home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Munkába állt a gépóriás
Tóth Lívia
2007.11.28.
LXII. évf. 48. szám
Munkába állt a gépóriás

Ünnepi pillanat - Szabó Attila fotójaAz újvidéki Laza Nančić utcában levő Forum Nyomdában ünnepélyes keretek között helyezték üzembe a vállalat új nyomdagépét, amelynek beszerzését - többek között - a Szülőföld Alap támogatta. Az indítógombot Kiss Péter, a Magyar Köztársaság Minisz...

Ünnepi pillanat - Szabó Attila fotója

Az újvidéki Laza Nančić utcában levő Forum Nyomdában ünnepélyes keretek között helyezték üzembe a vállalat új nyomdagépét, amelynek beszerzését - többek között - a Szülőföld Alap támogatta. Az indítógombot Kiss Péter, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalát vezető minisztere nyomta meg. A rendezvényt számos közéleti személyiség tisztelte meg jelenlétével, közöttük Papp Sándor, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövete, Nagy Ferenc szabadkai főkonzul, Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára, Milorad Đurić tartományi tájékoztatási titkár, Pásztor István, a VMSZ elnöke, Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.
Az ,,ünnepelt” tulajdonképpen a németországi Donaukurier lapkiadótól vásárolt MAN Mediaman típusú 160 tonnás, tíz méter magas fémkonstrukció volt, amely óránként 40 ezer 32 oldalas újság kinyomtatására képes. Berta Zoltán nyomdaigazgató a gépóriást tréfásan egy használt Mercedes luxusgépkocsival hasonlította össze, amely ugyan nem új, de bejáródott, és kitűnően megfelel rendeltetésének. A tavaly nyáron megkezdett beruházás a november 23-i hivatalos avatóünnepséggel ért véget, habár a berendezés már három hónapja üzemel és termel. Beszerzéséhez hozzájárult még a Tartományi Képviselőház és végrehajtó tanács, a pénzügyi fedezet legnagyobb részét azonban a Magyar Szó Lapkiadó Kft. biztosította, elsősorban bankhitelből, valamint önerőből, a belső források átcsoportosításával.
A megjelenteket Mihók Rudolf, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója üdvözölte. Elmondta, az összességében csaknem egymillió eurós befektetés talán soha nem jött volna létre, ha az indulótőkét, hetvenmillió forintot, az anyaország nem biztosítja a Szülőföld Alapon keresztül. Ez adott erőt és merszet ahhoz, hogy belevágjanak ebbe a vállalkozásba. Az esemény méltó koronája a Forum Nyomda fél évszázados tevékenységének - zárta beszédét az igazgató, köszönetet mondva valamennyi munkatársnak, kivitelezőnek, partnernek, valamint kiemelte a Magyar Szó Lapkiadó Kft. dolgozóinak a türelmét és a megértését.
Józsa László, az MNT elnöke hangsúlyozta, nem az egyszerű hálát kell ilyenkor kifejeznünk, hanem a megelégedésünket, hogy egy fontos ügyben az anyaország kormányzati tényezői és a vajdasági magyar közösség partnerként léphettek fel.
- Mindannyiunk érdeke, hogy a Magyar Szó mint a vajdasági magyarság hatvan évnél idősebb tájékoztatási eszköze anyagilag ezentúl még inkább biztos lábakon állhat. Nem feledve természetesen azt sem, hogy a törvényalkotó, valamint végrehajtó hatalom kötelezettsége a Vajdaságban a kisebbségi nyelvű közszolgálati sajtó anyagi támogatása. Mi erről nem kívánunk lemondani, de ettől függetlenül akár autonóm módon működtethető sajtóház fenntartásában vagyunk érdekeltek - tette hozzá Józsa László.
Kiss Péter kancelláriaminiszter azt emelte ki, hogy az említett 70 millió forint nem ajándék, még csak nem is gesztus, hanem a közös törekvésből fakadó kötelezettség az anyaország számára.
- Azt akartam mondani, hogy a 70 millió csak a kovász, a többi az Önök dicsősége, de nem így van. Igazából a kovász az Önök összefogása, a kisebbségi szervezetek erős együttműködése, és reményeink szerint a szerb állam ehhez kapcsolódó támogatása. A köszönet a magyar közösséget illeti, azokat, akik ápolják anyanyelvüket, összetartanak, és velünk együtt az európai utat akarják választani - hallottuk a miniszter úrtól, aki beszélt arról is, hogy 2008 januárjától életbe lép egy új céltámogatási forma, amely a vajdasági és a kárpátaljai magyarsággal való kapcsolattartást segíti elő. Bejelentette, a magyar kormány hajlandó a Magyar-Vajdasági Gazdasági Fejlesztési Tanács megalakítására, mert azon belül eurorégiós módszerekkel tevékenykedhetne együtt a két ország.
Az üdvözlő szavak után az egybegyűltek érdeklődve lapozgatták a Magyar Szó alkalmi különkiadását.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..