home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Montenegró független állam lett!
o. i.
2006.05.24.
LXI. évf. 21. szám
Montenegró független állam lett!

Kirepült a madárka Szalai Attila karikatúrájaÖRÖMÜNNEP PODGORICÁBAN. Montenegróban vasárnap a szavazóhelyek reggel 8-kor nyitottak, este 21 órakor zártak - a 600 000 lakosú Crna Gora 484 718 szavazati joggal rendelkező polgára adhatta le voksát. Legtöbb szavazati joggal rendelkező polgára P...

Kirepült a madárka Szalai Attila karikatúrája

ÖRÖMÜNNEP PODGORICÁBAN. Montenegróban vasárnap a szavazóhelyek reggel 8-kor nyitottak, este 21 órakor zártak - a 600 000 lakosú Crna Gora 484 718 szavazati joggal rendelkező polgára adhatta le voksát. Legtöbb szavazati joggal rendelkező polgára Podgoricának volt (129 083), legkevesebb pedig Šavniknak (2306). Igennel és nemmel lehetett szavazni arra a kérdésre: ,,Akarja-e, hogy Crna Gora független, teljes nemzetközi szuverenitással rendelkező állam legyen?' A külföld kemény föltételeket szabott: a referendumról szóló törvény értelmében Montenegró akkor lehet független, ha erre (igen) a népszavazáson részt vevő polgárok 55%-a szavazott. Az eredmény? Hétfőn délelőtt 10 óra 25-kor a választási bizottság közzétette a hivatalos eredményt: a választópolgárok 55,4%-a a függetlenségre szavazott.
A győzelmet a vasárnapról hétfőre virradó éjszakán már be is jelentette Montenegró kormányfője, Milo Ðukanoviæ. Úgy értékelte, hogy a népszavazás után ,,megkezdődik Montenegró fokozottabb politikai homogenizálásának folyamata az euroatlanti integrációk előtt magasodó akadályok leküzdése érdekében'. Szerinte Montenegró a békés és demokratikus referendumkampány során bebizonyította, hogy politikailag érett társadalom, amely képes demokratikus úton dönteni nagyon bonyolult ügyekben is, összhangban az európai mércékkel.
A függetlenségpártiak egyébként több városban már este tízkor megkezdték a győzelem ünneplését. Pedig a népszavazás előtti napokban a podgoricai Monitoring Központ, a CEMI, és a Szabad Választásokért Demokrácia Központ, a CESID arra kérte az egymással szemben álló montenegrói tömörüléseket, hogy a referendum éjszakájára ne szervezzenek gyülekezést addig, amíg nem hozzák nyilvánosságra a népszavazás megbízható végeredményét. A két szervezet az esetleges incidensek és összetűzések megakadályozása érdekében intett óvatosságra és higgadt viselkedésre. Abban az esetben ugyanis, ha szoros eredmény születik (54,5 és 55,5% közötti), el kellene halasztani azok közzétételét mindaddig, amíg az adatok nem lesznek teljesek. Szerencsére, nem történt baj.
A montenegrói népszavazást rendkívül nagy részvételi arány jellemezte - azt mondják, meghaladta a 90%-ot is.
BELGRÁDI REAGÁLÁSOK? Szerbia elnöke, Boris Tadiæ azt üzente az újságíróknak, hogy a végleges eredmény közzététele előtt nem nyilatkozik. Vuk Draškoviæ, a (volt) államközösség külügyminisztere szerint itt az idő, hogy Szerbia visszaállítsa a királyságot. Vesna Pešiæ szerint Szerbia vezetőinek elsőként kell gratulálniuk a győzelemhez. Mlaðan Dinkiæ úgy véli, hogy tiszteletben kell tartani a montenegrói polgárok többségének az akaratát. A szerbiai kormányfő tanácsosa, Vladeta Jankoviæ megüzente: Belgrád elfogadja a népszavazás eredményét. Goran Svilanoviæ szerint az 55%-ot meghaladó eredmény nagy megkönnyebbülést hozott. Èedomir Jovanoviæ és Vladan Batiæ már gratulált Montenegró polgárainak.
