home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Mozgalmas évet zárt a VANCSESZ
Józó Mónika
2006.12.14.
LXI. évf. 50. szám

Családi hétvégék, nagycsaládos találkozók, ifjúsági táborok, konferenciák, szemináriumok... s még sorolhatnánk azokat az eseményeket, amelyekről szó esett a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének november végén megtartott igazgatóbizottsági ülésén. Az összejövetelen a szövetség elnöke, Kri...

Családi hétvégék, nagycsaládos találkozók, ifjúsági táborok, konferenciák, szemináriumok... s még sorolhatnánk azokat az eseményeket, amelyekről szó esett a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének november végén megtartott igazgatóbizottsági ülésén. Az összejövetelen a szövetség elnöke, Krizsán Vilmos számolt be a szervezet évi tevékenységéről.
Elmondta, hogy a nagycsaládos egyesületek számára mozgalmasan telt a nyár, hiszen Vajdaság-szerte találkozókat jegyeztek. Zentán tartották az elsőt június végén, majd Kishegyes, Ada, Csantavér és Topolya következett. A szervezési és anyagi gondok miatt azonban az egyesületek vezetői arra az elhatározásra jutottak, hogy ezentúl csak minden negyedik évben szerveznek találkozót egy-egy községben. Így jobban felkészülhetnek, könnyebben előteremthetik a szükséges eszközöket, és több család is megengedhetné magának a részvételt. Ada legközelebb 2010-ben vállalja a nagycsaládos hétvége házigazdájának szerepét
Az ülésen többek között beszámoltak arról is, hogy a szövetség tagjai közül Adáról és Zentáról ötvenöten jutottak el július közepén a III. Európai Nagycsaládos Konferenciára. A háromnapos eseményen előadások és csoportfoglalkozások keretében szó esett a háztartásról, a fogyasztásról, a nevelés kérdéseiről, valamint a család és az egyház kapcsolatáról. A vajdasági nagycsaládosok számára ez a találkozó azért is fontos volt, mert több szervezet vezetőjével találkozhattak, megvitathatták velük az aktuális kérdéseket, és felújíthatták a régebbi kapcsolataikat. Ennek az új együttműködésnek köszönhetően már elindították a Fészek Nagytalálkozás nevű programot, amelyhez támogatást nyertek egy európai uniós pályázaton. Ennek a programnak, valamint a VANCSESZ, a szegedi Fészek Egyesület, a szlovákiai Kistárkányi Nagycsaládos Egyesület, az erdélyi Nyáradszeredai Nagycsaládos Egyesület és a horvátországi Csúzai Művelődési Egyesület együttműködésének köszönhetően öt országból hatvan gyerek tíz napot tölthetett Szarvason egy ifjúsági műhely keretében.
A VANCSESZ képviselői eljutottak Budakalászra, a Kárpát-medencei Kisebbségi Magyar Közművelődési Civil Szervezetek Fórumára is, ahol megalakították a Kárpát-medencei Kulturális Szövetséget.
A következő évre tervezett programokról is szó esett, többek között a Kárpát-medencei családszervezetek vezetőinek szemináriumáról, amelyet a tervek szerint Zentán tartanak majd meg április 28-a és május 2-a között.
A nagycsaládos egyesületek idei programjának azonban még nincs vége, ugyanis
a Tűzsziget Tisza menti Nagycsaládosok Egyesülete december 16-án tartja évzáró ünnepségét Adán, ahol az Erdélyből érkező kopjafa felállítása után átadják az egyesület új épületrészét, de tanácskozást is tartanak Nagycsaládos jelenünk és jövőnk címmel.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..