home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Művészeti kapocs
Szerda Zsófia
2021.12.01.
LXXVI. évf. 47. szám
Művészeti kapocs

A Streamlet Művészeti Egyesület 2018-ban alakult meg, és kezdte összegyűjteni az alkotni vágyókat. Egy viszonylag fiatal csoportosulásról van szó tehát, mely már több izgalmas projektummal jelentkezett a kanizsai és a vajdasági közönség számára. Elsőként a kanizsai Vigadó környékén növesztett gyökerekből installációkat, ezután kirakatba költözött, performance-okat tartott, most pedig csoportos kiállítást szervezett a Dobó Tihamér Képtárban Magyarkanizsán.

A tárlat a Connection — Kapcsolódás — Povezanost címet kapta. Nem véletlenül, hiszen a képek és a szobrok noha tizenegy alkotó kezei közül kerültek ki, mégis egymásba kapaszkodva, egymás történetét továbbmesélve simulnak a falakra. Indák, gyökerek, viasz, nád és víz, egy bádogvajling, föld, múlt, jelen, színek, mesék, történetek. Nem nehéz azonosulni a művekkel. Elég csak megállni, és néhány percig beléjük sétálni.

Nem hagyományos kiállítás nem hagyományos megnyitóval, hiszen a lépcsőkön sorjázó képzőművészet-falók egy performance-ot láthatott, mely a Meet címet kapta Varga Heni (Nyári Mozi Színházi Közösség) koncepciója alapján, és melyhez Szerda Árpád szolgáltatta a zenét. Meet, azaz találkozás. Találkozás, azaz kapcsolódás. Kapcsolódás, tehát kapcsolat. Milyen kapcsolódásokat szülhet egy improvizatív, csupán két ember szemkontaktusa által vezetett gyakorlat? Ki hogyan reagál a másikra, együtt mozdulnak, vagy külön, ki vezet, ki követ, hogyan változik a dinamika? S ugyanezek a kérdések akkor is feltehetőek, ha a képzőművészeti alkotásokról beszélünk. A választ pedig mindenki megtalálja magában.

A performance után Muhi Zsuzsanna, a galéria vezetője mutatta be a Streamlet Egyesületet s annak tagjait, majd Sagmeister Laura festőművész méltatta az alkotásokat, illetve nyitotta meg a kiállítást, mely tehát megtekinthető. Aki Magyarkanizsán járva vizuális gyönyörre vágyik, az a képtárba térve a következő művészek alkotásait láthatja: Dejana Kovačević, Emilia Jagica, Jobbágy Bernadett, Kovács Petra, Krajcsó Csenge, Nagy Kornélia, Magosi Máté, Somorai Renáta, Szalma Zsóka, Szerda Zsófia, Tomin Nenad.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..