home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Móra Ferencre emlékeztek Csókán
Összeállította: (Tha)
2014.12.03.
LXIX. évf. 49. szám
Móra Ferencre emlékeztek Csókán

Csókán a helybeli Művelődési és Oktatási Központ és a Líra Egyesület szervezésében Móra Ferencre emlékeztek az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója alkalmából.

Az Emlékezzünk Móra Ferenc ezeregy arcára! című program koszorúzással kezdődött a Csóka és Zenta közötti Tűzkőhalmon. Ezen a helyen — melyet az utókor 2007-ben kopjafával jelölt meg — az író, újságíró, muzeológus és régész 1907 és 1913 között nyolc alkalommal vezetett régészeti ásatásokat, melyeknek gazdag leletanyagát Szegeden, az író nevét viselő múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők. Ennek eredményeként Csóka és Móra Ferenc neve nemcsak a régészeti szakirodalomban, hanem a köztudatban is összeforrt.

A kegyelet virágait Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatója, Csizmadia Edit magyartanár, a Somogyi-könyvtár könyvtárosa, dr. Kürti Béla, a szegedi Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott régésze, Móra-kutató, a csókai Líra Egyesület Szép Szó egyletének nevében pedig Erdélyi Ilona és Banka János helyezte el. Az alkalmi rendezvény Csókán folytatódott. Móra Ferenc köztéri mellszobrát a többi közt a gyűjtők szakosztálya is megkoszorúzta a helyi Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület nevében. A helybeli általános iskola negyedikes tanulói Hudák Edit felkészítésében A csókai csóka című Móra-költeményt adták elő.

Az emlékünnepség a Művelődési Ház előcsarnokában fejeződött be. A szép számban megjelent közönség meghallgatta Csizmadia Edit és Kürti Béla előadását.

Kürti Béla elmondta: Móra több száz sírt és több ezer tárgyat ásott ki Csóka környékén, itt ugyanis nem csupán egy korszakhoz kötődő leleteket találtak — a neoliton kívül avar kori temetőre is bukkantak. A nyugalmazott régész hozzátette azt is, hogy erről a területről, illetve ásatásról magyar nyelvű ismeretterjesztő munka még nem jelent meg. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..