home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Mozgalmas napok a bajmoki tűzoltóknál
Balázs Szilvia
2022.04.11.
LXXVII. évf. 14. szám
Mozgalmas napok a bajmoki tűzoltóknál

Szinte mindennap, sőt, akár naponta többször is megszólal a sziréna a Bajmoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület székházában. A csapat mindig bevetésre kész, éjjel-nappal, hétvégén is. Emellett jut ideje a továbbképzéseken való részvételre és a tűzoltó-világbajnokságra való felkészülésre is.

Folyamatosan változnak a törvények, az előírások, ezért újabb és újabb képzéseket kell tartani. Legutóbb a múlt szombaton gyűlt össze húsz bajmoki önkéntes, akik között két hölgy is helyet kapott. Miloš Milenković, az önkéntes tűzoltó egyesületek felügyeletével és koordinációjával megbízott szakaszvezető tartotta az előadást az illetékes Nemzeti Kiképzési Központ illetékeseivel együttműködésben. A nyolc hétvégét felölelő program során az önkéntes tűzoltók megismerkedhetnek az aktuális törvényi előírásokkal, a jogaikkal és a kötelességeikkel — ahogyan az előadók fogalmaztak —, hogy a gyakorlati tudásuk mellett az elméletet is elsajátítsák. A képzés végén a résztvevők egy tesztlapot is kitöltenek majd, és az ezen elért eredményt a jövőben kamatoztathatják, ha professzionális tűzoltók szeretnének lenni, hiszen a jelentkezés alkalmával ezzel a tanfolyammal elismerik a felvételi pontszámok 10 százalékát.


A győztes ifjúsági csapatok

Amíg a felnőttek tanulnak, a fiatalabbak sem unatkoznak, hiszen gőzerővel készülnek a nyár elején Szlovéniában megszervezendő tűzoltó-olimpiára. A női és a férfi-juniorcsapat egyaránt első helyezést ért el az országos szintű versenyen tavaly ősszel, így kapott lehetőséget a további megmérettetésen való részvételre. A tél folyamán a bajmoki sportcsarnokban edzettek, a szebb idő beköszöntével azonban szabad téren folytatódik a munka. Šindrić Kristian tűzoltóparancsnok azt mondja, elégedett az eddigi eredményekkel, és bízik a további sikerekben is, van még azonban egy óriási akadály.

— A pénzről, az anyagi oldalról van szó, ezt próbáljuk most megoldani — mondja a parancsnok. — Van ugyanis egy igen nagy összegű nevezési díj, körülbelül 600 000 dinárt kellene előteremtenünk, ehhez keressük a támogatókat, a jó szándékú emberek segítségét. A tüzet önkéntes alapon oltjuk, mindig ott vagyunk, ha segítenünk kell, ezért senkitől sem kapunk semmiféle juttatást. Most azonban nekünk volna szükségünk segítségre, hogy Európa legjobbjai között bizonyíthassanak a fiataljaink, akik maholnap maguk is bevetésekre járnak majd. Sürget az idő, mert április végéig be kell fizetni a nevezési díjat. Bízunk a legjobbakban, mert korábban nem volt ilyen lehetőségünk, és kérdés, sikerül-e valamikor ismét ilyen szép eredményeket elérnünk. Nagyon szeretnénk kihasználni ezt az alkalmat, gyűjtjük a pénzt, és dolgozunk, edzünk, csakúgy mint eddig.

A tűzoltóparancsnok hozzátette, az utóbbi időben sok a munkájuk, hiszen az emberek nem elég óvatosak, elővigyázatosak, így gyakoriak a tűzesetek, nyílt terepen is. Arra is figyelmeztetett, hogy a tarlóégetés továbbra is tilos, büntetendő. A száraz gallyaktól, az őszi avartól nem így kell megszabadulni, mert a nyílt téren való tűzgyújtás nagyon veszélyes lehet, különösen szeles, bizonytalan időjárás esetén. Emiatt az elmúlt hetek folyamán sajnos előfordult, hogy naponta többször is szólt a sziréna Bajmok központjában.

Aki támogatni szeretné a Bajmoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület juniorcsapatainak a tűzoltó-olimpián való részvételét, bővebb információért hívja Šindrić Kristian tűzoltóparancsnokot a 064/22-96-667-es telefonszámon.

A tanfolyam résztvevői (fotó: ÖTE Bajmok)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..