SZERBIA TRIANONJA. A referendum előtt a szerb pravoszláv egyház is és a szerbiai kormányfő, Vojislav Koštunica is azt üzente Montenegró népének, hogy a közös jövőre szavazzon. Belgrád üzenete jegyében azonban a szavazópolgároknak nem egész 45%-a szavazott. A közös államnak vége, a három évre kötött politikai házasság fölbontatott. Montenegró önálló, független ország lett, s nagy valószínűséggel a déli tartomány, Kosovo sem marad Belgrád fennhatósága alatt. Szerbia most éli a maga Trianonját - Slobodan Miloševiæ műve befejeztetett. Ennyi.
PÁRTÜTÉS. Goran Paunoviæ, a G17 Plusz képviselője azzal vádolta meg Mlaðan Dinkiæet, hogy párton belüli puccsot követett el. Szerinte Dinkiæ egy diktátor, aki a főbizottság ülésén lincshangulatot teremtett, és a G17-ből egy új Jugoszláv Baloldalt csinált. Dinkiæ is megtartotta a maga 8. ülését (Miloševiæ hírhedt pártütésére célzott), elrabolta a pártot Miroljub Labustól azért, hogy átadhassa azt használatra Vojislav Koštunicának. ,,Bebizonyítottuk, hogy piszkos párt vagyunk, amelyben mindenekelőtt a tisztségek és a kiváltságok számítanak. Közönséges populista párttá váltunk, amely minden engedményre és kompromisszumra kész csak azért, hogy még egy hónapig hatalmon maradhasson! Az 1999-es modern, európai G17 Plusz nem létezik többé' - nyilatkozta az elkeseredett Paunoviæ.
Őt Ksenija Milivojeviætyel együtt váltotta le a párt, s választott helyükre új képviselőt a szerbiai parlamentbe. Utóbb Branka Bošnjak és Vesna Obradoviæ mondott le mandátumáról. Így a G17 Plusz 4 új szerbiai parlamenti képviselője: Saša Vitoševiæ, Vesna Raca Radosavljeviæ, Momèilo Spasiæ és Zoran Subotièki.
Predrag Markoviæ, a szerbiai parlament elnöke bejelentette: többé nem tagja a G17 Plusznak. Azt üzente a pártjának: leválthatják, meneszthetik parlamenti elnöki posztjáról, ha akarják. Mlaðan Dinkiæ a G17 alelnöke szerint Predrag Markoviæ továbbra is betölti képviselőházi posztját: ,,Ő egyike a legjobb szerbiai képviselőházi elnököknek a parlamentarizmusunk történelmében, a G17 Plusznak teljes bizalma van benne, és biztosak vagyunk abban, hogy ezt a munkát tökéletesen fogja végezni a mandátuma végéig.'
Hogy mi lesz a megüresedett kormányfő-helyettesi poszttal? Ki kerül Labus helyére? Dinkiæ szerint a dolgot nem kell elsietni, ki kell várni a montenegrói népszavazás eredményét, abban az esetben ugyanis, ha Crna Gora kiválik, mindenképpen át kell alakítani a szerbiai kormányt, és olyan minisztériumokat létrehozni, amelyek eddig csak államközösségi szinten léteztek. Választ kell adni arra a kérdésre is, hogy ki lesz a Legfelsőbb Védelmi Tanács elnöke.
MAGDI NYERT! Budapesten szombaton este a kishegyesi lány, Rúzsa Magdolna nyerte meg a Megasztárt. 2006 legjobb hangját talpon állva ünnepelte a sportaréna közönsége. S ünnepeltük mi is, itthon, a képernyők előtt. Szép volt, Magdi! Gratulálunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..