home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Munkaebéden egyeztetett a szerb és a magyar külügyminiszter
Talpai Lóránt
2022.02.07.
LXXVII. évf. 5. szám
Munkaebéden egyeztetett a szerb és a magyar külügyminiszter

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerb kollégájával, Nikola Selakovićtyal találkozott Belgrádban. A munkaebéden elsősorban Szerbia uniós csatlakozási törekvéseiről és a két ország közötti kapcsolatokról esett szó. A találkozó után a szerb külügyminisztérium épületében sajtótájékoztatót tartott a két külügyminiszter. Selaković kiemelte, hogy az utóbbi időszakban immár hetedszer találkozik a magyar kollégájával, ami jól jelképezi a két ország között kialakult baráti viszonyt. Selaković rámutatott arra is, hogy Szerbia és Magyarország között soha nem volt ilyen virágzó kapcsolat, melyet a közelmúltban a két kormányfő által aláírt stratégiai partnerség csak megerősített.

Szijjártó Péter szerint a két ország kapcsolatrendszere jelenleg történelmi csúcsponton van, mivel az egykori háborúskodás helyét a stratégiai partnerség vette át. Mindebből sokat profitál a két ország lakossága, a vajdasági magyarság és a magyarországi szerbség is. „Négy fő vívmány jelképezi jelenleg a magyar—szerb viszonyt. Magyarország gazdaságilag is támogatja Szerbiát, emellett hozzájárulunk egymás energiabiztonságához, illetve féken tudjuk tartani a migrációs folyamatokat, továbbá a határon túl élő magyarok közül a legtöbb jogot a vajdasági magyarság élvezi” — hangoztatta a magyar külügyminiszter.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..