home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Mors Poetica, avagy a halál utáni élet
Bíró Tímea
2019.04.09.
LXXIV. évf. 14. szám
Mors Poetica, avagy a halál utáni élet

Az irodalmi kávéháznak hagyománya, hűséges közönsége és ezúttal újabb koncertje van. Április 10-én, 19.30-kor a hetedik születésnapját ünneplő kArc nagyszabású rendezvénnyel emlékezik meg a költészet napjáról. Nem érdemes kihagyni!

Az utóbbi években egyre több település igényli a költeményekből összeállított esteket, hiszen a Szab-way színházi szervezet színművészeinek és a kArc zenekar előadásában szinte élővé válik a már elhunyt szerzők költészete. A csapat ezúttal egy komolyabb műsorral készül, ami sok előkészületet igényel, és a nézőnek meg a résztvevőknek is hatalmas élményt szerezhet. Mezei Zoltán, a szervezet vezetője mesélte el a harmadik kArc-koncert történetét.

— Az idén a kArc irodalmi kávéház a hetedik születésnapját tölti be, és minden évben a költészet napján ünnepeltük meg fennállásunk egy-egy újabb esztendejét. Az első nagyszabású kArc-koncert 2014-ben volt a Jadran Színpadon, és a Magyar Nemzeti Tanács segítségével jött létre, tehát támogatták az elképzelésünket, melyet ezáltal a Szabadkai Filharmóniával karöltve kivitelezhettünk. Néhány év múlva ismét minimális technikával és minimális eszközökkel lett megrendezve egy lényegesen kisebb és szerényebb koncert, nemrég pedig Palatinus Lászlónak, a PP Systems tulajdonosának a fejéből pattant ki az idei koncert ötlete. Évek óta ő gondoskodik a kArc számára a technikai felszerelésről, ezért már jó ideje együtt dolgozunk. Tetszett az ötlet, de ott volt a hatalmas kérdőjel, hogy miből finanszírozzuk a költségeket. Szerencsés módon úgy alakult, hogy lett két támogatónk, a Roland Planet és az IP Systems, egy budapesti szoftverfejlesztő cég — a Szabadkán működő leányvállalatának vagyok az itteni vezetője. Több vektorból állt össze a harmadik kArc-koncert, hiszen miután kiderült, hogy az eseménynek vannak támogatói, összeültünk Kalmár Zsuzsával, Pálfi Ervinnel és ifj. Kucsera Gézával megbeszélni, hogy van-e hozzá kedvük és kapacitásuk. Nagy örömömre minden irányból pozitív és alkotó energiák mutatkoztak.

A kArc-rendezvényeket keresik és szeretik a nézők, nem véletlen, hogy minden esemény telt házas. Januárban Ady Endrére emlékeztek, a költő halálának 100. évfordulóján. A közönség már a helyszínhez is hozzászokott, mely a Raichle-palota, ahol a képzőművészeti tárlatok között egy teljesen új színezetet és hangulatot kap a költészet. A férőhelyek korlátozott száma miatt nem tud mindenki a részese lenni ennek a varázslatnak, ezért itt a lehetőség azok számára, akik eddig lemaradtak a műsorról.

— Hangzásban és látványban is teljesen eltérő egy nagyszínpados koncert, mint a megszokott kArc-estek. A Szabadkai Filharmóniával közösen előadott produkció egy igazi koncert volt, hiszen rengeteg zenészt láthattunk a színpadon, és a fényjátékokkal igyekeztünk még inkább gazdagítani a műsort, illetve a tökéletes hangosításra is törekedtünk. Az április 10-ei koncert egy kicsit színházibb, performance-jellegűbb lesz, mivel a számok közötti szünetet nem egy konferanszié, egy fényváltás vagy egy hangszeres átállás tölti majd ki, hanem színpadképek, asszociációk, jelenetek, más versekből kiragadott idézetek válnak jelenetszöveggé, és így kötik át a színészek az egyik dalt a másikba. Szigorúan csak versek hangzanak el az esten, ezt Kalmár és Pálfi jelentős szerkesztői munkája előzi meg. A műsor rendezője Pálfi Ervin, és ifj. Kucsera Gézával együtt ő a zeneszerző is. Baráth Attila az állandó videósunk, viszont most olyan újdonsággal készülünk, hogy Pacséron jeleneteket forgattunk, melyeket a nézők is láthatnak a koncert során. A témáját illetően az Ady-versek alkotják a műsor gerincét, ezért is választottuk a Mors Poetica címet, és körüljárjuk a halál megjelenését az ő költészetében. Természetesen más tematikájú versek is lesznek, hiszen többek között József Attila és Sziveri János megzenésített költeményei is elhangzanak az esten. Az is egy érdekessége a hetedik kArc-születésnapnak, hogy új arcok is felbukkannak a színpadon, méghozzá Berta Csongor, Ricz Ármin és Szögi István személyében. Szögi Hollandiából utazik haza a koncert kedvéért.

Füzi Ákos, az IP Systems egyik alapító tulajdonosa lapunknak elmondta, miért is támogatja a rendezvény megvalósulását:

— Ennek két oka van. Az egyik a magyar mivoltunkból adódó elköteleződés a magyar kultúra iránt, a másik pedig egy praktikus megfontolás, nevezetesen az, hogy Szabadkán van egy cégünk egy szoftverfejlesztő csapattal, melynek ottmaradását azzal tudjuk támogatni, ha helyben vagyunk képesek nyugati színvonalú, minőségi munkát adni. Egy kicsit kilépünk a megszokott keretünkből, hiszen a többféle szoftverfejlesztési projektum mellett van egy kétnyelvű nonprofit kft., mely által angol anyanyelvű tanárokat hozunk Magyarországra, és a magyar embereknek a nemzetközi porondon való sikerességét próbáljuk meg előkészíteni. Ők a magyar közoktatásban maradva, magyar tananyag mentén válnak anyanyelvi szinten kétnyelvűvé.


Helyfoglalás a következő telefonszámon:
062/81-47-135

A belépő 350 dinárba kerül, és a Népszínház jegypénztárában vehető fel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..