home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Munka, csapat, kitartás!
Kép és szöveg: Szarka Ákos
2012.02.22.
LXVII. évf. 8. szám
Munka, csapat, kitartás!

Életemben, főleg az utóbbi évek során, rengetegszer hallottam már a kishegyesi Rizgetős táncegyüttesről és sikereiről. Sajnos, a sors úgy hozta, hogy az utolsó pillanatban valami mindig keresztülhúzta a számításomat, és nem tudtam megnézni, valóban olyan jók-e, ahogy a szóbeszéd járja, vagy...

Életemben, főleg az utóbbi évek során, rengetegszer hallottam már a kishegyesi Rizgetős táncegyüttesről és sikereiről. Sajnos, a sors úgy hozta, hogy az utolsó pillanatban valami mindig keresztülhúzta a számításomat, és nem tudtam megnézni, valóban olyan jók-e, ahogy a szóbeszéd járja, vagy ez csak túlzás.
Az elmúlt héten azonban már teljesen biztos voltam abban, hogy a szombat esti, bácsfeketehegyi előadásukat nem fogom kihagyni. Attól ugyan tartottam egy kicsit, hogy a nagy havazás miatt lemondják az előadást, de szerencsére a félelmem alaptalan volt: a néptáncosok szerencsésen megérkeztek és a közönség is - a nagy hó ellenére - szép számban összejött.
Az előadás előtt Linka B. Gabriellával, a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnökével beszélgettem a csoportról:
- Mennyi ideje működik a Rizgetős táncegyüttes?
- Az idén tizenhét éves. Ennyi ideje táncolnak együtt a csoport magját alkotó fiatalok. A folyamatosan felnövő nemzedékekből kerül ki az utánpótlás, így állandóan frissül a csoport, és a sikerek nem maradnak el.
- Kik a népi táncegyüttes csoportvezetői?
- A jelenlegi csoportvezetők Kisimre Szerda Anna (januárban, a magyar kultúra napja alkalmából kiérdemelte a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség plakettjét) és Kisimre Árpád. Ők már 13-14 éve vezetik a csoportot. Ez alatt az idő alatt a csoport olyan szintre fejlődött, hogy már külföldi koreográfusokkal is együttműködhetünk, így tanulták be a táncosok például a széki és a kalotaszegi néptáncokat. A kalotaszegi néptánc, mint mondják, a magyar tájegységek koronája, tehát (főleg technikailag) nem kis előtudást igényel, mivel nagyon kötött táncról beszélhetünk.
- Jelenleg hány tagot számlál a Rizgetős táncegyüttes?
- Nyolc párunk van. Ehhez hozzájön még az a hat népdalénekes lány, akik valójában a tánccsoport tagjai, ám ők külön műsorokat is készítenek, külön előadásokra járnak. A tánccsoport létszáma azonban állandóan változik. Ha új koreográfiát tanulnak be, akkor mindenkinek kötelező a jelenlét. Főképp azért, mert minden koreográfiát úgy próbálnak, hogy először áttekintik a tájegység táncát, néprajzát, szokásait, viselkedési formáit, és miután ezt befejezték, csak akkor kezdik el a koreográfia rögzítését.
- Mióta vannak a színpadon ebben a felállításban?
- Körülbelül négy-öt éve, vagyis amióta a Krajcárka fölzárkózott a Rizgetőhöz. 2009-ben, amikor Kishegyesen tartottuk a Gyöngyösbokrétát, harminc tagot számlált a tánccsoportunk. Ezután kissé megfogyatkozott a létszámunk. Néhányan munkába álltak, mások megnősültek, férjhez mentek, persze ennek ellenére állandóan jönnek az új csoporttagok, és természetesen a régiek közül is maradtak még. Az utánpótlásképzés folyamatos, ahogy fejlődnek a fiatalabb csoportok, mindig a legjobb tagok maradnak bent, mert a magas színvonalú tánctudás mellett bizonyos elhivatottságról is tanúságot kell tenniük ahhoz, hogy csoporttagok lehessenek. A szombat-vasárnapjukat ezeknek a fiataloknak fel kell áldozniuk, technikailag sokat kell fejlődniük, pótolniuk kell mindazt, amit az idősebbek már tudnak.
- Hogyan oldják meg a generációk közti korkülönbséggel járó problémákat?
- Korosztályok közötti problémákról nem beszélhetünk, mivel valójában nincsenek. Ennek főképp az az oka, hogy azokat a csoportokat, amelyekből az utánpótlást szerezzük, azok a néptáncosok vezetik, akik a Rizgetősben táncolnak. Ebből kifolyólag ismerik egymást és a fiatalok fel tudnak nőni az idősebbekhez. A fiatalabbaknak általában más a gondolkodásmódjuk, s még nem éreznek olyan szakmai elhivatottságot, mint az idősebbek, természetesen erre nevelni kell őket. Ám, akik nem érzik jól magukat, vagy nem illenek a csoportba, azokat a csoport kiveti magából. Leginkább a bor forrásához hasonlíthatnám ezt a jelenséget, mivel abból is, szintúgy, mint a népi tánccsoportból, ami nem oda való, az kiforr. Soha, senkit sem küldünk el. Akik elmennek, maguktól mennek el, mert érzik, hogy valami gond van, nem tudják felvállalni azt a munkatempót, ami a Rizgetős táncegyüttes próbáin folyik.
- Milyen díjakban, elismerésekben részesült már a csoport?
- Tavaly megkapták a Martin György Emlékplakettet. Ehhez háromszor kellett az együttesnek ,,kiválóan minősült''-nek lennie. Minden évben egy-egy 35 perces műsort kellett bemutatniuk, három tájegység koreográfiájával, önálló műsorkerettel, és ezt pontozza egy szakmai zsűri. A szakmai zsűri különböző minősítéseket ítél oda, úgy mint: ,,részt vett'', ,,minősült'' és ,,kiválóan minősült''. Ez utóbbi egy magas szakmai színvonalat jelent, ugyanis a Martin György Országos Bemutatószínpad zsűrije minősíti a magyarországi táncegyütteseket is.
Mindezek hallatán és a szombat este nyújtott feledhetetlen élmény után bátran merem kijelenteni, hogy a hírek igazak a kishegyesi Rizgetős táncegyüttesről. Ajánlom őket mindenki figyelmébe, és aki csak teheti, ne szalassza el a vissza nem térő alkalmat, hogy megcsodálja fergeteges előadásukat (Bácsfeketehegyen az Anyám balladát táncol című műsorukat láthattuk). Mindezt a kemény munkának és a kitartásnak köszönhetik. Csak így tovább, Rizgetős!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..