home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
„Most iparos politizálásra van szükség”
Talpai Lóránt
2013.06.19.
LXVIII. évf. 25. szám
„Most iparos  politizálásra  van szükség”

Pásztor István egy esztendeje tölti be Vajdaság Autonóm Tartomány parlamentjének elnöki tisztségét. A Vajdasági Magyar Szövetség elnökét az elmúlt időszak politikai tapasztalatairól és a tartomány jelenlegi helyzetéről kérdeztük.

* Nemrég Strasbourgban ülésezett az Európai Parlament kisebbségügyi munkacsoportja. Ön a vajdasági küldöttség tagjaként részt vett az ülésén. Hogyan összegezné az ott elhangzottakat?
— A tanácskozás a nemzeti tanácsokról szóló törvény gyakorlati tapasztalatairól szólt. Én a Vajdasági Képviselőház elnökeként vettem részt az ülésen, és elsősorban a jogszabály-érvényesítési gyakorlatról beszéltem a kisebbségek vonatkozásában. Továbbá azokról az értékekről, amelyeket az elmúlt évek folyamán sikerült beépítenünk Vajdaság statútumába. A tanácskozáson három nemzeti tanács képviselői, azaz a magyar, a román és a szlovák képviselők számoltak be a nemzeti tanácsok működéséről. Habár mindhárom nemzeti közösségre ugyanaz a törvény vonatkozik, az eddigiekben mégis különféle mértékben éltek a törvény adta lehetőségekkel. Leszögezhető, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsnak sikerült a legnagyobb mértékben kihasználnia a nemzeti tanácsokról szóló törvény adta lehetőségeket. Mind a stratégiák kidolgozásában, mind az alapítójogok rendezése tekintetében a magyar közösség volt a legsikeresebb.

* A tartományi alkotmányjogi bizottság jóváhagyta és a parlament elé terjesztette a vajdasági nyilatkozatot. A VMSZ által benyújtott indítványok közül néhányat beépítettek a tervezetbe. Mi az Ön álláspontja a deklarációval kapcsolatban?
— Egyre inkább úgy érzem, hogy a nyilatkozat nem kellőképpen kiegyensúlyozott, és elsősorban napi politikai célokat kiszolgáló dokumentumként működik. Mindenesetre sikerült nagy port felkavarnia. Egyre inkább meddő vitákra, illetve napi politikai vádaskodásokra használják fel a különféle politikai erők. A negatívumokon kívül azonban pozitív oldala is van a nyilatkozatnak, mégpedig az, hogy több évtizedes megoldatlan problémákra világít rá. Sajnos azonban a deklarációnak nincs kitapintható, azaz jogi értelemben vett eredménye. Talán csak a politikai diskurzus szempontjából fontos. Elképzelhető azonban, hogy ösztönzőleg hat majd a vajdasági, illetve a köztársasági kormányra és parlamentre. Reménykedjünk abban, hogy a deklaráció a megfogalmazott problémák megoldására ösztönzi a különféle intézményeket. Mindenesetre számomra mint a vajdasági parlament vagy a VMSZ elnöke, illetve akár mint az alkotmányjogi bizottság elnöke számára aktív cselekvési lehetőség adódik a nyilatkozat kapcsán. A továbbiakban csak olyan lépéseket fogok támogatni, amelyek Vajdaság pozíciójának erősítését szolgálják. Csak akkor van értelme ugyanis a deklarációnak, ha a közeljövőben képesek leszünk konkrét megoldásokat találni a felvetett problémákra.

* A különféle indítványok, kiáltványok és dokumentumok helyett Ön inkább az életszerű, azaz a gyakorlati politizálásra helyezné a hangsúlyt. Legalábbis arra hívta fel a figyelmet, hogy számos területen — például a gazdaság, a mezőgazdaság, a foglalkoztatás vagy a környezetvédelem területén — nagy gondok vannak. A politikai szándék meglétén kívül milyen törvényekre lenne szükség, hogy javíthassunk a felsorolt ágazatok helyzetén?
— Mindenkinek rá kellene döbbennie arra, hogy a politikai szólamok pufogtatásának vagy a melldöngetésnek nincs semmi haszna. Most a problémák konkrét megoldására, illetve iparos politizálásra van szükség. Ezzel a hozzáállással, apró lépésekkel ugyan, de mégis nagy távokat lehet lefutni. Például szeretném, ha az újszülöttek nagyobb támogatásban részesülnének tartományi szinten. Vagy hogy a tartományi szerveknek a jövőben joguk legyen környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozniuk. Mindenkitől elvárnám, hogy politikai szólamok helyett inkább támogassa az ehhez hasonló javaslatokat. Hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben minden olyan apró lépés számít, amely valamit is javít a lakosság helyzetén. Mindenki előtt világos, hogy az ország gazdasági helyzete elképesztő. Nem csupán az a gond, hogy az utóbbi években nem voltak külföldi beruházások vagy nem nyíltak új munkahelyek, hanem, hogy ami egyáltalán megmaradt, az is ebek harmincadára került.

