home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Mozgásfejlesztő Pető-terápia Szabadkán
Hodolik Boglárka
2022.12.07.
LXXVII. évf. 49. szám
Mozgásfejlesztő Pető-terápia Szabadkán

November 28-a és december 9-e között folyik a Semmelweis Egyetem Pető András Kara vezetésével, a Szekeres László Alapítvány szervezésében, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ rendes évi tevékenységének részeként, a kéthetes idegrendszeri szűrési–fejlesztési program, melynek helyszíne a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény volt.

— A Szekeres László Alapítvány szervezésében, a VM4K rendes évi tevékenységének részeként immár negyedik alkalommal valósult meg a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának programja, mely alatt az idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyek fejlesztése és szűrése folyik. A jelenlegi kéthetes kurzuson 24 fő vett rendszeresen részt, ebből négy gyermek páciens is. A Semmelweis Egyetem Pető András Karának három szakképzett konduktora vezeti a reggel 9 órától délután 4 óráig tartó egy-másfél órás foglalkozásokat, melyek között van egyéni is, főként a gyermekek esetében, és vannak csoportosak, melyeken három—hat fő vesz részt, meghatározott szakmai szempontból összeállított beosztás alapján. Ezekre az alkalmakra a szakemberek a központiidegrendszer-sérüléssel rendelkező gyermekeket, valamint a szklerózis multiplex, Parkinson-kór, stroke, agyvérzés vagy baleset következtében kialakult idegrendszeri sérüléssel élő felnőtteket várják. Akinek szüksége van ilyen fejlesztésre, és az említett betegségekben szenved, az nyugodtan hívhat bennünket, vagy írjon nekünk e-mailt, üzenetet, az adatai az adatbázisba kerülnek, és amikor jövőre ismét megszervezzük a fejlesztést, akkor felkeressük, és behívjuk a szűrésre, felmérésre, ha pedig abba a kategóriába esik, amely fejleszthető, akkor felvesszük a rendszerbe, és rendszeresen tud járni ezekre az alkalmakra. A Vackor óvoda kiváló hely arra, hogy ezek a kurzusok megvalósuljanak. Egyrészt, mert Szabadka központi részén található, mozgássérültek számára is nagyon előnyös az épület, a terem akadálymentesített, és nagy hely van — emelte ki Kosányi Tamás képzési szakreferens.

 

A szabadkai Molnár Mihályt Parkinson-kórral diagnosztizálták.  

— A program sokat segít abban, hogy átvészeljük az adott helyzetünket. Sorstársam ajánlotta ezt a lehetőséget. Már az első alkalom után éreztem, hogy fizikailag és pszichésen is jobb a közérzetem, mert együtt tornázunk, és megoszthatjuk egymással a gondjainkat-bajainkat. A foglalkozásoknak köszönhetően lelassult az állapotom romlása, és könnyebben végzem el a napi teendőimet.

 

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..