home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Módosították az MNT költségvetését
Kartali Róbert
2024.04.11.
LXXIX. évf. 15. szám
Módosították az MNT költségvetését

Kibővíthetik a szabadkai Vackor-óvodát a Magyar Nemzeti Tanács idei költségvetésének módosítása után, melyet csütörtökön szavaztak meg a tanács 12. rendes ülésén. A képviselők csaknem 50 napirendi pontról döntöttek, köztük az MNT kiemelt intézményeinek 2023. évi jelentéséről, pénzügyi, valamint munkabeszámolójáról.

A Magyar Nemzeti Tanács idei költségvetésének módosítására az országos szinten növekvő támogatás miatt volt szükség. A költségvetés összege csaknem 7 millió dinárral nőtt, egyúttal várhatóan kevesebb támogatás érkezik a tartománytól. Az új költségvetés összege összesen 1 milliárd 438 millió dinárra módosult. Fremond Árpád, az MNT elnöke az ülésen hangsúlyozta, hogy a többlettámogatásból emelik a pályázati kereteket, ezzel segítve a vajdasági magyar civil szervezetek munkáját, a hagyományőrzést éltető programok szervezését, valamint az oktatási intézmények fejlődését és fejlesztését. A pályázati keretet az eddigi 15 millió dinárról 20 millió dinárra növelték, és további fejlesztésekre is nyílhat lehetőség.

— Az óvodafejlesztési program részeként kiemelt célunk a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény területén található házrész felének megvásárlása. Az intézmény korábban már megvette az épület másik felét. Az említett épületben korábban egy idős hölgy lakott, aki sajnos azóta elhunyt. Most lehetőség nyílt arra, hogy az ingatlan másik felét is megvásároljuk. Az elsődleges felmérések szerint ez az épület két óvodai csoportnak vagy akár a bölcsődének is otthont adhatna, így a Vackor akár két csoporttal is bővülhetne. Tekintettel arra, hogy általában háromszoros-négyszeres túljelentkezés tapasztalható az óvodában, ez az ingatlanvásárlás hosszú távú és stratégiai befektetésnek ígérkezik.

Az óvodafejlesztési program keretében prioritásnak számít a szórványóvodákban dolgozó óvónők és a mikrobuszok működtetésének kérdése, melyhez ebben az évben is elegendő anyagi forrást biztosított az MNT — tette hozzá Fremond Árpád. Mint mondta, kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a hazai köz- és felsőoktatásban részt vevő diákok megfelelő támogatást kapjanak, és büszkék lehessenek arra, hogy anyanyelvükön tanulnak.

— Ennek érdekében tanulmányaik során folyamatos segítséget nyújtunk nekik, miközben az oktatási intézményeket is támogatjuk. Elsőtől nyolcadik osztályig minden évfolyamon arra törekszünk, hogy a gyerekek valamilyen támogatást kapjanak. Az első évben például beiskolázási csomaggal segítjük a családokat, azonban a következő években is folytatni kívánjuk ezt a támogatást. A későbbi években például sportfelszerelést, ajándék könyveket, újság-előfizetést vagy kirándulásokat kaphatnak a diákok. A lényeg mindig az, hogy minden évben valamilyen formában támogatásban részesüljenek a tanulók a Magyar Nemzeti Tanács által.

Az MNT elnöke beszélt arról is, hogy az oktatási stratégia keretében jelenleg is folyamatban van a középiskolások egyszeri támogatása jogi hátterének kidolgozása. Ezt a támogatást a meglévő ösztöndíjprogramba fogják integrálni, és úgy tervezik, hogy az iskolakezdéskor, szeptember vagy október folyamán, az első félévben részesülhetnek majd benne azok a diákok, akik magyar nyelven szeretnék folytatni középiskolai tanulmányaikat.

Az ülésen elfogadták a Zentai Kamaraszínház, a Topolyai Könyvtár, a Topolyai Múzeum és más intézmények tavalyi pénzügyi, valamint munkabeszámolóját, köztük a Hét Nap beszámolóját is. Hetilapunk eladási számai tavaly 2,5 százalékkal javultak a korábbi évekhez képest, emellett továbbra is elérhető az előfizetési akció, mely mindössze 2600 dinár egy évre.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..