* Nemrég sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy a jövőben a VMSZ csakis saját programjának megvalósítását tartja szem előtt, és kizárólag ahhoz keres partnereket. Mindez nem jelent-e távolodást a koalíciós partnerétől, illetve nem tekinthető-e szakításnak vele?
— A Vajdasági Magyar Szövetség nem azt tartja politikai prioritásnak, hogy kihez áll közelebb, s kitől áll távolabb. Hanem az önmaga által megfogalmazott programcélokat próbálja minél hatékonyabban elérni. Ebben a tekintetben a jövőben fog kitűnni, hogy ki az, aki céljaink megvalósításában valódi partner, s ki nem az. Ha az általunk felvállalható célokat más politikai erők is vállalják, akkor a jövőben is lesz partnerünk, ha pedig senki nem vállalja, akkor pedig nem lesz. Jelenleg Szerbiában egy pártelnök sem állíthatja azt, hogy nincsenek feszültségek a pártjában. A VMSZ-t sokan szerették volna kívülről destabilizálni az utóbbi időszakban, de mi túl vagyunk a belső vitákon.

* Körülbelül egy esztendeje tölti be Vajdaság Autonóm Tartomány parlamentjének elnöki tisztségét. Milyenek a tapasztalatai, mennyiben elégedett a parlament munkájával? Vajdaság valóban az ország zászlóshajója, vagy ez csak egy megnevezés, amellyel Belg-rád folyamatosan jó pontokat tud szerezni az Európai Unió illetékeseitől?
— Sajnos az olyan jelzők, mint a zászlóshajó vagy gőzmozdony nagyon elkoptak az utóbbi években. Ezek inkább a múltból hozott relikviákhoz hasonlíthatóak. A valóság mindenesetre egészen mást mutat. Jelenleg Vajdaságot a szerbiai átlag alatti gazdasági mutatók jellemzik. A tartományban megtermelt javak igazságos újraelosztása nem működik. Mindezt sokan sokféleképpen magyarázzák. Egyesek az mondják, hogy ez így természetes, hiszen a bankok, üzemek és cégek java része áthelyezte a székhelyét Belgrádba. Továbbá minden tranzíciós országban főként a főváros a tőkevonzó terület. Mondhatnánk, hogy mindez helytálló, de nem magyarázat Vajdaság jelenlegi gazdasági helyzetére. A tartomány jelenleg csupán az európai értékek felmutatásában vagy követésében lehet zászlóshajó, gazdasági szempontok alapján semmiképpen. A vajdasági parlament elnökeként azt tapasztalom, hogy az emberek többsége kilátástalan és bizonytalan helyzetben él. Szerbiának egészen egyszerűen megoldást kell találnia a bizonytalanság mérséklésére. Hiszen a társadalmat szinte szétfeszíti a kilátástalanság. Elmondhatom, hogy amióta az elnöki tisztséget betöltöm a tartomány parlamentje már nemcsak kormányzati végrehajtó szervként működik, hanem komoly, saját elképzelésekkel rendelkező politikai testületként is.

* Az utóbbi időszakban Szerbia kétségtelenül közeledett Európa felé. Sokszor lehettünk azonban már tanúi közeledéseknek, s még többször eltávolodásoknak. Mi a véleménye Szerbia, azon belül is Vajdaság európai uniós jövőjéről?
— Az elmúlt esztendő során számos fenntartás fogalmazódott meg külföldről az aktuális szerb kormány működésével kapcsolatosan. Azt azonban látni kell, hogy a jelenlegi kormány sokkal alaposabban foglalkozik a reális problémákkal, illetve kihívásokkal, mint az előző kormányzatok. A koszovói helyzet rendezésén kívül megemlíthetném akár a magyar—szerb megbékélési folyamatot is, amelynek hamarosan újabb jelentős állomásához érkezünk. Szóval az európai közeledés területén jelentős előrelépés történt a mögöttünk álló fél esztendőben. Innen már nincs visszaút. Az országos költségvetésből már nincsenek források arra, hogy a valóban javuljon az ország helyzete. Az egyedüli lehetőség az európai pénzekben rejlik. Nincs tehát más út, melyen járni tudnánk. Vajdaságnak pedig mindenféleképpen kiemelt szerephez kell jutnia a jövőbeli Európai Unióban.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..