home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Muzslya helyi járulék nélkül
Kónya-Kovács Otília
2010.01.20.
LXV. évf. 3. szám
Muzslya helyi járulék nélkül

Muzslyai részletSikertelenül végződött Muzslyán a népszavazás, melyen révén a 2010 és 2014 közötti időszakra tervezett 2%-os helyi járulékról foglalhattak állást a polgárok. A 6918 szavazati joggal rendelkező muzslyai lakosnak mintegy a 18 százalék járult az urnák elé január 8-ától 11-éig....

Muzslyai részlet

Sikertelenül végződött Muzslyán a népszavazás, melyen révén a 2010 és 2014 közötti időszakra tervezett 2%-os helyi járulékról foglalhattak állást a polgárok. A 6918 szavazati joggal rendelkező muzslyai lakosnak mintegy a 18 százalék járult az urnák elé január 8-ától 11-éig. Nagybecskerek község területén Muzslya helyi közösségben most alkalmazták először a referendumról szóló új törvényt, melynek értelmében a szavazópolgárok 50%-ának plusz egy személynek kell támogatnia a népszavazásra bocsátott kérdést.
Hallai Zoltán tanácselnök hangsúlyozta: elgondolkodtató az emberek érdektelensége, hiszen a szavazati joggal rendelkezők közül csak 1238-an tartották fontosnak, hogy döntsenek a helyi járulék sorsáról. Közülük 952-en (77%) szavaztak igennel. A helyi közösség elnöke napilapunknak nyilatkozva a következőket mondta:
- A népszavazás követelményéül szabott nagy részvételi arány mellett egyéb gátló körülmény is volt. Például egy év alatt négyszáz személlyel növekedett a muzslyai szavazópolgárok száma. Kissé furcsa, mivel ez csak a nagybecskereki önkormányzat adataiból derül ki, minden más ennek az ellenkezőjét mutatja. Ezenkívül pedig a helyi parlament legutóbbi ülésén egyes felszólalók arra hívták fel a (szerb) polgárokat, hogy ne menjenek el szavazni.
Mint megtudtuk, a tanács az elkövetkező időszakban átértékeli a programtervezetét. A muzslyaiak egyébként az elmúlt mintegy 40 évben állandóan fizették a helyi járulékot, most azonban ennek vége szakad. Mindazt, amit évek során kiépítettek, megvalósítottak, folytatni, fejleszteni kellene, de a pótadó nélkül ez kétségessé válik. A tanácsnak a hogyan tovább kérdésben is döntenie kell, valamint tárgyalnia a civil szervezetekkel arról, hogy a 2010. évre szóló terveket ezután hogyan valósíthatják meg. Az szinte biztosra vehető, hogy a település fejlődése megfeneklik, rosszabbik esetben pedig visszafejlődés következik be a lakosság közönye miatt.
Hadd említsek néhány pontot a programtervezetből, amely fontos lett volna a muzslyai polgároknak: a kerékpárút kiépítése, az aszfaltburkolat felújítása, valamint a maradék néhány sáros utca aszfaltozása. A tervek alapján parkolóhelyeket létesítettek volna a főút mentén, azonkívül a következő öt évben kívánták befejezni és felszerelni a gyermekorvosi rendelő emeleti részét is. A helyi járulékból jutott volna a fedett sportlétesítmény kiépítésére a Lehel Sportközpontban, a temetőben levő kápolna bővítésére, a temető bekerítésére, valamint az egykori malom mögötti mocsár lecsapolására és a terület parkosítására. A programban szerepelt az anyagbeszerzés a betonjárdák kiépítésére/javítására, az új gyermekjátszóterek létesítése, a piactér kialakítása. Eddig a helyi járulékból pénzelték mintegy 24 civil szervezet és sportegyesület munkáját, tevékenységét, valamint jutott belőle a helyi közösség szervezésében megtartott rendezvényekre és a testvér-települési kapcsolatok ápolására is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..