home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Most már nem csak térkép
Zséli Ágnes
2016.03.27.
LXXI. évf. 12. szám
Most már nem csak térkép

A keszthelyi Vajda János Gimnázium harminckilenc tanulója a Rákóczi Szövetség jóvoltából három napot töltött Törökbecsén, hogy március 15-éről a szórványban élő magyarokkal együtt emlékezzenek meg.

A gimnazisták részt vettek a Hungária-szobor koszorúzásán, majd Kossuth- és katonadalokkal tették felemelőbbé a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületben megtartott alkalmi műsort. A fiatalokat a feledhetetlen kirándulásra két tanár kísérte el.


Koszorúznak a keszthelyi diákok

— A keszthelyi gimnazisták először jártak a Délvidéken. Ez egy nyitott történelemóra volt számukra, hiszen a tankönyvek oldalairól csak felületesen ismerhetik meg az itteni magyarság életét, nemzetünk örökségének megőrzését, ápolását — mondta Varga Gábor, a keszthelyi Vajda János Gimnázium történelem és német szakos tanára.

— Mi ezt a kettőt szeretnénk összekapcsolni. Az otthoni március 15-ei megemlékezésnek a fényét emelni azáltal, hogy a gyerekekben tudatosítjuk, az anyaország határain túl is van magyarság, melynek ugyanolyan fontos ez a bennünket összekötő ünnep. Délvidék hosszú időn át csak térképismeret volt mindnyájuknak, most azonban erre a térképre emberek, emlékművek, történelmi események kerültek fel. Amit az ember saját szemével meglát és megtapasztal, az van és létezik. Ezzel az utazással ezt szeretnénk a gyermekeknek továbbadni.

A látogatás ideje alatt a diákok Nándorfehérváron, Újvidéken, Csúrogon, Becsén jártak, a legnagyobb élmény azonban mindenki számára az aracsi pusztatemplom varázsa volt.


A törökbecsei Hungária-szobor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..