home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Mögöttünk a november...
(o. i.)
2011.11.30.
LXVI. évf. 48. szám

A REHABILITÁCIÓSTÖRVÉNY-JAVASLATRÓL. A szerbiai parlamentben a múlt kedden került napirendre a rehabilitációról szóló törvényjavaslat. Ezzel kapcsolatban Varga László, a VMSZ parlamenti képviselője napilapunknak nyilatkozva elmondta: ezúttal megvan a szükséges egyetértés a törvényjavaslat elfogadásá...

A REHABILITÁCIÓSTÖRVÉNY-JAVASLATRÓL. A szerbiai parlamentben a múlt kedden került napirendre a rehabilitációról szóló törvényjavaslat. Ezzel kapcsolatban Varga László, a VMSZ parlamenti képviselője napilapunknak nyilatkozva elmondta: ezúttal megvan a szükséges egyetértés a törvényjavaslat elfogadásához a hatalmi koalíción belül. Reményét fejezte ki, hogy a törvénynek az a néhány szakasza, amely a vajdasági magyarság szempontjából a legjelentősebbnek számít, módosítások nélkül érhet a szavazásig (december elejéig). ,,Vannak olyan ellenzéki pártok által benyújtott módosítási indítványok, amelyek a megszálló erők tagjaival kapcsolatos szakaszt akképp módosítanák, hogy az számunkra teljesen elfogadhatatlanná váljon, illetve törölnék a csúrogi, zsablyai, mozsori magyarok kollektív bűnösség alóli rehabilitálását. A múltkori vita arra tanított meg bennünket, hogy amíg a szavazónap le nem zárul, addig nagyon óvatosnak kell lennünk. A kormánnyal tudattuk, hogy amennyiben bármit elfogadnak e módosítások közül, az számunkra elfogadhatatlanná teszi a törvényt, s oda jutunk vissza, ahonnan elindultunk' - mondta Varga László.
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG ELŐTT A HATÁSKÖRI TÖRVÉNY. A vajdasági hatásköri törvény alkotmányosságát tárgyalta november 23-án, szerdán az alkotmánybíróság, miután a Szerbiai Demokrata Párt és az Új Szerbia 30 képviselője szerint Vajdaság alaptörvénye és a hatásköri törvény sérti Szerbia alkotmányát, úgymond ,,államot hoz létre az államban'. A két párt 2009. december 24-én keresettel fordult az alkotmánybírósághoz, melyben kérték a hatásköri törvény 26 pontjának a megváltoztatását. A bíróság a nyilvános ülésén meghallgatta az előterjesztők képviselőjét és a szerb parlament törvényhozási bizottságának elnökét. A keresetet a bíróság kérésére három egyetemi tanár, Kosta Čavoški, Zoran Lončar és Korhecz Tamás is véleményezte. A tárgyalás után dr. Korhecz Tamás elmondta, hogy egy összetett és kényes kérdésről van szó, mert ez a kereset az államberendezés kérdéseit vizsgálja. Szerinte a vitatott törvény legtöbb paragrafusa nem ellenkezik a hatályos szerbiai alkotmánnyal. ,,A legtöbb támadás sok esetben abból a téves feltételezésből indul ki, hogy az alkotmányos paragrafusoknak a legfontosabb céljuk, hogy megvédjék a szerb államot a szerb képviselőháztól, nehogy túl sok jogot adjon az autonóm tartománynak' - mondta Korhecz. Szerinte Vajdaság alkotmányának kérdése folyamatosan a pártpolitika és ideológia kérdése.
,,Amikor továbbra is téma Kosovo, s amikor egyesek továbbra is ellenségképet gyártanak Szerbiában, akkor egy ilyen alkotmányjogi kérdés is alkalmas arra, hogy a politikai konfliktusok középpontjába kerüljön. Ami a tárgyalást illeti, nem valószínű, hogy a bíróság elnöke újabb nyílt tárgyalási napot tartana. A beérkezett szakvélemények mellett most már az alkotmánybírák belső körében kell erről döntést hozni. Nem lesz könnyű a 15 alkotmánybírának egyöntetű döntésre jutnia. Könnyen meglehet, hogy a bíróság szavazattöbbséggel fogja meghozni döntését. Abban reménykedem, hogy az állásfoglalás szélesebb jogi értekezésnek
lesz az eredménye, és az alkotmánybíróság jogi döntése hozzájárul a tartomány alkotmányos helyének jogi tisztázásához is' - fűzte hozzá dr. Korhecz Tamás a Vajdaság Ma hírportálon közölt nyilatkozatban.
7 HELYETT 10 MUNKASZÜNETI NAP. A szerbiai parlament a múlt héten az állami ünnepekről szóló törvény módosításáról is vitázott. Az indítvány értelmében 2012-től Szerbiában az eddigi 7 helyett 10 munkaszüneti nap szerepelne a naptárban. Munkaszüneti nap lenne október 21-e (a II. világháború szerb áldozatainak napja) és november 11-e (az I. világháború befejezésének az emléknapja). Az államiság napja pedig az eddigi egynapos helyett kétnapos ünnep lenne: február 15-én kívül 16-a is munkaszüneti nap lenne.
LETARTÓZTATTÁK AZ EMBERCSEMPÉSZBANDÁT. Aki a szabadkai új városháza épültében lift helyett a lépcsőn közlekedik, az az elmúlt hónapokban már-már napi rendszerességgel láthatott afgán, pakisztáni, líbiai, szomáliai, tunéziai, szudáni menekülteket. Ahogy rendőrök kíséretében néhányan vagy éppen 20-30 főre tehető csoportban várakoznak a szabálysértési bíró irodája előtt. Valamennyien embercsempészek segédletével jutottak be délről Szerbiába, aztán fel, Szabadkáig, hogy onnan a zöldhatáron keresztül átszökjenek az uniós Magyarországra. A belügyminisztérium a múlt héten jelentette be, hogy ,,átfogó, több városra kiterjedő rendőrségi rajtaütés keretében' 17 személyt tartóztattak le az embercsempészet alapos gyanújával. A 17 vizsgálati fogságba helyezett személy között 8 szabadkai illetőségű. A bűnbanda 2011 júliusától több száz embert csempészett át Szerbiából Magyarországra és mintegy 120 000 eurós haszonra tett szert, a pénzen pedig luxusautókat és ingatlanokat vettek.
HALÁLOSAN MEGFENYEGETTÉK ČANAKOT. Van a Fecebookon egy Meszeljük át az újvidéki gyűlöletet nevű csoport, mely azzal a szándékkal alakult, hogy felhívja a polgárok figyelmét az Újvidék-szerte megjelenő gyűlöletszító falfirkákra. Nos, ehhez a csoporthoz címezve töltöttek fel a múlt héten egy átfirkált Čanak-portrét. A VLSZ elnökének, Nenad Čanaknak küldött szöveges üzenet: neki is köze lesz a mészhez, de a haverja, Stambolić mellett a Fruška gorán. A halálos fenyegetés arra utal, hogy úgy végzi, mint 2000 augusztusában a szerbiai elnökség egykori elnöke, Ivan Stambolić, akit Belgrádban raboltak el a vörössapkások, majd a Tarcalon belelőtték az előre elkészített, meszesgödörbe.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..