home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Módosítva
Talpai Lóránt
2021.06.17.
LXXVI. évf. 24. szám
Módosítva

Megszavazták az alkotmánymódosítást — Életfogytig tartó szabadságvesztés — Nyálmintából is kiszűrhető a koronavírus

Megszavazták az alkotmánymódosítást

A köztársasági képviselőház legutóbbi ülésének kiemelt napirendi pontja volt az alkotmánymódosítás. Az ülés kezdetén Ana Brnabić ismertette véleményét a módosítással kapcsolatban. A kormányfő hangsúlyozta, az alkotmány módosítását a jog területén, mely az európai integrációhoz vezet, elsősorban a polgárok érdekében teszik meg. Ennek köszönhetően javítani lehet az életkörülményeken, és remélhetőleg a társadalom is egyetért vele. Továbbá kiemelte, az alkotmánymódosításról szóló társadalmi vita tizennyolc hónapon keresztül tartott, és reményének adott hangot, hogy minél szélesebb körű egyetértés alakul ki, és az alkotmánymódosítás így kerül népszavazásra. A javaslatot a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportja is támogatta. Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője elmondta, hogy az alkotmánymódosítás lehetőséget nyújtott volna további rendeletek megváltoztatására, például a nyelvi logikátlanságok módosítására, de ez sajnálatos módon elmaradt. (Szerbiai RTV)

 

Életfogytig tartó szabadságvesztés

A hágai nemzetközi bíróság elvetette a népirtás, valamint a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Ratko Mladić fellebbezését, és megerősítette a volt boszniai szerb hadseregparancsnok életfogytig tartó szabadságvesztését elrendelő ítéletet. Mladić a 2017-ben hozott, életfogytig tartó szabadságvesztést elrendelő ítélet ellen a következő év márciusában nyújtott be fellebbezést, az ENSZ felügyelete alatt működő nemzetközi ügyészség tavaly augusztusban azonban a határozat fenntartását kérte. Az ítélet kihirdetését az eredeti ügyrend szerint tavaly márciusra ütemezték, de el kellett halasztani, egyrészt mivel Ratko Mladić műtéten esett át, másrészt a koronavírus okozta járványhelyzet miatt. A hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmus közleménye szerint a fellebbviteli kamara fenntartja a Ratko Mladić életfogytig tartó szabadságvesztésére vonatkozó ítéletet, a döntés jogerős, további fellebbezésnek nincs helye. (Tanjug)

 

Nyálmintából is kiszűrhető a koronavírus

A szerbiai magánlaboratóriumokban elérhetővé vált az első antigénteszt, mely a nyálból állapítja meg a koronavírus meglétét a szervezetben. A szakemberek véleménye szerint ez a módszer ugyanolyan megbízható, mint a PCR. Az antigénteszteket nemrég hagyta jóvá a gyógyszerügynökség, vagyis ki lehet őket egyenlíteni a PCR-tesztekkel, például határátlépéskor is. A nyálmintából történő antigéntesztelést, hat hónapos kutatómunka után, a niši székhelyű Neomedica egészségügyi eszközöket gyártó cég fejlesztette ki. A vállalat vezetősége szerint a Neomedica termékeivel végzett tesztelés egységes, és az Egészségügyi Világszervezet is elismeri az eredményeket. A hírhez kapcsolódik, hogy a Gyógyszerek és Gyógyászati Segédeszközök Ügynöksége (ALIMS) jóváhagyta a Pfizer koronavírus elleni védőoltás beadását a tizenkét és tizenöt év közötti korosztály számára. Az elkövetkező napokban a védőoltásról szóló összefoglalót, illetve a betegtájékoztatót is elérhetővé teszik az ügynökség honlapján, vagyis a www.alims.gov.rs oldalon. (Beta)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..