home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mosoly a jövőért
2005.11.15.
LX. évf. 46. szám
Mosoly a jövőért

A pedagógusok munka közbenA szajáni székhelyű Kolping Társaság befejezte a Mosoly a jövőért elnevezésű továbbképzési akciójának kézügyesség-fejlesztő részét a környék kisebbségi pedagógusai számára. A programot záró, sorrendben 17. szemináriumot a Kolping-házban tartották meg 16 pedagógusna...

A pedagógusok munka közben

A szajáni székhelyű Kolping Társaság befejezte a Mosoly a jövőért elnevezésű továbbképzési akciójának kézügyesség-fejlesztő részét a környék kisebbségi pedagógusai számára. A programot záró, sorrendben 17. szemináriumot a Kolping-házban tartották meg 16 pedagógusnak, akik - a helybelieken kívül - Csókáról, Feketetóról, Begaszentgyörgyről, Udvarnokról, Szerbittabéről, Banatsko Karaðorðevóról, Magyarcsernyéről, Padéról, Nagykikindáról és Muzslyáról érkeztek. Az aktivitást Ivana Vesiæ, a belgrádi Hobby & Art elnevezésű kreációs szervezet dolgozója irányította. A záróprogramot ajándéknak szánta a kivitelező, mivel a korábbi rendezvények nagyon jól sikerültek. Ottjártunkkor a résztvevők a selyemfestésnél tartottak, de előzőleg álarcformákat készítettek, és ki is festették őket.
Balázs Lívia, a Kolping Társaság projektum-koordinátora a tevékenységről az alábbiakat mondta:
- A Mosoly a jövőért elnevezésű programunk nagyszerű lehetőség a pedagógusoknak, hogy munkájukban ne csak új módszertani lehetőségekkel ismerkedjenek meg, hanem szakmai tudásukkal játékos módon oldják is meg a pedagógiai feladatokat. Fontos hangsúlyoznom, hogy a programokat elfogadta a minisztérium is, így a kisebbségi tanügyi dolgozók továbbképzése jól beilleszkedett a gyakorlati munkával kísért előadássorozatba. A projektumunkat a dél-tiroli Kolping szervezet anyagi támogatásával sikerült beindítani. A megvalósításhoz nagyban hozzájárult a szajáni iskola pedagógusa, Milica Brstina Kocsis és az iskola titkárnője, Mészáros Gizella. A továbbképzés tulajdonképpen még április 2-án kezdődött meg, és június 15-én fejeztük be kiállítással Nagykikinda főterén, 60 résztvevővel. Két összejövetelt tartottunk Csókán, majd egyet-egyet Begaszentgyörgyön, Banatsko Karaðorðevón, Magyarcsernyén, Aradácon, Szajánban, Nagykikindán és Muzslyán, ahol a diákok alkotásainak a vásárát is megrendezték. De a szajáni iskola munkáit például a szajáni aratóünnepségen is bemutattuk. Nagyon szeretném, ha az itt szerzett tudás tovább élne az iskolákban.
Lássuk, mit mondtak a képzésben reszt vevő pedagógusok! Tóth Ilonka tanítónő a szajáni Móra Károly Általános Iskolában:
- Nagyon szeretem az ilyen kézimunkákat hasznosítani a gyerekekkel. Új, kreációs technikákat ismertem meg, és a diákjaim örömmel fogadják ezeket akár a rajzórán, akár a magyarórán.
Tóth Julianna a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola tanítónője:
- Hasznos volt ez a továbbképzés, de sajnos, az alapanyagok nagyon drágák. Ha az anyagi fedezetet mi, pedagógusok és a szülők jobban meg tudnánk oldani, bizonyára még a szakköreinken is csodálatos munkák születnének. Nekem különösen tetszett az itt elsajátított üvegfestési technika, a gyöngyfűzés, a hullámkartonból készült dobozok készítése. A kreativitás minden esetben ösztönzően hat. A tanulóimmal az ilyen tapasztalatok birtokában részt vettünk a nagykikindai Töknapokon. Az iskolámban pedig a négy évszakot ábrázoltuk origámival, színes falevelekkel, lepkékkel. Fontos, hogy általunk a gyerekek még több sikerélményhez jutnak.
Hudák Edit tanítónő a csókai Jovan Popoviæ Általános Iskolából érkezett:
- Sok olyan eljárással ismerkedtünk meg a gyakorlatban, amit eddig csak folyóiratokban láttunk. Nekem is elbájolóak voltak a hullámkartonból készült szív- és ovális alakú dobozok. Nagyon örülök, hogy részt vehettem a Kolping Társaság továbbképzésén, mert rengeteget tanultam, és a gyakorlati munkán volt a hangsúly. Szeretném, ha folytatása lenne, hogy a kreatív munkánk ne korlátozódjon csak a hagyományos anyagokra.
KŐMŰVESNÉ NYÁRY Márta

 
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..