Működés, támogatás, fejlesztések
Tóth Lívia
2022.01.24.
LXXVII. évf. 3. szám
Működés, támogatás, fejlesztések

Zenta Község 2022. évi költségvetésének összeállításakor az elsődleges cél az volt, hogy gondoskodjanak az intézmények és a közvállalatok működéséről, valamint a támogatási rendszerek fenntartásáról — hangsúlyozta Czegledi Rudolf polgármester, akit az idei tervek ismertetésére kértünk fel. Mint mondta, az új büdzsét az elmúlt két év megvalósulási értékei alapján kellett összeállítani, ezért nem éri el az 1 milliárd dinárt. Természetesen új projektumok beindulásával a költségvetés is módosulhat.

— Amikor a támogatási rendszert említem, akkor arra gondolok, hogy továbbra is szeretnénk részt venni az energetikai pályázaton, nem csökken az újszülöttek után fizetendő összeg, megmaradnak a mezőgazdasági támogatások, valamint a civileknek szánt 29 millió dináros keret és a sportszervezeteknek jutó 28 millió dinár. A költségeknek ez a csoportja egy új elemmel is bővült, a közmunkaprogrammal, melyre egyelőre 2,2 millió dinárt különítünk el. Ami még újdonságnak számít, hogy az elmúlt években nem volt ingatlanbeszerzés, most viszont kettőt is terveztünk. Az egyik a Bolyai-gimnázium mögött lévő volt nyomda területének a megvásárlása. A megegyezés alapján három évben fizetnénk ki, az első részletre 13,5 millió dinárt terveztünk be. Ezáltal befejezhetővé válik az iskola udvarában lévő félkész épület, amivel az intézmény helyhiányát tudjuk enyhíteni. A másik a Stevan Sremac Szerb Kultúrközpont udvarában egy magánház, melynek a megszerzésére 3 millió dinárt fordítanánk. A kommunális infrastruktúra kapcsán két nagyobb, már körvonalazódott tervet emelnék ki. 15 millió dinár menne a csatornázásra, ami azért is fontos, mert ha az előre jelzett pályázaton hasonló összeget kapunk, akkor a város teljes területén kiépülhetne a hálózat és megoldódna a szennyvíz elvezetése. Emellett a szerbiai energetikai minisztérium, a zentai El-Gas vállalat és az önkormányzat aláírt egy szerződést, mely a hővezeték felújítására vonatkozik. 3 millió eurós keretösszegről van szó, mely a minisztérium által kölcsönként jönne a német fejlesztési banktól, tehát mi a minisztériummal szerződnénk. A tervdokumentációról nekünk kell gondoskodnunk, ami még csaknem 3 millió dinárba kerül, egy része ugyanis megvan, ez már a befejező fázisra vonatkozna. Ebbe a programba Szerbia területéről nyolc település került be, a minisztérium részéről közös közbeszerzéssel történne a munkálatok kiírása és kivitelezése. 2022-ben is szeretnénk a strandokat az idény előtt megfelelő állapotba hozni, esetleg újabb tartalmakkal bővíteni. Az idén előláttunk 3 millió dinárt a kék medence felújítására, 2 millió dinárt egy pancsolómedence kiépítésének a tervdokumentációjára, valamint folyamatban van a tervdokumentáció elkészítése a termálkút gáztalanítására, ami a hasznosítás első fázisához szükséges. 5 millió dinárt fordítunk a Népkertben létesítendő korszerű játszótér tervdokumentációjára, ez ugyanis a feltétele annak, hogy pályázni tudjunk, valamint két meglévő játszótér felújítására. A mezőgazdaságban a dűlőutak rendezését az idén is folytatnánk, erre önerőből 5,5 millió dinárt költenénk, de bízunk benne, hogy hamarosan a tartomány is támogatja majd ezeket a munkálatokat, mert akkor növelhetnénk a keretösszeget. A buszállomás áthelyezése és a tulajdonjogi viszonyok rendezése csaknem egy évig tartó nem túl látványos tevékenység volt, de ezen a területen hamarosan megkezdődik az a regionális beruházás, amely harminc új munkahelyet teremt majd.


Czegledi Rudolf (a Pannon RTV felvétele)

* A közösségi oldalakon gyakran kérdezik az emberek, hol állnak meg most a buszok, és hol lesz a buszállomás.

