home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Munkáspárti siker
Talpai Lóránt
2024.07.11.
LXXIX. évf. 28. szám
Munkáspárti siker

Elsöprő győzelmet aratott a brit baloldal — Első helyen az Új Népfront — EU-vámok a kínai elektromos járművekre — Kiberbiztonság és digitalizáció

Elsöprő győzelmet aratott a brit baloldal

A Munkáspárt az 1997. évi győzelem óta, azaz pontosan huszonhét éve most nyert először parlamenti választást ellenzéki pozícióból, és tizenkilenc éve most nyert először választást, legutóbbi győzelmét ugyanis a 2005-beli választáson kormányzati pozícióból aratta. Sir Keir Starmer az első munkáspárti brit kormányfő Gordon Brown 2010-ben véget ért miniszterelnöksége óta. III. Károly király már meg is bízta Starmert a kormányalakítással, aki nem is tétlenkedett. A pénzügyi tárca élére Rachel Reeveset nevezte ki, aki a brit politikatörténet első női pénzügyminisztere. Az energiaügyi tárca élére Ed Miliband került. A munkáspárti kormány külügyminisztere David Lammy, a belügyminiszteri tisztséget Yvette Cooper tölti be, John Healey pedig az új brit védelmi miniszter lett. Az utóbbi több nyilatkozatában leszögezte, hogy kormányra kerülése esetén a Munkáspárt folytatja Ukrajna elkötelezett támogatását.


Fotó: MTI

 

Első helyen az Új Népfront

Franciaországban megtartották a nemzetgyűlési választás második fordulóját.  A mandátumbecslések szerint egyik erő sem szerezte meg a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget, azaz a 289 helyet. Nem végleges eredmények szerint az Új Népfront 182 mandátumra tett szert. Az elnöki tábor — mely eddig 245 képviselővel a relatív többséget adta a parlament alsóházában — 168 széket foglalhat el. Marine Le Pen pártjának az eddigi 89 után várhatóan 143 képviselője lesz. Az új francia nemzetgyűlés július 18-án ülhet össze.

 

EU-vámok a kínai elektromos járművekre

Az Európai Bizottság 37,6 százalékig terjedő ideiglenes kiegyenlítő vámot vetett ki a Kínából származó, kizárólag akkumulátorral üzemelő elektromos járművek (BEV) behozatalára — közölte a brüsszeli testület. Az uniós intézmény tavaly október elején szubvencióellenes vizsgálatot indított BEV-ek behozatalával kapcsolatban. Arra kereste a választ, hogy értékláncok részesülnek-e illegális támogatásban, és hogy ez okozhat-e gazdasági kárt az uniós BEV-gyártóknak. Az Európai Bizottság által kivetett ideiglenes vámok célja, hogy megakadályozza az olcsó, kínai állami támogatással gyártott elektromos járművek EU-ba irányuló dömpingjét.

 

Kiberbiztonság és digitalizáció

Több mint 210 millió eurót fordít az Európai Bizottság a kiberbiztonság megerősítésére, valamint a digitális képességfejlesztésre és technológiákra az Európai Unióban a Digitális Európa Program keretében — adta hírül a testület, hozzátéve, hogy a témában a tagországoktól vár támogatandó projektumokat. A brüsszeli közlemény szerint a kiberbiztonság terén 35 millió eurót szánnak a jelentősebb ipari létesítmények és a létfontosságú infrastruktúra védelmét célzó tervekre, további 12,8 millió eurót pedig — akár több tagországra kiterjedően működni képes — kiberbiztonsági műveleti központok kiépítésére. Emellett 35 millió eurót élvonalbeli kiberbiztonsági technológiákra és eszközök beszerzésére fordítanak, 20 millió euróval pedig az EU tagállamait támogatják kiberbiztonsági stratégiáik végrehajtásában. A finanszírozásra vonatkozó pályázatok benyújtási határideje 2025. január 21-e.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..