home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Munkácsy-kiállítás és Múzeumok Éjszakája
Talpai Lóránt
2024.06.20.
LXXIX. évf. 25. szám
Munkácsy-kiállítás és Múzeumok Éjszakája

Szegedre érkezik az eddigi legnagyobb volumenű Munkácsy-kiállítás, mely Magyarországon látható volt

A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat Magyarország legnagyobb kulturális eseménye, melyet minden évben a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén tartanak meg. A különleges este folyamán a múzeumok több száz izgalmas programmal várják az érdeklődőket országszerte. Lesznek koncertek, gyerekprogramok, tárlatvezetések, előadások, workshopok és hagyományőrző programok is. A rendezvény célja a múzeumok és a kiállítóhelyek népszerűsítése. A programsorozatról Hegedűs Anitát, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferensét kérdeztem.


Hegedűs Anita (forrás: You Tube)

* A Szegedi Móra Ferenc Múzeum mióta és hogyan kapcsolódik be ebbe a manifesztációba?

— A szegedi múzeum már a kezdetektől részt vett ebben a programsorozatban, szóval körülbelül húsz esztendeje. Egyrészt nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ilyen nagy kezdeményezések részesei lehessünk, másrészt a Múzeumok Éjszakája mellé mindig olyan kiegészítő programokat is szervezünk, amelyek a múzeum épületén kívül zajlanak egészen Szeged belvárosáig.


Forrás: MTI

* Milyen tárlatok, kísérőrendezvények várhatóak, milyen helyszíneken?

— Természetesen az idén nyáron a Munkácsy-kiállítás lesz a középpontban, és köré számos kísérőrendezvény épül. Az egyik legérdekesebbnek az a menet ígérkezik, amely a városon halad végig. A menet élén zászlóforgatók fognak haladni, és zenekarok fognak gondoskodni a hangulatról. A Suhancok nevű együttes valóságos show-hangulatot fog bemutatni. De lesz még, szintén a Munkácsy-kiállításhoz köthetően, egy párbajbemutató vagy fodrász-, illetve borbélytörténeti kiállítás is. Az utóbbi címe: A jólfésültség története. Ez a bemutató rávilágít arra, hogy évszázadokon keresztül hogyan is alakult a fodrászat világa. Ehhez kapcsolódóan egy versenyt is meghirdetünk. Keressük a legérdekesebb és legextrémebb hajkoronával büszkélkedő személyeket. Végül egy hajfodrász-bemutatóval zárjuk a rendezvényt. A Múzeumok Éjszakájához visszatérve pedig még érdemes megjegyezni, hogy mind a négy épületünkben lesznek tárlatvezetések. A Móra Ferenc Múzeum mellett a Vármúzeum is színes programokkal, interaktív kiállításokkal készül. Például egy érdekes börtöninstallációt tekinthetnek meg az érdeklődők, továbbá éjszakai bátorságpróba lesz a múzeum épületében. Emellett minden esztendőben ez a rendezvénysorozat alkalmat nyújt arra, hogy a látogatók éjszaka felmehessenek a múzeum tetőkilátójába. Innen gyönyörű képet kaphatunk Szeged esti fénybe burkolózó épületeiről. Estefelé, 6 órakor nyílnak majd a kiállítóhelyek, 7 órától pedig megkezdődik a szabadtéri program.

* Amint említette, az idei év kiemelkedő tárlata a Munkácsy-kiállítás, a művész születésének 180. évfordulója is az idén lesz. Mit tudhatunk erről? Mit tartalmaz? Honnan, milyen gyűjteményekből érkeznek Szegedre a festmények, grafikák? Milyen előkészületet igényel a tárlat összeállítása?

— Maga a kiállítás anyaga egy magángyűjtőtől fog érkezni. Viszont olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nekünk is vannak eredeti Munkácsy-alkotásaink. Például a Felszolgálólány című festmény, illetve a Honfoglalás című óriási méretű alkotás utánzata. Összesen 80 művet lehet majd megtekinteni, többségében festményeket, de lesz néhány grafika, illetve vázlat is. Nagyon nagy büszkeség számunkra, hogy ezt a kiállítást bemutathatjuk Szegeden, természetesen külön jelentőséggel bír a 180. évforduló. Ezért fontosnak tartjuk, hogy ezeket a Munkácsy-alkotásokat egy kissé más formában is bemutassuk. A kiállítás június 25-étől lesz megtekinthető.

* A Felszolgálólány című festmény előkészítését már megkezdték a restaurátok. Miért kiemelkedő ez az alkotás?

— Nagyon fontos, hogy mindig be tudjunk mutatni olyan kiemelt képeket, amelyek jelentős festőkhöz köthetőek. Minden egyes kiállítás előtt a restaurátor kollégák átvizsgálják, megtisztítják az ilyen képeket. A Felszolgálólány című festmény esetében jelentősebb beavatkozásra szerencsére nincs szükség. Ez az alkotás azért is különleges, mert nem vásznon, hanem fatáblán van, és ez nagyon-nagyon sok óvatosságot igényel, hiszen a faalap elkezdhet kiszáradni. De a kép tökéletes állapotban van, és várjuk, hogy minél többen megtekintsék.

* Mekkora látogatottságra számítanak az idén?

— Bízunk benne, hogy ez a kiállítás is bekerül abba a csoportba, amely a legjelentősebb és leglátogatottabb bemutatóinkat tartalmazza. A fáraók Egyiptoma című tárlat három kiállítóhelyen volt látható 2014 áprilisa és decembere között. A jelenlegi tárlatvezető ugyanaz a személy lesz, és bízunk benne, hogy hasonló sikere is lesz az idei rendezvénynek.

180 éve született Munkácsy Mihály

1844. február 20-án született Munkácsy Mihály, az első nemzetközi hírű, magyar festő, a romantikus realizmus egyik legkiválóbb magyar képviselője. Lieb Mihály néven a kárpátaljai Munkácson jött a világra egy elmagyarosodott bajor tisztviselőcsaládban. Az épülő Parlament számára a kormány tőle rendelte meg a Honfoglalás című képet, melyet számos előtanulmány után 1893-ban fejezett be. Itthon mutatta be először a ma már Krisztus-trilógiaként ismert sorozat harmadik tagját, az Ecce homót is, melyet 1896-ban, a millenniumi ünnepségsorozat keretében külön pavilonban állítottak ki, példátlan sikerrel, 300 000 látogatóval. Ez volt számára a zenit, a csúcspont, a hazahozott világsiker pillanata, melyet tragikus gyorsasággal követett az összeomlás.

Munkácsy Mihály nagyszabású kiállítása június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján debütál a Móra Ferenc Múzeumban, és egészen november 17-éig látogatható.


Fotó: Szalai Attila

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..