home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Művészek édes otthona
Gazsó Orsolya
2014.09.30.
LXIX. évf. 40. szám
Művészek édes otthona

Kukoricatáblák és méhkaptárok között, hamuszürke macska dorombolása mellett, a topolyai tónál, a város zajától távol inspiráló lehet ecsetet fogni, és alkotni. A Topolyai Művésztelepen megforduló alkotók ezt megtapasztalhatják. A Képzőművészet a bácskai régió turizmusának fejlesztésében elnevezésű IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programnak köszönhetően az idén új tetőt, multifunkcionális közösségi teret, fürdőszobás szobákat és új külsőt kapott a Topolyai Művésztelep.

A Topolyai Művésztelep húsz éven át állandó székhely nélkül működött. A projektum által a megszokott helyen, de megújulva várja az alkotókat és a csendre, kedves környezetre, elvonulásra vágyókat. Az épületet szombaton adták át. Topolyán kívül a város testvértelepülése, Jánoshalma és a Temerini TAKT jutott Európai Uniós eszközökhöz.

Balassa Endre projektmenedzser megnyitóbeszédében kifejtette, hogy a művésztelep fölújítása lehetőséget nyújthat a topolyai turizmus fejlesztésére, az együttműködések bővítésére, kiállítások és alkotótáborok szervezésére. A Topolyai önkormányzat nevében Kókai Mernyák Melinda községi elnök köszöntötte az egybegyűlteket. A polgármester asszony szerint a művésztelep fölújításával új kapcsolatok épülhetnek ki az alkotók között a határon innen és túl, mivel ez az épület kiváló hely a találkozásra. A művésztelep vezetője, Zsáki István elmondta, hogy öt hónapnyi kitartó munka eredménye ez a megújult intézmény. Reméli, attól, hogy megváltozott az épület színe, környezete, a funkciója és a művészei ugyanazok maradnak, sőt bővülnek. Új korszak kezdeteként tekint a művésztelep fölfrissülésére. Benda Dénes, Jánoshalma jegyzője szerint a Topolyai Művésztelep egy jó fórum arra, hogy a vajdasági művészek otthonra leljenek, és bemutassák a bácskai értékeket.

Dudás Sándor szobrász, a csongrádi művésztelep vezetője már gyermekként is sok időt töltött a Topolyai Művésztelep falai között, a szülei rendszeresen elvitték a kiállításmegnyitókra. Mindmáig visszatérő művésze, vendége, lakója a telepnek. Azt mondta, hogy Topolya felé utazva mindig erősebben ver a szíve, főleg miután meglátja a telep mellett hajlongó kukoricaszárakat. Sándor nyelve a forma, a művésztelepeken összegyűjtött élményeket rendszerint szoborba önti. A topolyai telepnek ugyan nincs szobrászműterme, de, mint mondja, ez nem szegi kedvét az alkotásban, a táborokban vázlatokat készít az otthoni munkájához. 

Az Ács József Amatőr Képzőművészeti Csoport vezetője, Szlifkó Klára elmondta, hogy a művésztelepen szervezett táborokba az amatőr festők is rendszeresen ellátogatnak, hogy az „igazi” alkotóktól ellessék a fortélyokat, és megtanulják, hogyan kell egy akvarellt úgy elkészíteni, hogy a víz ne mossa el a vonalakat. 

A megújult Topolyai Művésztelepen vasárnap zárult egy őszi alkotótábor, melybe a régió húsz festőművésze látogatott el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..