home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Moszkva Minszk mögött
Talpai Lóránt
2020.08.20.
LXXV. évf. 34. szám
Moszkva Minszk mögött

Oroszország szavatolja Fehéroroszország biztonságát — Az Európai Unió szankciókat vezetne be Fehéroroszország ellen — Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

Oroszország szavatolja Fehéroroszország biztonságát

Moszkva szükség esetén szavatolja Fehéroroszország biztonságát — jelentette ki a fehérorosz elnök azután, hogy telefonon egyeztetett orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal. A Belta fehérorosz állami hírügynökség idézte Aljakszandr Lukasenka elnök több kijelentését. Ezek egyike szerint Lukasenka megfenyegette az állami vállalatok alkalmazottait, hogy elbocsátják őket, ha részt vesznek az elnökválasztás után kezdődött tüntetéseken. Az Egyesült Államok és az Európai Unió szerint az augusztus 9-ei fehérorosz elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes. Az eredmények feltételezett meghamisítása miatt kezdődött tiltakozó megmozdulásokon eddig nagyjából 7000 embert vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok. Két tüntető életét vesztette. Lukasenka aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a NATO hadgyakorlatot kezdett a Fehéroroszországgal szomszédos Lengyelországban és Litvániában. A fehérorosz elnök úgy fogalmazott: „Ami a katonai vonatkozásokat illeti, van egy megállapodásunk Oroszországgal. Ez éppen egy olyan időszak, amilyenről ez a megállapodás rendelkezik” — mondta az 1996-ban aláírt orosz—fehérorosz államuniót létrehozó egyezményre utalva.


Fotó: MTI
 

Az Európai Unió szankciókat vezetne be Fehéroroszország ellen

Szankciók előkészítésében állapodtak meg az uniós külügyminiszterek a fehérorosz elnökválasztást követő tüntetések résztvevői elleni erőszak, valamint a választási eredmény meghamisítása miatt. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-üzenetben közölte: az EU nem fogadja el a közelmúltban megtartott választás eredményét. Fehéroroszországban időközben elengedték a bebörtönzött tüntetőket. A belügyminiszter elítélte az egyenruhások ellen az elmúlt napokban elkövetett támadásokat, és bocsánatot kért a hatósági fellépések miatt.

 

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

A hírt Donald Trump jelentette be a Twitteren. Az amerikai elnök megfogalmazása szerint az Egyesült Államok két „nagyszerű barátja” között „történelmi békemegállapodás” született, melynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai kapcsolatot létesítenek egymással. Donald Trump közzétette a békeegyezményről szóló közös nyilatkozatot, melyet az Egyesült Államok, Izrael és az Egyesült Arab Emírségek adott ki. Ebből kiderült, hogy az érintett országok a következő hetekben diplomáciai megbeszéléseket folytatnak és kétoldalú megállapodásokat írnak alá.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..