home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Művészet és műemlékvédelem VI.
2017.07.26.
LXXII. évf. 30. szám
Művészet és műemlékvédelem VI.

Július 19-én hatodik alkalommal nyitotta meg kapuit a Művészet és műemlékvédelem elnevezésű művésztelep Zentán.

Július 19-én hatodik alkalommal nyitotta meg kapuit a Művészet és műemlékvédelem elnevezésű művésztelep Zentán. A tábor megálmodója és művészeti vezetője dr. habil. Raffay Endre PhD művészettörténész. A vezető mesterek dr. Timár Katalin Arany Oroszlán és Németh Lajos-díjas művészettörténész, a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum kurátora, a PTE MK adjunktusa, valamint Sinkovics Ede Bárány András-, Bíró Miklós-, Grúber Béla-, Barcsay-díjas, Hollósy Simon-ösztöndíjas festőművész, a szervezők pedig a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. A tizenhárom résztvevő művészhallgató a Pécsi Egyetemről, az Újvidéki Művészeti Akadémiáról, a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemről, az egri Eszterházy Károly Egyetemről, valamint a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karáról érkezett.

A művésztelep ideje alatt a résztvevők megismerkedhetnek Zenta épített örökségével és mai építészeti arculatával, amelyhez egyedi kapcsolódási pontokat alakíthatnak ki – kiválaszthatják a város örökségének, a hely szellemének számukra legmeghatározóbb, leginspirálóbb momentumait, azzal a céllal, hogy a létrehozott alkotásokkal a műemlékvédelem fontosságára hívják fel a figyelmet. Az épületeken kívül a levéltárban és a múzeumban őrzött emlékeket is szívesen felhasználják a művészek.

Az elmúlt két évvel ellentétben a résztvevők idén a volt Borovo/Borelli cipőboltban és a helyiek által leginkább Partizán Sportklubként ismert kis zsinagógában alkotnak. A műtermi munka mellett egy-egy előadás, beszélgetés formájában hallhattak a Bánát területén található kastélyokról, illetve Petrov Fjodor, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet jogásza segítségével betekintést nyerhettek a műemlékvédelem jogi szabályozásába. A programot ezen kívül kerékpáros kirándulással színesítjük a csókai Marczibányi–Léderer-kastélyhoz, valamint a Forum kiadó irodalmi estjével. A már hagyományossá vált műemlékavatásokat ebben az évben rendhagyó formában tartjuk meg. Az alkotótábor július 28-án, pénteken 19.00 órakor kiállításmegnyitóval zárul, melynek helyszínéül szintén a műteremmé avanzsált cipőbolt és zsinagóga szolgál.

A VI. Művészet és műemlékvédelem művésztelep résztvevői: Deák Anita (Zenta), Mészáros Júlia, Orcsik Jessica (Ada), Csatlós Kitti Asztrid (Szeged), Gregóczki Réka (Pécs), Móricz Ildikó (Topolya), Bordás Márton (Sárospatak), Kincses Endre, (Zenta), Tompa János Csaba (Budapest), Mezei Gréta, (Mezőberény), Nagy László (Pécs), Újházi Adrienn (Újvidék), Masić Izabella (Apatin).

Kiállításmegnyitó: július 28., péntek, 18 óra

Nyitott műterem minden nap 10 és 13 óra, 16 és 18 óra között, valamint 19 órától kifulladásig a kis zsinagógában és az egykori Eugén Szállóban.

Művészeti akciók: július 27., csütörtök, 21 óra, városközpont

Részletek: Nádi Karolina +381 63 563 115; Vázsonyi Csilla +381 64 40 57 266

Interjúegyeztetés: Raffay Endre +381 65 63 177 68

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..