home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Muzslyai Zenei Műhely
k-ko
2005.10.04.
LX. évf. 40. szám
Muzslyai Zenei Műhely

Emzéem. Hangzatos rövidítés. Vajon mit jelent? Ez volt az első kérdésem, amikor kezembe került a névjegykártya. Kíváncsian olvastam tovább. Nos! Muzslyai Zene Műhely. Így is hangzatos. Szórakoztató zenét ápoló együttes. Gondolom, most már minden érthető. Ha mégsem, akkor olvassák el az aláb...

Emzéem. Hangzatos rövidítés. Vajon mit jelent? Ez volt az első kérdésem, amikor kezembe került a névjegykártya. Kíváncsian olvastam tovább. Nos! Muzslyai Zene Műhely. Így is hangzatos. Szórakoztató zenét ápoló együttes. Gondolom, most már minden érthető. Ha mégsem, akkor olvassák el az alábbi írást, mely a Műhely tagjaival való beszélgetés alapján készült. Megjegyzés: igényesek figyelmébe ajánlandó!
Az együttes tagjai Táborosi György (hegedű, basszusgitár, ének), Liptai Róbert (billentyűsök, ének), Farkas Zsolt (gitár, ének) és Fehér Zoltán (ütőhangszerek, ének). A fő céljuk, hogy a sablonos együtteseknél többet nyújtsanak a különféle ünnepségeken, azaz kizárólag igényes muzsikát játszanak. Ezért van az, hogy a repertoárra kerülő dalokat jól megválogatják, ,,összejátsszák", hogy az eredmény kiváló minőségű legyen. Egyelőre átvett, ,,átmásolt" zeneszámokat adnak elő.
A műhely megalakulása közvetlenül újév utánra tehető, két kezdeményezője: Robi és Zsolti. Összeültek, mindketten ajánlottak egy-egy zenészt, és utána már nagyon gyorsan peregtek az események. Beszélgetések, egyeztetések, célkitűzések, majd hozzáláttak a repertoár összeállításához, végül a próbák is megkezdődtek.
Fehér Zoltán első zenekara a Mákvirág volt, abban játszott kisegítőként 1989-ben, amíg az együttes dobosa a katonaidejét töltötte. Utána következtek a kisebb-nagyobb csoportok, mint a Babilon, a Kékfény, a Bikini, a Junior. 1989 előtt rockegyüttesek munkájában is részt vett, főleg kísérleti zenét produkáltak a saját szórakoztatásukra.
Farkas Zsolt - elmondása szerint - a Csillagok nevű zenekarban szerepelt elsőként, de ez csak próbálkozás volt, főleg rock- és tánczene szerepelt a repertoárjukon. Komolynak nem igazán volt nevezhető az említett kísérletezés. Zsolt egyébként már 10-12 éve gitározik, és az MZM többi tagját is lenyűgözi a próbákon produkált hangzással. Úgy tartják, jó úton van, hogy olyat alkosson, ami nem mindennapi, ami különleges.
Liptai Róbert hatéves korában harmonikán kezdett játszani, de hamarosan hangszert váltott, mert a szintetizátor volt az álma. Az első komolyabb együttesével 1997-ben már lakodalomban is muzsikáltak, de ugyanebben az évben a temerini Táncdalfesztiválon is részt vett, és jogot is nyert felvételek készítésére az Újvidéki Rádió stúdiójában. A fesztiválokon utána is rendszeresen fellépett, többször díjazták. Kapusi Lídiával Muzslyán is megrendezték a Mini-Tini Táncdalfesztivált, közben ők ketten egy nagyon sikeres zeneszámot is együtt énekeltek. Néhány év szünet után a Casino együttessel jártak muzsikálni, majd újévig az Anonymus együttes billentyűse volt.
Táborosi György a legtapasztaltabb zenész a csapatban, 1960 óta zenél. Az első színpadi fellépése 1969-ben volt, előtte viszont zenedésként muzsikált. Az első zenekarnak (a nevét már homály fedi) a vezetője Marócsik Karcsi bácsi volt. György akkor 16 éves. Azután megalakították a Spektrum, majd a Memories együttest. Utána Szabadkára került, ott egy hard rock zenekarban próbálkozott, az Octopusban. 1976-ban Nagybecskereken a Jumbo Jet együttesben muzsikált, de ezzel egyidejűleg a tamburazenekar tagja is volt, majd következtek a Délibáb néven készített stúdiófelvételek, ezt követte a Dominó együttes. A Szivárvány tartott a legtovább, 2004-ig, majd következett a Junior. És végül az MZM.
A próbákat saját szervezésben tartják hetente kétszer, elkészítik a lajstromot, hogy mit is szeretnének begyakorolni, és bizony megtörténik, hogy egy igényesebb zeneszámra 2-3 próbát is rászánnak. Nem sok ,,muzsikájuk" volt eddig. Egy bál az újvidéki Petőfi Sándor MME-ben, és egy muzslyai lakodalom.
Ami a terveket illeti, néhány próbafölvételt szeretnének rögzíteni, hogy az éterben is hallhatóak legyenek. Ez már folyamatban is van, és a vajdasági rádióállomások hallgatói hamarosan ,,megismerkedhetnek" az MZM munkájának a gyümölcsével. Természetesen saját szerzeményeik kiadását is tervezik. Mindegyik tag felkészültsége meg van alapozva, szerintük ez az együttes nem lehet tiszavirág-életű. Jól érzik magukat együtt, zenei téren ,,olvasni tudják" egymás gondolatait, nyugodtak a próbáik, mindent megbeszélnek, kidolgoznak, úgy gyakorolják be a zeneszámokat. Tudnak örülni annak, amikor valami jól hangzik. A stílusuk pop-irányzatú, de minden korosztály ízlésének megfelelőek. Még egy fontos céljuk is valóra válhat, hiszen mind a négyen énekelnek is, tehát a hangok kifinomítása ugyancsak fontos mozzanata a terveiknek.
Mindehhez kívánunk nekik sok szerencsét, jó hangzást, és sok-sok muzsikálást! Aki igényes muzsikát szeretne bármilyen családi ünnepre vagy bálra, hívja fel az MZM-et a 064/136-13-49-es, illetve a 063/83-04-572-es mobilszámon. Nem bánja meg!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..