home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mozgás télen? Igen!
Összeállította: GYURKOVICS Virág
2016.01.17.
LXXI. évf. 2. szám
Mozgás télen? Igen!

Az év utolsó hetei, a karácsonyi, újévi ünnepek, a nagy családi és baráti összejövetelek, mi tagadás, főként az evésről szólnak, hiszen jólesik megosztani egymással, amink van, és valamiért a meghitt hangulat is az asztal körül teremtődik meg a legkönnyebben.

Az új év kezdetével azonban lassan itt az ideje annak is, hogy megszabaduljunk az ünnepek alatt felszedett fölösleges kilóktól, és az elkényelmesedésünket energikusságra váltsuk. Íme néhány tipp, hogyan merészkedjünk ki a szabadba, melyek legyenek az első lépések ahhoz, hogy ismét formába hozzuk magunkat.
  1. A legfontosabb, hogy vetkőzzük le a hideggel szembeni ellenállásunkat, hiszen ha szem előtt tartunk néhány fontos szabályt, akkor télen is nyugodtan futhatunk a szabadban, nem — legalábbis nem ettől — fogunk megfázni.
  2. A legjobb, ha az ősz során folyamatosan szoktatjuk rá szervezetünket a hideg levegőre. Ha ezt elmulasztottuk, akkor ügyeljünk rá, hogy az első egynéhány alkalommal még ne fussunk, csak sétával, később gyorsgyaloglással szoktassuk a szervezetünket a kinti klímához.
  3. A ruházat megválasztásánál a legfontosabb szempont a kényelem, illetve télen a réteges öltözködés, a sapka, sál és kesztyű viselése. A pamutruházat kerülendő, mivel az anyag magában tartja a nedvességet, szemben a műszálas öltözékkel, mely kivezeti azt, így bőrünk száraz maradhat. A sportszaküzletekben speciális ruházatot is vásárolhatunk, de ennek hiánya ne gátoljon meg bennünket a téli mozgás mint szokás bevezetésében, mert ha a többi szabályt betartjuk, akkor nem kell félnünk a meghűléstől. Persze arra is ügyeljünk, hogy a cipőnk talpa ne csússzon.
  4. A bemelegítést még a lakásban végezzük el. Nagyon fontos az ízületek átmozgatása, mielőtt nekikezdünk a futásnak, elsősorban a nyak, a váll, a derék, a boka, a térd és a lábszár bemelegítése fontos. A videómegosztókon számos útmutató közül választhatjuk ki a számunkra legszimpatikusabbat, és idővel egy saját gyakorlatsort is összeállíthatunk.
  5. Maradjunk végig mozgásban, amíg kint tartózkodunk, nem szabad izzadságtól nedves ruhában egy helyben állni. Amíg mozgunk, nem fázunk.
  6. Ne akarjunk rekordokat döntögetni az első alkalmakkor. Kezdetnek 15-20 perc mozgás bőven elegendő lesz, a tempón pedig ráérünk javítani az idő enyhülésével.
  7. A futás befejezése után a lakásba visszaérve végezzük el a nyújtást, különös tekintettel a vádlira, a combra és a farizomra, majd azonnal zuhanyozzunk le, öltsünk magunkra száraz ruhát, és szárítsuk meg a hajunkat is.

Ennek a néhány szabálynak a betartásával bátran belevághatunk a téli edzésbe. A szervezetünk meghálálja, ha már az év elején odafigyelünk a mozgásra, hiszen ezzel nemcsak újra formába hozzuk magunkat, hanem energikusabbak leszünk, idővel szervezetünk is ellenállóbb lesz, és a strandszezonra is könnyebb lesz majd felkészülnünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..