home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mortal Kombat: Finish him!
Brasnyó Zoltán
2021.05.27.
LXXVI. évf. 20. szám
Mortal Kombat: Finish him!

Kivégzések, egy kissé sekélyes és üres karakterek, cserébe gerincszaggató és fejrobbantó látvány: ilyen lett a Mortal Kombat rebootja 2021-ben. Az esszenciális fiúmozi, mely elképesztően túlzásba vitt akciójeleneteivel bűnös élvezet lesz bárkinek, akit egy kicsit is érdekel a világ egyik legismertebb videójátékának egyébként igen gazdag háttérsztorija, valamint a benne feltűnő karakterek és helyszínek.

A véres kivégzések, azaz fatalityk, valamint a változatos szereplők és a gazdag háttértörténet adja a Mortal Kombat világának vonzerejét, immáron harminc éve. A Christopher Lamberttel készült, 1995-beli film több ponton is kínos volt, bár ebből gyerekfejjel vajmi keveset érzékeltünk. Benne voltak hőseink a videójátékból, akik egymással verekedtek: ennyi elég is volt a boldogsághoz, már ha a saját generációmat veszem alapul. A szabadkai ócskapiacon sikerült is beszerezni a sárga csíkos, másolt VHS-kazettát, melyet aztán rongyosra néztünk az osztálytársakkal. Az 1997-beli folytatás viszont — a zenéjét leszámítva — annyira rosszul sikerült, hogy kár is több szót fecsérelni rá.

A Mortal Kombat 2021. évi rebootjának tehát nem kis elvárásoknak kellett megfelelnie. Ez részben sikerült is, bár egyes karakterek kidolgozottságára azért nagyobb hangsúlyt is helyezhettek volna. A történet Scorpion és Sub-Zero, a videójáték-sorozat két legikonikusabb szereplőjének rivalizálásával kezdődik, mely egy XVII. századig visszanyúló, drámai pillanatban születik meg. Nem sokkal később (már a jelenben) felbukkan Cole Young (Lewis Tan), egy ketrecharcos, aki folyamatosan veszít, de több jel is arra utal, hogy nagy jövő előtt áll. Hallucinációk, egy sárkány alakú anyajegy és egyebek is azt mutatják, hogy meghatározó szerepet kap majd a világ megmentésében. Szövetségre lép Sonya Blade-del, Kanóval és Jaxszel, majd közösen indulnak a Mortal Kombat versenysorozaton. Nemcsak az elismerésért, hanem azért is, hogy megakadályozzák egy másik világ fenyegetését.

Senki sem számított rá, de Kano egysorosai és vicces beszólásai enyhítik majd a drámai feszültséget. No és persze ott van Shang Tsung, a legendás főgonosz, aki az új filmben sajnos nem lett túl izgalmas figura. Úgy éreztem viszont, hogy a Tsungot játszó színész, Chin Han hibás ebben a legkevésbé. A főgonosz karaktere sajnos rossz írói kezekbe kerülhetett, vagy csak összecsapták. Arra azonban érdemes rávilágítani, hogy az egyszeri néző egy pillanatra se várjon a Mortal Kombattól shakespeare-i karakterfejlődést. A rendező, Simon McQuoid, valamint az írók, Greg Russo és Dave Callaham pontosan tisztában voltak vele, hogy a nézők a bunyóért és a kivégzésekért jöttek.

Érdekesség a Mortal Kombat kapcsán, hogy az eredeti, 1992-ben megjelent videójáték ötlete Jean-Claude Van Damme karaktere köré épült volna, ő azonban nemet mondott a projektumra. A készítők ezért más utat választottak: úgy döntöttek, a szereplőket és a sztorit nyakon öntik a kínai mitológia bizonyos elemeivel, és az egészet kosztümös-vérengzős díszletek közé helyezik. Ez lett minden idők legnépszerűbb verekedős videójáték-sorozata, melyből eddig mintegy tizenöt folytatás készült, beleszámítva a különleges kiadásokat is. A sorozat védjegye a fatality, vagyis a látványos és morbid kivégzések, melyeket a játékosok bizonyos gombkombináció gyors bepötyögése után hívhatnak elő, egy győztes meccs után.

Nos, ami a filmet illeti, a rendező nem spórolt a harcok minőségén: szemernyi kétség sem fér hozzá, hogy ez az eddigi legjobb Mortal Kombat-film. A távoli jövőben több folytatás is várható hozzá, a készítők nem titkolt szándéka pedig egy MK filmes univerzum megteremtése — vagy újjáélesztése.

Képek: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..