home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Munkahelyteremtés mindenekelőtt
Tóth Imre
2016.05.22.
LXXI. évf. 20. szám
Munkahelyteremtés mindenekelőtt

A Szerb Haladó Párt szerezte meg a legtöbb szavazatot az áprilisban megtartott szerbiai előre hozott választásokon, köztársasági és tartományi szinten is, de valamennyi önkormányzatban jól szerepelt. Az SZHP azokban a városokban, községekben is sok szavazatot kapott, amelyekben jelentős számú magyar (és más) kisebbség él. Ennek kapcsán kerestük meg a kormányfő eddigi tanácsadóját, Gojko Radićot, a Szerb Haladó Párt elnökségének tagját.

* Mennyire van megelégedve a választási eredményekkel?

— Nem mondhatom, hogy nem vagyunk megelégedve a csaknem ötven százalékkal a köztársasági választásokat illetően. De ha megnézzük a mandátumok számát, akkor az SZHP tagjaként nem lehetek boldog. Ennyi százalékkal nekünk sokkal több képviselőnk is volt már. Most több olyan lista is bejutott a parlamentbe, amely alig lépte át az 5 százalékos küszöböt. A tartományt illetően rendkívül elégedettek vagyunk. A Szabadkán elért eredmény pedig történelminek mondható. Szeretném, ha mindig így szerepelnénk, de attól tartok, erre többé nem kerül sor.

* Arról mi a véleménye, hogy az ellenzék csalással, szavazatvásárlással gyanúsította meg önöket?

— A legutóbbi választásokat tartják az eddigi legigazságosabbnak. A kampány most volt a legrövidebb. A pártok kevés médiafelületet bitoroltak, és kevés volt a tévészereplés. Aki veszít, mindig okot keres rá, hogy magyarázkodjon. Most sokan bejutottak, akikről korábban nem is hallottunk. Ha valakinek oka van arra gyanakodni, hogy csalás, szavazatvásárlás történt, akkor az éppen a Szerb Haladó Párt. Mi vagyunk az egyetlenek, akiket megloptak. Szavazatokat sehol sem vásároltunk, a kampányunk is teljesen tiszta volt. Valóban mentünk háztól házig, és megkérdeztük a polgárokat, hogy nekünk szavaznak-e bizalmat, de a lelkiismeretünk tiszta, mert a kampányunk is olyan tiszta volt, mint a forrásvíz.

* A köztársaságban eddig is az SZHP-é volt a vezető szerep, a tartományban pedig most került pozícióba. Milyen politikát kívánnak folytatni?

— Egy embernek nem lehet két külön elképzelése. Lehet ezer ötlete is, de csak egy irányadó. Az SZHP számára az európai út a meghatározó, és továbbra is ezen haladunk, ez nem fog változni. Az uniós törvények és a viselkedésszabályok betartása nélkül nem tudunk előrébb jutni. A tartományban sem folytathatunk más politikát, mint amilyet országosan. Szeretnénk közel lenni a polgárokhoz. Elsősorban az új munkahelyek megnyitásáért fogunk küzdeni. Vajdaságban sok mindent meg kell változtatni, meglátjuk, sikerül-e. A tartomány elaludt. Szégyen, hogy az ország valamikor legfejlettebb része utolsó helyre került. Törekedni fogunk, hogy Vajdaság visszanyerje vezető szerepét Szerbián belül. Nehéz feladat lesz, de igyekszünk ezzel is megbirkózni. Elsősorban a mezőgazdaságot kell helyzetbe hozni, de az ipart is. Pártunk számára a legfontosabb a munkahelyteremtés. Amint új munkahelyek nyílnak, minden gond könnyebben megoldódik.

* Miként értékeli, hogy a magyarlakta közösségekben csökkent a VMSZ támogatottsága, miközben a haladók sokkal több szavazatot kaptak?

— A magyarság belső ügyeibe a Szerb Haladó Párt nem fog belefolyni, ilyen tekintetben a választási eredményt sem szeretnénk elemezni. Ha belefolynánk, akkor is csak azt mondhatnánk, hogy például Szabadkán mindkét magyar opciónak tizenegy mandátuma van. Ez huszonkettő. Nekünk pedig ennél sokkal több van. Úgyhogy ezzel nem akarunk foglalkozni. Ha viszont az a kérdés, hogy magyarok is támogatták-e az SZHP-t, akkor azt kell mondanom, hogy ők mindig is a saját fejükkel gondolkodtak, jobban, mint mások. Ha figyelembe vesszük, hogy a voksok hány százalékát kaptuk, akkor meg kell mondani őszintén, hogy nemcsak a szerbek szavaztak ránk. Tehát más nemzeti közösségek is bennünket választottak. A VMSZ-szel továbbra is partnerek maradunk. Az előző mandátumban is adott államtitkárokat ez a magyar párt, és most is így lesz. A VMSZ és a Magyar Mozgalom közötti viszályban pedig nem fogunk részt venni. Mi mindenkivel hajlandóak vagyunk együttműködni, aki jót akar Szerbiának, és aki új munkahelyek létrehozásán fáradozik. Nem szabad nemzeti alapon megosztani, hanem az alapján kell különbséget tenni, hogy ki az, aki többet kínál, hogy Szerbiának is jobb legyen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..