home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Múzeumi beszélgetés Rokay Zoltán plébánossal
Hodolik Boglárka
2021.09.03.
LXXVI. évf. 35. szám
Múzeumi beszélgetés Rokay Zoltán plébánossal

A városnapi rendezvénysorozat keretében dr. Rokay Zoltán címzetes préposttal beszélgetett Mihájlovity Bába Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum megbízott igazgatója.

Prof. dr. Rokay Zoltán címzetes apát, a Budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető professzora, 1947-ben született Szabadkán. Hittudományi és bölcsészeti tanulmányait Innsbruckban és Kielben végezte. 1973-ban szentelték pappá. Ezután kilenc évig különböző beosztásokban Szabadkán dolgozott, majd tizenöt évig volt az óbecsei Nagyboldogasszony-templom plébánosa. 1997-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető professzora. 2005-ben az osztrák köztársasági elnök a Litteris et Artibus érdemrenddel tüntette ki. 2018 szeptemberétől nyugdíjas éveit Szabadkán, a papi otthonban tölti. Számos könyve és cikke jelent meg több nyelven.

Szabadka az idei évben ünnepli fennállásának 630. évét, illetve Mária Terézia Magyarország királynőjévé koronázásának (1741. június 25-én) 280. évfordulóját.

A város és polgárai Mária Teréziának köszönhetik, hogy 1743-ban Szabadka mezővárosi rangra emeltetett (a települést akkoriban Szent Máriának hívták), majd pedig 1779-ben szabad királyi várossá nyilvánította a királyné, ekkortól nevezték Maria Theresiapolisnak. Mária Terézia volt a témája az estnek, akiről Rokay atya Mária Terézia jámborsága címmel írt könyvet. A beszélgetés alatt az érdeklődők Than Mór festményének vetített változatát láthatták, mert a másik teremben éppen egy kiállításra készítették elő. A Mária Terézia-festményt Szabadka város rendelte meg a 100. évfordulóra a régi városháza tanácstermébe.

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..