Módosította idei költségvetését az MNT

Módosította idei költségvetését az MNT

Az MNT pénteken tartotta meg 10. rendes ülését, melyen döntés született arról, hogy a tanács részt vesz A Duna összeköt bennünket elnevezésű nemzetközi projektumban.

Kinevezték a Szekeres László Alapítvány kuratóriumát, továbbá Gondi Martinát újraválasztották a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatójának. Az ülésen jóváhagyták a Magyar Szó és a Hét Nap lapkiadók jövő évi munka- és pénzügyi tervét, valamint az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet esetében az idei munka- és pénzügyi terv módosítását is.

A Magyar Nemzeti Tanács 2019. évi költségvetésének elfogadása óta változások történtek a tanács pénzügyvitelében, ezekkel összhangban szükséges volt pontosítani a költségvetési tételeket, hogy azok minél jobban tükrözzék a pénzügyi helyzetet. Hajnal Jenő, az MNT elnöke lapunknak elmondta, hogy ezzel a módosítással azokat a reális adatokat próbálják összefoglalni, amelyek az év vége felé már aktuálisak, hiszen hamarosan a zárszámadás kidolgozása következik, addigra már minden egyes tételnek a helyére kell kerülnie. Mint mondta, a projektorientált támogatásból adódóan a tervben mindig nagy tételek vannak, és ezeket a tételeket év közben kell tovább bontani, valamint az anyaországi támogatásokból megérkezett keretösszegekhez igazodva kellett átalakítani a tervet.

Az MNT költségvetésében továbbra is az anyaországi támogatások a legnagyobb összegek, év közben sem a köztársasági, sem pedig a tartományi támogatási keret nem változott. A vita során felmerült, hogy a szerbiai illetékes minisztériumnak sokkal nagyobb arányban kellene részt vennie a tanács támogatásában. Hajnal erre reagálva elmondta, hogy az MNT-hez érkező támogatáson túl a vajdasági magyarság teljes intézményrendszerét és infrastruktúráját, szinte mindent a szerb állam, a tartományi kormány vagy a helyi önkormányzatok finanszíroznak. Ide tartoznak a kulturális és az oktatási intézményeink is.

Az ülésen támogatták azt az indítványt, hogy a tanács vegyen részt A Duna összeköt bennünket című nemzetközi projektumban, melyben Vukovár-Szerém megyének és a Vajdasági Autonóm Tartomány két régiójának a nemzeti tanácsai fogtak össze, hogy a Duna menti magyar és más nemzeti közösségek együtt tudjanak pályázni a következő időszakban európai uniós forrásokra, a jószomszédi viszony erősítése érdekében. Hajnal szerint az MNT részvétele nyilvánvaló, és a jövőben is arra próbálják majd buzdítani a szervezeteiket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az ilyen projektumokban, a pályázatokhoz szükséges önrészben pedig az MNT ahol teheti, ott segíteni is fog.

Jóváhagyták az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet idei munka- és pénzügyi tervének módosítását is, hiszen megérkezett a támogatás a magyar—szerb középszótárra, aminek köszönhetően a következő időszakban megjelenhet a kiadvány.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet élére ismét Gondi Martinát szavazták meg igazgatónak. Az MNT elnöke szerint a vajdasági magyar közösség egyik legfontosabb intézménye ez, Gondi Martina pedig nem csupán az elmúlt négy évben, de a következő időszakban is meghatározó módon tudja szavatolni annak folytatását, ami ott elindult. Kiemelte, hogy az elmúlt száz év összegzésében olyan mennyiségű anyagot digitalizált az intézet, hogy az még a Kárpát-medencében is párját ritkítja, emellett számos kutatási projektumban és könyvkiadásban is részt vett. Könyvsorozatok jelentek meg, a délvidéki magyarság életének és történetének jobb megismerését pedig a többi közt éppen a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet tudta a kiadói tevékenységével támogatni.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Módosította idei költségvetését az MNT
Riport
  • Borbély Tivadar
  • 2020.05.20.
  • LXXV. évfolyam 21. szám
Módosította idei költségvetését az MNT
Riport
Facebook

Támogatóink