home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
München—Ansbach—Reutlingen—Kabul
(—)
2016.08.01.
LXXI. évf. 30. szám

A tizennyolc éves ámokfutó — Pokolgépes merénylet Németországban — Pokolgépes merénylet Irakban — Bozótvágó késes utcai támadás Németországban — Gyalog a határig — Őrizetbe vételi parancs 42 újságíró ellen — Ezer iskolát zártak be Törökországban — Erdőtűz

A tizennyolc éves ámokfutó

Egy 18 éves német—iráni kettős állampolgár volt a müncheni lövöldözés elkövetője — közölte a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője. A fiatalember több mint két éve lakott Münchenben, nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásokban. Egyetlen pisztollyal lövöldözött.

Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok vezető politikusai támogatásukról biztosították Németországot a Münchenben péntek este bekövetkezett, kilenc halálos áldozatot követelő lövöldözés után.

A bajor rendőrség írásos közlése szerint egy magyar állampolgárságú, 2001-ben született fiú is van az áldozatok között.

Münchenben több mint 10 000 magyar él, közülük többen is ott voltak a támadás helyszínén.

Pokolgépes merénylet Németországban

Egy 27 éves szíriai férfi vasárnap éjjel felrobbantotta magát egy zenei fesztivál bejáratánál a bajorországi Ansbachban. A merényletben a támadó életét vesztette, 12 személy pedig megsérült.

Pokolgépes merénylet Irakban

Autóba rejtett pokolgép robbant a Bagdadtól 80 kilométerre északkeletre található Halisz határában hétfőn reggel. A támadásban legalább 14-en életüket vesztették, és több mint 30-an megsebesültek — mondták el iraki rendőrségi és egészségügyi források.

Bozótvágó késes utcai támadás Németországban

Egy embert megölt és kettőt megsebesített egy férfi vasárnap a németországi Reutlingenben egy utcai késes támadásban. A helyi rendőrség közleménye szerint az elkövető egy szíriai menedékkérő, akit őrizetbe vettek. Állítólag egy autós ártalmatlanította a fiatal férfit.

Gyalog a határig

Vasárnap este megérkeztek a szerb—magyar határra azok a migránsok, akik még pénteken indultak el gyalog Belgrádból, hogy Magyarországon keresztül folytassák útjukat Ausztria és Németország felé. Az útközben szerzett sebesülések miatt a szerb hatóságok buszt küldtek értük, ám a mintegy 130 fős csoport inkább maga folytatta az utat Horgos felé.

Vasárnap 21 óra után megérkezett a migránsok menete a horgosi határhoz, és — ahogy arra készültek is — a menekültek éhségsztrájkba kezdtek.

A pénteken Belgrádból indult csoport egyik tagja az M1-nek korábban így nyilatkozott: „Ha elérünk a határhoz, ott újra sztrájkolni fogunk, hogy így üzenjünk Európa vezetőinek, nyissák meg a határt.”

A mintegy 130 bevándorlót Szabadkától már szerb rendőrautók kísérték, a migránsokat addig kísérő rendőrökhöz újabbak csatlakoztak.

„Három autóbuszt küldött a rendőrség, hogy elszállítsák az agyonfáradt migránsokat a horgosi határra, de ők bizalmatlanok, nem voltak hajlandóak beszállni. Úgy döntöttek, hogy gyalogosan folytatják az útjukat” — jelentette az M1 tudósítója a helyszínről.

A horgosi tranzitzóna közelében több tucat sátrat állítottak fel a migránsok számára, ugyanitt egyre erősebb a rendőri készültség, golyóálló mellények is vannak a rendőrökön, illetve pajzsok találhatóak a helyszínen. A migránsok egy rendőri beszámoló szerint azt ígérték, hogy nem lesz rendbontás vagy lázongás a tervezett demonstráció során, mindazonáltal a tranzitzónánál várakozók nem örülnek az érkezőknek, mert attól félnek, hátráltatják majd őket az előrejutásban.

A szerb—magyar határon jelenleg körülbelül ezer migráns tartózkodik.

Őrizetbe vételi parancs 42 újságíró ellen

Törökországban őrizetbe vételi parancsot adtak ki hétfőn 42 újságíró ellen a július 15-ei puccskísérletet követő tisztogatási akció keretében — közölte az NTV török hírtelevízió.

A gyanúsítottak feltételezhetően kapcsolatban állnak azzal az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokkal, akit Ankara „párhuzamos állam” kiépítésével és az erőszakos hatalomátvételi kísérlet előkészítésével vádol.

A Reuters arra is emlékeztet, hogy a török hatóságok a július 15-ei puccskísérlet után több mint 60 000 katonát, rendőrt, tanárt, állami hivatalnokot és bírót függesztettek fel, illetve vettek őrizetbe.

Ezer iskolát zártak be Törökországban

Erdoğan egyre messzebbre megy, hiszen az összes iskolát bezáratja, amely Gülenhez köthető.

A jelek szerint a paranoia egyre jobban eluralkodik a török elnökön, hiszen miután százezreket listáztak, valamint bebörtönözték a puccsista katonaságot, a hatalom az értelmiség körében is nagy tisztogatásba kezdett. Erdoğan ellenzékének jelentős része ugyanis fiatal értelmiségiekből, valamint a műveltebb réteg képviselőiből áll. Az elnök egyik első dolga az volt, hogy az összes egyetem dékánját, nagyjából 1500 főt felfüggesztett megbízatásából.

Az ellenzékkel szembeni hisztéria legújabb eleme, hogy Erdoğan 1043 iskolát is bezáratott. És nem csak a Gülenhez köthető iskolák jártak pórul: beszüntették 1229 alapítvány működését, bezártak 35 orvosi központot, valamint 19 szakszervezet működését is korlátozták — írja a Guardian.

Erdőtűz

Több mint 1600 tűzoltó próbálja megfékezni Kaliforniában a gyorsan terjedő erdőtüzeket. Egy ember meghalt, 18 ház leégett, 1500 embernek pedig el kellett hagynia otthonát.

A Los Angeles Times hétfőn arról számolt be, hogy a lángok az elviselhetetlen hőség és az erős szél miatt pusztító sebességgel terjednek az aszályos tájon Santa Clarita település közelében. A dél-kaliforniai hatóságok megfogalmazása szerint a lángok „tehervonatként” söpörtek végig az egyik meredek domboldalon. A terjedő tűzvész a nagyvárostól körülbelül negyven kilométerre északnyugatra fekvő közösségeket érinti leginkább a San Gabriel-hegyekben, ahol egyébként többnyire több millió dollárt érő ingatlanok találhatóak.

Kaliforniában minden évben vannak erdő- és bozóttüzek, de a tűzoltóság szerint az idén a szokásosnál is gyorsabban terjednek a lángok. Daryl Osby helyi tűzoltóparancsnok egy vasárnapi sajtótájékoztatón azt mondta, „ötödik éve szenvedünk folyamatosan az aszálytól, úgyhogy jelenleg rendkívül szélsőséges tűzvésznek lehetünk tanúi”.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..