home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Most már elmondhatom, láttam a pápát
Dudás Viktor
2021.09.22.
LXXVI. évf. 38. szám
Most már elmondhatom, láttam a pápát

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keretében érkezett Budapestre Ferenc pápa, a katolikus egyház 266. pápája. Rendkívüli élmény volt részt venni ezen az eseményen.

Sok százezer emberrel ugyanazért jöttünk, hogy élőben pillanthassuk meg a Szentatyát. A biztonsági intézkedések szigorúak voltak, és korábban már kaptunk egy listát arról, hogy milyen tárgyakat nem szabad magunkkal vinni a misére. Az érkezésünk pillanatában már rengeteg ember várta a szertartás kezdetét, később derült ki, hogy ez még mind semmi! A szentmise előtti kulturális program véleményem szerint megfelelő volt a modern felfogású fiatalok számára, akik az otthonukból követték a fejleményeket, hiszen élvezetessé tette a televízió általi közvetítést.

A tömeg egyre sűrűbb lett. Sokan nem használtak védőmaszkot, s akármennyire is próbáltam ellene tiltakozni, a tavalyi év emlékei ébredtek fel bennem, így felhúztam egyet. Kicsivel később a 3-4 négyzetméteres kivetítőn értesülhettünk arról, hogy a Szentatya helyet foglalt a pápamobilban, hogy üdvözölhesse az egybegyűlteket. Ekkor csillant fel mindenkinek a szeme, hogy hamarosan láthatja a világ egyik leghíresebb emberét. A jelenlévők morajlása jelezte, hol tartott a Szentatya a fehér járművével. A kordon mellett egybegyűltek a pápa felé nyújtották kezüket, éljeneztek, ujjongtak. Ferenc pápa egy átalakított Dodge Ram típusú automobil platójáról tisztelte meg a tömeget. Megjegyezném, hogy furcsának találom az autóválasztást, de valóban minimális erőbedobással átalakítható, merthogy hatalmas a tárolórésze. A megjegyzést férfi, V8-imádó mivoltomra szeretném fogni.

A testőrök a hófehér jármű mellett siettek, felügyelve a sok százezres tömeget. A szülők kisbabájukat emelték ki a tömegből, mindezt azért, hogy a Szentatya csókot adhasson az apróságok homlokára. Ferenc pápa közeledtét, mint említettem, a magasba emelt kezek jelezték, ami távolról leginkább a mexikói hullámhoz volt hasonlítható. Én a hátsó sorokban tartózkodtam, amikor megpillantottam a feltételezhetően golyóálló szélvédőt, mögötte pedig a talpig fehérbe öltözött egyházfőt. Mindez nagyon gyorsan történt, már-már km/h-ban mérhető hirtelenséggel suhant el mellettünk az integető Szentatya.

Olyan szürreális volt, olyan hihetetlen. De láttam a pápát, most már ezt is elmondhatom.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..