home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mozgásszínházi csoporttal bővül az idei MAdT
Gyurkovics Virág
2012.06.27.
LXVII. évf. 26. szám
Mozgásszínházi csoporttal bővül az idei MAdT

Ötödik alkalommal hirdette meg a MAdT-ot, a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Táborát a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI). Zentán, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban kerül rá sor július 8-ától 15-éig. Arról, hogy milyen programokkal töltik ki az idei táborlakók idejét a...

Ötödik alkalommal hirdette meg a MAdT-ot, a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Táborát a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI). Zentán, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban kerül rá sor július 8-ától 15-éig. Arról, hogy milyen programokkal töltik ki az idei táborlakók idejét a szervezők, Sutus Áronnal, a VMMSZ ügyvezetőjével beszélgettünk.
* A csoportvezetők és oktatók között, akárcsak az előző években, az idén is elismert nevekkel találkozhatunk. Szervezőként milyennek látod a szakmabeliek viszonyulását ehhez a kezdeményezéshez, amely az amatőr színházkedvelőket karolja fel?
- Az a célunk, hogy minél több vajdasági szakemberrel dolgozzunk együtt, ezért évente cserélődik egy-két név. Ebben az évben a szakmai program is tovább bővül, a legjobb szakembereket mozgatjuk meg. Perényi Balázs, akit a magyar drámapedagógusok gurujának nevezhetünk, az idén - az előző évektől eltérően - színjátszó csoportot vezet. Először lesz itt Kiss Anikó magyarkanizsai rendező-koreográfus, akit a mozgásműhely vezetőjeként üdvözölhetünk, akárcsak Patonay Anita színész és drámatanár is. Táborosi Margaréta a rendezői csoportot vezeti. Krizsán Szilvia nemcsak kiemelkedő színész, hanem nagyon jó a pedagógiai érzéke is. Mindannyian szívügyüknek érzik a vajdasági magyar amatőr színjátszók munkáját.
* A színjátszói és rendezői csoporton kívül az idén mozgásszínházi csoport is indul. A mozgásszínház Vajdaságban még viszonylag járatlan területnek mondható, vendégelőadásokon kívül nemigen találkozhatunk ilyen jellegű színházi előadásokkal. Hogyan született meg a kezdeményezés?
- Kiss Anikóval volt egy fontos beszélgetésünk ezzel kapcsolatban, amelynek során végiggondoltuk, hogy a középiskolások közül valószínűleg sokan jelentkeznének. Ebben a szekcióban nemcsak a mozgásszínházról beszélünk, hanem az intermediális műfajokról is, ami azt jelenti, hogy a mozgás már összekapcsolódik a szöveghasználattal, a belső és a külső vizuális térrel, ezek összjátékára épül az előadás. Ez alapos szervezőmunkát igényel, hiszen amennyire megtervezett, annyira véletlenszerű is lesz az előadás. Az itt zajló műhelymunkák mindegyikéről elmondható, hogy a kísérletezés felé fordul, elsősorban a kortárs művészetek eszköztárát alkalmazva.
* A szakmai programokkal igyekeztek minden olyan területet felölelni, amely a színpadi játékhoz szükséges. Pontosan melyek ezek?
- Nagy hangsúlyt helyeztünk a beszédtechnikára. A színjátszókkal az egyik legerősebb beszédtechnika tanár, Fort Krisztina foglalkozik majd. Ami a szakmai programokat illeti, most is meghívtunk egy amatőr színtársulatot munkabemutatóra, azzal a céllal, hogy utána a szakcsoportok vezetőinek közreműködésével elemző beszélgetést folytassunk a többi színjátszó jelenlétében. Ez a társulat az idén a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat lesz, s a Faust: Esse immor(t)alis című darabot mutatják be. Valamint Perényi Balázs rendező egy budapesti előadását is meghívtuk, amely középiskolás diákcsoport közreműködésével készült, és amit szintén szakmai beszélgetés követ majd.
* Az idei lesz az ötödik MAdT-tábor. Vannak-e visszajelzések arra vonatkozóan, hogy a tábor részvevőinek sikerült valahol kamatoztatniuk az itt szerzett ismereteket?
- A tanárok részéről nagyon kedvező visszajelzések érkeztek. A vonzerőt főként az ő hírnevük és a szakmai munkájuk visszhangja képviseli. Az idén Szlovéniából, Felvidékről, Erdélyből és Magyarországról is jelentkeztek táborlakók, összesen 58-an. Vannak olyan résztvevők, akik az itt szerzett képesítés révén felvételt nyertek valamilyen színiakadémiára - nemcsak a tábornak köszönhetően, hanem mert amatőr társulatokban játszanak. Mások maradnak amatőrnek, és számunkra ez is nagyon fontos, mert ezek a személyek az amatőr társulatoknál kamatoztatják tudásukat. Nem elitképzésre törekszünk, hanem arra, hogy minél több térségből, frissen alakult színtársulatokból érkezzenek színjátszók, akik majd hazaviszik a tapasztalataikat.
Ilyen céllal történik majd egy 4-5 napos képzés Táborosi Margaréta vezetésével július elején Bácsgyulafalván, a Vándortársulatnál, melynek tagjai a tavalyi évhez képest teljesen lecserélődtek. Ez egyben közösségépítő munka is. Ha úgy érezzük, hogy szükség van a VMMI és a VMMSZ segítségére, ott a helyszínre érkezve megpróbáljuk felvenni velük a kapcsolatot.
* Az idén 7-én és 8-án a hang- és fénytechnikusok számára is indul egy továbbképzés, amelyre az amatőr társulatok munkatársait várjátok. Mit tud nyújtani ez a képzés a jelentkezőknek?
- A képzés ötlete a Pannon RTV részéről Gazsó Attilában, illetve az Újvidéki Színház fővilágosítójában, Majoros Róbertben fogalmazódott meg. A vajdasági magyar amatőr színtársulatok háttérszemélyzetére korábban nem figyeltünk oda különösebben. A képzés programja az ő számukra, a színjátszó találkozón tapasztaltakkal összhangban alakult ki. A technikusok elhozhatják ide azokat a fény- és hangpultokat, amelyekkel rendelkeznek, és a profik megmutatják nekik, hogyan tudják őket még hatékonyabban használni. Szakmai eligazítást kapnak, hogy hova érdemes fordulni, ha esetleg fejleszteni szeretnének, és ezáltal közvetlen kommunikáció is kialakul a profi szakemberekkel, megtárgyalhatják az észrevételeket, megtudják, mire ügyeljenek, hogy még színvonalasabban tudjanak dolgozni. A képzés első alkalommal kerül megrendezésre, a későbbiekben meglátjuk, mivel tudjuk még segíteni a munkájukat. Sok a kérdés, de készek vagyunk rájuk megoldást találni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..