home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Műhelymunkával az erőszak ellen
Balázs Szilvia
2018.03.11.
LXXIII. évf. 10. szám
Műhelymunkával az erőszak ellen

Tavaly két, az idén már négy általános iskolában szervez programot a Vöröskereszt

Az iskolai, kiskorúak közötti erőszak szinte minden tanintézményben előfordul. Pedig lehet, hogy egy kis odafigyeléssel meg lehetne előzni a bajt — hangzott el a Vöröskeresztben megtartott sajtótájékoztatón, melyen a szabadkai szervezet és segítői az immár második éve futó akciójukról számoltak be. Ennek során műhelymunkák segítségével igyekeznek bemutatni a gyerekeknek az emberi értékeket. Eddig két iskolával dolgoztak együtt, március közepétől pedig további kettőt kapcsolnak be a programba.

— A megmozdulás lényege, hogy már a legkisebb gyerekek is elfogadják és megtanulják a viselkedési alapszabályokat, megértsék, hogy mindenki más, és ez nem lenézendő — mondja a program koordinátora, Predrag Milanović. — Célközönségünk alsósokból áll, az alapötlet pedig az volt, hogy mielőbb, minél kisebb korban elkezdjük elmagyarázni és bemutatni nekik, hogy a különbözőséget tisztelni kell. Mind az iskolában, mind odahaza vagy éppen az utcán ugyanúgy kell megbecsülnünk a barátainkat, az osztálytársainkat, a szüleinket, a tanítóinkat, a tanárainkat és mindenkit körülöttünk. El kell fogadni a vallási, a bőrszínben megmutatkozó és a nemzetiségi különbségeket is. Ez a fő célunk.

A Matko Vuković és a Széchenyi István Általános Iskolában tavaly már elindult a program, az idén további két intézmény, a Sonja Marinković Általános Iskola és a Dositej Obradović Iskolaközpont csatlakozik az akcióhoz. Előbbi két intézmény igazgatói is részt vettek a sajtótájékoztatón, ők már az eredményekről is beszámolhattak.

— Huszonhat önkéntes három hét alatt hetven műhelymunkát szervezett szerb és magyar nyelven — nyilatkozta Mirjana Stevanović, a Matko Vuković Általános Iskola igazgatónője. — A legjobb ebben a módszerben, hogy minden gyermekhez eljut, nem csak azokhoz, akik esetleg elszenvedői voltak az erőszak valamely formájának. A tanulók most már tudják, hogy nem számít árulkodásnak, ha szólnak a tanároknak arról, hogy valamelyik társukat valamiért bántják. Fontos, hogy felismerjék, nem szabad szó nélkül tűrniük, ha azt látják, hogy a barátjukat bántják, csúfolják, gúnyolják, vagy bármilyen módon erőszakoskodnak vele.

Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatással megbízott tagja kiemelte, az ilyen oktatási programok igazán csak akkor érik el a hatásukat, ha a gyerekeket már egészen kis korukban megtanítják, mi helyes, illetve mi nem. Hozzátette: nagy örömmel tölti el, hogy az iskolák sikeresen kezelik és meg is oldják az erőszak problémáját intézményen belül. — Ez számomra nagyon fontos. Az én pozícióm megengedi, hogy belelássak az ügyekbe. Ha a gyerekek között meg is jelenik az erőszak valamely formája, akkor ennek a programnak a segítségével már tudják kezelni a gondot, és meg is oldják. Csak a megelőzés segíthet abban, hogy egy jó és egészséges társadalmat teremthessünk.

A program várhatóan március 12-én induló újabb körében az Egészségügyi, a Politechnikai, a Műszaki és a Közgazdasági Középiskola harmincnyolc önkéntes tanulója vesz részt. Ők tartják majd a műhelymunkákat a legkisebbek számára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..