home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Múlt a jövőért – az aradi vértanúkra emlékeztek Törökbecsén
Zséli Ágnes
2020.10.04.
LXXV. évf. 40. szám
Múlt a jövőért – az aradi vértanúkra emlékeztek Törökbecsén

A Múlt a jövőért üzenettel emlékeztek szombaton délután Törökbecsén a tizenhárom aradi vértanúra. A tiszteletadásra az Assisi Szent Klára római katolikus templomkertben lévő, törökbecsei szálakkal rendelkező gróf Leiningen–Westerburg Károly vértanú mellszobránál került sor.

A megemlékezés gyászszertartással kezdődött, melyet Mellár József törökbecsei plébános celebrált. A 171 évvel ezelőtti esemény üzenetét a helyi Teleház Polgárok Egyesületének, valamint a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület fiataljainak alkalmi műsora tett meghittebbé.

– Azon az őszi napon azt gondolták, ha katonai vezetőiktől, hőseiktől egy nemzetet megfosztanak, csírájában írtják ki a szabadság iránti ösztönt – hangzott el Báló Tibornak, a Vajdasági Magyar Szövetség törökbecsei helyi szervezete elnökének alkalmi beszédében. – A megemlékezés napja a jelen mellett a jövő nemzedékének regél. Ezek az események kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy üzenjünk a fiataloknak, s arra tanítsuk őket, hogy tanuljanak meg áldozatot vállalni a szabadságért, a közösségért, a nemzetért – hangsúlyozta Báló Tibor.

Gróf Leiningen–Westerburg Károly honvédtábornok elszegényedett német főnemesi családból származott. 1835-ben lépett be a császári és királyi hadseregbe. Később felesége, Sissányi Erzsébet révén törökbecsei nagybirtokos lett. A magyar szabadságharc idején először a szerbek ellen harcolt, majd a tavaszi hadjáratban Buda bevételénél, Miskolcnál, Komáromnál vívott sikeres ütközeteket. 1849-ben kötél általi halálra ítélték, 30 éves volt.

– A törökbecseiek soha nem feledkeznek meg elődeik hőstetteiről – emelte ki Ilia László, a VMSZ törökbecsei községi szervezetének elnöke. – Mint köztudott, Törökbecsén Trianon után a gróf Leiningen–Westerburg Károly emlékére állított szobrot ledöntötték. 2009-ben egy szélesebb körű összefogással, pontosabban a magyarországi Mezőtúr testvértelepülés önkormányzatának és civil szervezeteinek, a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületnek, valamint Törökbecse önkormányzatának jóvoltából az Assisi Szent Klára templom udvarában a legfiatalabb aradi vértanú tiszteletére mellszobrot állíttattunk, ami Györfi Sándor, Kossuth-díjas szobrásznak az alkotása. Azóta a településünk magyar közössége ezen a helyszínen emlékezik október 6-ára.

A megemlékezésen kegyeletét rótta le a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület, a Rákóczi Szövetség törökbecsei Ifjúsági Szervezete, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács valamint a Történelmi Vitézi Rend.

 

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..