home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Munkahelyteremtés, önfoglalkoztatás, közmunka
Kartali Róbert
2019.06.15.
LXXIV. évf. 24. szám
Munkahelyteremtés, önfoglalkoztatás, közmunka

A nehezen foglalkoztatható személyek munkahelyteremtését 9 millió dinárral, az önfoglalkoztatást pedig 4,5 millió dinárral támogatja Szabadka önkormányzata a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálattal együttműködve. A közmunkákra 7,5 millió dinárt irányoztak elő a város költségvetéséből.

A harminc éven aluliak és az ötven évnél idősebbek, a testi fogyatékosok, a szociális segélyben részesülők, a létszámfelesleggé vált polgárok foglalkoztatására, illetve a már hosszabb ideje munkanélküliek, tehát a nehezen foglalkoztatható munkanélküliek munkahelyteremtésére az idén 9 millió dinárt hagytak jóvá, 5 milliót a város, 4 milliót pedig a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat.

— Tavaly 53 személyt tudtunk munkához segíteni az erre a célra elkülönített 8 millió dinárból — emelte ki Újhelyi Ákos, a szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja. Mint mondta, az idei 9 millió dináros ráfordítással is több mint 50 munkahely létesítését tűzték ki célul. A pályázat által 150 000 dinár egyszeri juttatással támogatják azokat, akik új munkahelyet nyitnak, de ha a vállalkozó rokkantakat és szociális segélyben részesülőket alkalmaz az újonnan megnyitott munkahelyen, akkor 180 000 dinárt hagynak jóvá.

A kialakított rendszer alapján azok a cégek kapják a legtöbb pontot, amelyekben termelés folyik, vagy ahol kisiparos munkát végeznek. Magasan pontozzák az egészségügyi szolgáltatással foglalkozó és a vendéglátóiparban tevékenykedő vállalatokat is. Ezeken a területeken a legnagyobb a munkanélküliség, ezért ezek a cégek tudnak a legnehezebben alkalmazottakat találni.


Újhelyi Ákos

 

Az önfoglalkoztatás mint lehetőség 

Azok a munkanélküliek, akik a munkavállalás helyett az önfoglalkoztatásban látják a kiutat, 200 000 dinárra pályázhatnak startup cégük elindításához. Ez az összeg 220 000-re módosul azok esetében, akik munkaerő-felesleggé váltak, és nem tudtak új munkahelyet találni, a fogyatékkal élő munkanélkülieknek pedig 240 000 dinárt nyújtanak a pályázat révén, ha ilyen vállalkozást indítanának.

— Sikeresen vizsgázott a tavaly elindított önfoglalkoztatási program, hiszen 22 munkanélküli alapított startupcéget. Ezért az előző évi 4 millió helyett az idén már 4,5 millió dinárt irányoztunk elő erre a célra, az önkormányzat 2,5 millió dinárt, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat pedig 2 milliót — mondta Újhelyi. Hangsúlyozta, hogy az önfoglalkoztatás esetében is a termelői és a kisiparos-vállalkozásokat részesítik előnyben, illetve a vendéglátóiparban vagy az egészségügyi szolgáltatásokban gondolkodók elképzeléseit is tudják támogatni.

Mindkét pályázat október végéig áll az érdeklődők rendelkezésére, viszont arra biztatják az érintetteket, hogy mielőbb jelentkezzenek. A nagy érdeklődésre való tekintettel a rendelkezésre álló pénzeszközök viszonylag gyorsan, egy-két hónap alatt elfogynak, aztán pedig már nem tudnak újabb vállalkozásokat támogatni. Újhelyi elmondása szerint a pályázattal kapcsolatos döntéshozatal folyamatos, a beérkező jelentkezések kapcsán két-három hetente hoz döntést az illetékes bizottság.

 

Emelkedhet a közmunkások bére

A közmunkára vonatkozó pályázatra az idén 7,5 millió dinárt irányoztak elő a gazdasági titkárság költségvetéséből. 2019-ben ezt a pályázatot a város egyedül finanszírozza, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat csak a lebonyolítását kíséri. A programnak így kisebb lesz a költségvetése, de az önkormányzatot nem kötik majd a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat feltételei. A tervek szerint 36 közmunkást foglalkoztatnak majd a keretösszegből, nagyobb juttatással, így az eddigi havi 18 000 helyett az idén már 28 000 dinárra emelnék a közmunkások bérét — emelte ki a tervezett pályázatról Újhelyi.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..