— A buszállomás, illetve most még csak buszmegálló, a vasútállomás elé került át, ahol egyelőre megoldottuk a világítást és a csatornázást, de van egy tervünk a vasútvállalattal. A tervdokumentáció már elkészült a közös váróterem kialakítására, de ez csak akkor valósulhat meg, ha a Szerbiai Vasutak hozzákezd a sínpárok és a vasútállomás felújításához. Mivel ez még csak ígéret, részünkről nem kerülhetett be a költségvetésbe. Mi egyébként azt is szeretnénk, ha a zentai tiszai kikötőhöz vezető sínpárt ismét alkalmassá tennék a teherszállításra.

* Korábban sok szó esett a kórház felújításáról, illetve a gerontológiai központ létesítéséről a volt kaszárnya területén.      

— Három projektumunk van a szerb kormány nagyberuházási igazgatóságánál, az egyik, mely regionális jelentőségű, és nem önkormányzati beruházás, a zentai közkórháznak a felújítása. A műszaki dokumentáció rendben van, zöld fényt kapott az igazgatóság részéről, várjuk, hogy megteremtődjenek a feltételek a munkálatok megkezdéséhez. A másik projektummal, a gerontológiai központtal, eljutottunk a közbeszerzés utolsó lépéséig, amikor a járványhelyzet miatt leállították a folyamatot. A harmadik egy új tervezet, melyhez már szintén átadtuk a dokumentációt, a Stevan Sremac Általános Iskola teljes körű felújítása mintegy 200—250 millió dinár értékben. Ami viszont még frissebb, és a községi képviselő-testület következő ülésén kerül napirendre, egy 3000 négyzetméteres telek átruházása a volt kaszárnya területén az igazságügyi minisztérium részére. A szétparcellázást az önkormányzat elvégezte, a tervdokumentáció előkészítése a minisztérium részéről folyamatban van, vagyis lassan minden akadály elhárul az új bírósági objektum megépítése elől. A beruházó is a minisztérium lesz, mi viszont visszakapjuk azt az önkormányzati tulajdonban lévő épületet, ahol jelenleg a bíróság működik.

* Környezetvédelem, helyi közösségek…

— Az idén is folytatódik a fásítás és a zöldfelületek karbantartása. Most is folyamatban van 350 facsemete elültetése, de ezt nemcsak a városban és a környékén valósítjuk meg, hanem a falvakban is. Ami szintén újdonság a 2022. évi költségvetésben, hogy a helyi közösségeknek is támogatjuk a programjait, melyeket szeretnének megvalósítani. Mind a hét helyi közösségnek 2-2 millió dinárt irányoztunk elő, és egyesek már jelezték, hogy járdát építenének, kisebb útjavításokat végeznének ebből az összegből.

* Mi a helyzet az anyaországi beruházásokkal és az uniós pályázatokkal?

— Itt elsősorban az egyházi objektumainkat említeném, a bogarasi templom felépítését, a tornyosi templom és a zentai Jézus Szíve-templom felújítását, bízunk benne, hogy ezek a beruházások a jövőben is folytatódnak. Hamarosan befejeződik a kis zsinagóga renoválásának az első fázisa is, de felmerült, hogy további telket kellene megvásárolni, hogy egy olyan tér alakulhasson ki az épület körül, amely kiteljesítheti a szépségét. Ami az uniós pályázatokat illeti, az idén befejezzük a kerékpárút-projektumot, a városközpontban kialakítandó kerékpárkölcsönző állomással a turisztikai kínálatunk bővülhet. Bizonyos rendezvényekkel is le vagyunk maradva a járványhelyzet miatt, de reméljük, hogy a másfél éve húzódó Europe for Citizens pályázat a városnapi ünnepség keretében megvalósulhat.

* Polgármester úr, a beszélgetésünk során szép terveket vázolt fel, de úgy tűnik, hogy a járványhelyzet továbbra is kihatással van mindenre.

— Ahogy mondtam is, bizonyos keretet előirányoztunk a fejlesztésekre, viszont a pénzügyminisztérium utasítására a költségvetésbe csak az kerülhetett bele, ami ebbe az összegbe belefér, amit önerőből végzünk el, amire már lekötött szerződés vagy kormány-, illetve minisztériumi döntés, tartományi támogatás vagy uniós pályázat van. Bízunk benne, hogy az idén az ipari parkunk helyzete is megoldódik, ahol az első beruházók megjelenése a munkahelyteremtésen kívül közvetlen önkormányzati bevételt is hozhat, melyet fejlesztésekre fordíthatunk.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Interjú rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..