home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Mozisikerek nyomában Sztankay Ádám az M5-ön
MTVA
2023.01.04.
LXXVIII. évf. 1. szám
Mozisikerek nyomában Sztankay Ádám az M5-ön

A színészlegenda, Sztankay István fia új filmes háttérműsorral jelentkezik az M5 kulturális csatornán. A Sztankay mozija január 5-től csütörtökönként 21 órától látható az M5 kulturális csatorna esti filmje előtt, feltárva az egykori mozisikerek történelmi, művészi, társadalmi és kultúrpolitikai összefüggéseit.

Filmművészeti kulisszaktitkokba vezet be Sztankay Ádám új műsora, a Sztankay mozija, amelynek célja, hogy bemutassa, az évtizedek során hogyan változtak a társadalmi szerepek, a katona-kép, a családmodellek, és ezáltal hogyan formálódott időről időre az ábrázolásuk a filmvásznon is.

„Gyerekkorom óta lebilincselnek a jó filmek, műfajuktól függetlenül. Ezek az alkotások látványvilágukkal, hanghatásaikkal – a beszéden, zenén át a hatásos „zörejekig” – olyan univerzumot teremtenek, amely úgy vonzza magába a nézőjét, ahogy egy jó regény mondatai az olvasóját. Egy jó film kiemel a valóságból, miközben feltárja annak titkait, összefüggéseit” – hangsúlyozta Sztankay Ádám műsorvezető, aki Deák-Sárosi László filmesztétával elemzi majd azokat a nagysikerű filmeket, amelyeket januártól csütörtök esténként tűz műsorára az M5.

A mellékelt fotón Sztankay Ádám műsorvezető a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén. Budapest, 2021. április 8. MTVA Fotó: Zih Zsolt

A beszélgetések segítenek értelmezni az egykori mozisikerek történelmi, művészi, társadalmi és kultúrpolitikai összefüggéseit, sokszor új, eddig nem tárgyalt szempontokat is szem előtt tartva. Minden esetben Sztankay Ádám személyes hangvételű jegyzete indítja a párbeszédet, amely az adott filmre vagy korszakra reflektál. Irodalmi stílusban megírt kommentárjaiból megtudhatjuk, mit jelent számára a szóban forgó film vagy korszak, és milyen emlékei, benyomásai vannak róla.

 „A Sztankay mozija című sorozat azért is izgalmas lehetőség nekem, mert az adott filmet felvezető beszélgetés előtt elhangozhatnak azok a gondolataim, amelyeket az általam már látott film inspirált. Ezekben a szubjektív mini esszékben olykor előbukkan majd színművész édesapám, Sztankay István is, ahogy kollégái – színháziak, filmesek –, illetve családom más tagjai” – tette hozzá az M5 kulturális csatorna műsorvezetője, aki korábban a Promenád című színháztörténeti magazinműsor házigazdája volt.

Sztankay mozija minden csütörtökön az M5 esti filmje előtt látható, a műsor után pedig az elemzett alkotás is megtekinthető. A filmek között a hazai és a nemzetközi filmgyártás kiemelkedő művei kapnak helyet, mint például A tizedes meg a többiek, a 80 huszár vagy a Vaslady is szerepel majd a filmes repertoárban.

Sztankay mozija – csütörtökönként 21 órától az M5 műsorán!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..