home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Művelődj nevetve!
Bíró Tímea
2019.09.15.
LXXIV. évf. 37. szám
Művelődj nevetve!

Milyen jó lenne, ha egyre többen kimozdulnának a szobából, és miközben a barátaikkal töltenék az időt, tanulnának is. Ezt szeretné megvalósítani a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ is a fiatalok körében rendkívül népszerű Rózsa Zsombor közreműködésével.

* Hogyan született meg az ötlet, hogy vetélkedőket vezess a VM4K-ban? 

— Örömmel fogadtam a VM4K megkeresését, és az a célja ennek a kezdeményezésnek, hogy minél jobban összehozzuk a fiatalokat, akik ezáltal ki tudnak építeni egy közösségi szellemet. Meglátásom szerint Európa-szerte egyre népszerűbbek a vetélkedőestek és a társasjátékklubok, ezért úgy gondoltam, érdemes lenne megpróbálni meghonosítani ezt a hagyományt. Vajdaságban sajnos nagyon elterjedt, hogy a fiatalok nehezen nyitnak bizonyos tevékenységek irányába, ezért mindent meg kell tennünk azért, hogy kimozdítsuk őket az otthonukból, és fontos legyen számukra a közösség, hozzátegyék a saját részüket.

* Miből áll a Belső kör nevű játék? 

— Egy műveltségi vetélkedőről van szó, mely valamilyen módon az életet és az életben való előrehaladást szimulálja. Koncentrikus körök mentén kell haladni, és az előrelépést a helyesen megválaszolt kérdések teszik lehetővé. Vannak ellenfeleink, akik úgy tudnak beleszólni a játékba, hogy bizonyos fortélyokat alkalmazhatnak ellenünk. Ez az életben is így van, hiába tudunk valamit kitűnően, nem mindig csak a tudásunktól függnek a dolgok. A játéknak az a célja, hogy eljussunk a belső körbe, és legyőzzük az összes ellenfelünket. A kérdések az általános műveltség területéről származnak, és témakörök szerint vannak csoportosítva. Van egy olyan fordulat, hogy egy játékos hatalomhoz juthat, és ha ez megtörténik, akkor megválaszthatja a témakört. Ha viszont nem sikerül megnyerni a hatalmat, akkor a többi játékos ki van szolgáltatva annak, akinek a kezében van a hatalom. Hat fordulóban kell megállniuk a helyüket. A témaköröknek egy kicsit burkolt a címük, ezért nem biztos, hogy olyan jellegű kérdéseket tartalmaznak, mint amilyenekre a játékosok először gondolnak. Kétféle lehetőség van: vagy négy egyéni játékos játszik, vagy párban versenyeznek a résztvevők, így nyolcan is játszhatnak egyszerre. A tegnapi tapasztalat azt mutatta, hogy nagyon jóleső érzés az, amikor párban vetélkednek, hiszen meg tudják beszélni egymással a válaszokat, illetve kiegészíthetik egymást. Pozitív élmények vannak bennem az első alkalom után, mert úgy láttam, hogy a játékosok gyorsan elsajátították a szabályokat, hamar rájöttek, milyen taktikai elemmel tudnak prosperálni a vetélkedőn, és élvezték a játék menetét. A kérdések természetéből adódóan a húszéves kor felettieknek ajánlom ezt a vetélkedőt.

* Keddenként rendezitek meg az #after! popcoolturált társasjátékot. Mesélj egy kicsit erről!

— Az ötletet már huszonegy évvel ezelőtt kitaláltam, és ez valójában egy bulitársasjáték. Az eredeti változat tizennyolc feladatkört foglal magában, de bevezetőnek ezt soknak éreztem, így hatra szűkítettem. Ha sikere lesz, akkor a többi változata is meg fog jelenni a VM4K-ban. A vetélkedő nem kíván semmiféle előtudást vagy felkészültséget, mivel arról szól, hogy van egy társasjátékra hasonlító, vidám és fiatalos táblánk, melyen különféle feladatokat kell teljesíteni, dobókockával haladunk előre vagy hátra. Vannak olyan ismert panelok, amelyek máshol is felmerülnek, és ezt azért tartottam lényegesnek, mert ez egy bevezető útja a társasjátékoknak, és úgy vélem, fontos olyan elemeket is megtalálni benne, amelyek ismerősek lehetnek. Szőnyegen, puffokon játszunk rágcsálnivalóval, kólával és zenével, hogy igazi házibuli-hangulata legyen. Külön örülök annak, hogy a VM4K berendezi nekünk a helyet.


A VM4K felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..