home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Modest Dulić olyan időszakban került...
Kartali Róbert
2012.08.08.
LXVII. évf. 32. szám

Modest Dulić olyan időszakban került ennek a multikulturális városnak az élére, amikor a köztársasági hatalomhoz képest az ellenzéki lett. * A tartományi vezetőség egypárti, Szabadkát pedig egy tarka nagykoalíció irányítja. Ön szerint lehetséges-e Szabadkán hatalomváltás?- A helyi önkormányzat...

Modest Dulić olyan időszakban került ennek a multikulturális városnak az élére, amikor a köztársasági hatalomhoz képest az ellenzéki lett.
* A tartományi vezetőség egypárti, Szabadkát pedig egy tarka nagykoalíció irányítja. Ön szerint lehetséges-e Szabadkán hatalomváltás?
- A helyi önkormányzat nem azzal a szándékkal jött létre, hogy valamiféle matematikai többséget alkossunk. Elsősorban a hasonló gondolkodás, a hasonló elképzelések okán tömörültünk. Ezek az elképzelések bekerültek abba a programdeklarációba, amit a koalíciós partnerek mind aláírtak, s ez egyesített bennünket. Az is nagyon jó, hogy ez a kilenc párt, amely a dokumentumot kézjegyével látta el, a képviselő-testület 80 százalékát alkotja, vagyis érvényesíti a szabadkai választópolgárok többségének akaratát. Biztos vagyok abban, hogy e deklaráció céljainak a megvalósításával azok a választási ígéretek is teljesülnek, amelyeket ez a kilenc párt hangoztatott a választási kampány során. Ezek általános jellegűek: munkahelyteremtés, további befektetők ide vonzása, a kommunális infrastruktúra fejlesztése, a kapitális beruházások befejezése, az egészségügyben és az oktatásban tapasztalt állapotok javítása. Való igaz, hogy a képviselő-testületben 56 tanácsnok alkotja a hatalmi többséget, ez ,,kényelmes'' lehet, de ennek ellenére nehéz a napi munka, mert a kilenc párt elképzeléseit össze kell hangolni. Ez megnehezíti a feladatomat, de hiszem azt, hogy közösen ki tudunk alakítani egy olyan konszenzust, amely hozzásegít bennünket a jó döntések meghozatalához.
* A városi nagykoalíció összetétele tükröződik a városi tanácsban is. Megvan-e a szükséges képességük ezeknek az embereknek ahhoz, hogy a legösszetettebb kérdésekkel foglalkozzanak?
- Abból indultunk ki, hogy az összes párt, amely részt vett a hatalmi többség kialakításában, a legjobb kádereit delegálta a különféle tisztségekre. Alkalmam volt elbeszélgetni ezekkel az emberekkel, és meggyőződésem szerint képesek felelősségteljesen foglalkozni a rájuk váró feladatokkal. Persze, ezek egy csöppet sem lesznek könnyűek, tekintettel a jelenlegi gazdasági viszonyokra.
* A koalíció új embereket nevez-e ki a közvállalatok élére, vagyis lesznek-e változások ezen a téren?
- Természetes, hogy a hatalmi többség a saját legképzettebb kádereit delegálja egy-egy intézmény vezetésére, hogy megvalósítsák a választási programot. Noha ez lenne a természetes, megbeszéltük, hogy a jól teljesítő mostani igazgatókat is pozíciójukban hagyjuk. Azt akarjuk, hogy a szakmaiság és a professzionalizmus legyen az intézmények igazgatóinak karakterjegye. Tehát nem lesz nagyobb változás a közvállalatok élén.
* Rövid expozéjában olyan változtatásokat ígért meg a helyi illetékek rendszerével kapcsolatban, amelyek megkönnyítenék a kis- és középvállalkozások működését. Konkrétan mire gondolt?
- Erre csak jövőre kerülhet sor, mivel már a költségvetési év felénél tartunk, és nehezen tudnánk érvényesíteni radikális intézkedéseket. 2013-ban megváltoztatjuk a költségvetés feltöltésének módját. Ha például növeljük az illetékek nagyságát, az nem jelenti azt, hogy majd több pénzünk is lesz. Ez a gyakorlat esetleg csak ideig-óráig működne. Ezzel ellehetetlenítenénk azoknak a munkáját, akik a költségvetési eszközöket megteremtik. Valójában kontraeffektust indikálnánk. Konkrétan azokra az illetékekre gondolok, amelyek a város hatáskörébe tartoznak. Ilyenek a levegőadó, a városi telek használata utáni illeték, a cégtáblailleték, valamint más helyi adók. Nagy körültekintéssel kell megszabni ezeknek az illetékeknek a mértékét, mert nagyon könnyen ellehetetleníthetjük a kisvállalkozásokat. Jobb alacsonyabb árakat megszabni, hozzásegíteni őket még egy-két munkás alkalmazásához, hogy utána az adókon keresztül töltsük fel inkább a városi kasszát. Meg kell hallgatni a kisvállalkozókat, el kell beszélgetni velük, mert nagyon nehéz helyzetben vannak.
* Mit tudnak megvalósítani infrastrukturális téren az elkövetkező időszakban?
- Még tart az építkezési idény. Tavaly sok infrastrukturális fejlesztést sikerült véghez vinni. Nyolcvan utca kapott aszfaltburkolatot, az idén március óta még húsz. További hét utca vár kiaszfaltozásra, ezenkívül folytatódik a többi projekt megvalósítása is. Nemrégiben új kutat helyeztünk üzembe Nagyfényen és Királyhalmán. A közvállalatok folytatják tevékenységüket, fejlesztik az infrastruktúrát, javítják az életkörülményeket. Ami a kapitális beruházásokat illeti, az idén befejezzük mindazokat, amelyeket erre az évre terveztünk. Most kell kiválasztanunk a Palicsi-tó iszaptalanításának a kivitelezőjét, a munka szeptemberben kezdődik meg. Novemberben befejezőik a női fürdő rekonstrukciójának a harmadik szakasza. Hamarosan eltüntetjük a Szabadegyetem melletti betonvázat is, ez a munka évtizedeket késett.
* Az önkormányzatnak a polgárok érdekeit kell szolgálnia. Ez alatt a rövid idő alatt milyen kép alakult ki önben az önkormányzatról, mit tapasztalt, milyen helyzet várta, honnan kell folytatnia a munkát?
- Nekünk szabadkaiaknak van egy olyan tulajdonságunk, hogy kritikusak vagyunk a városunk iránt. Ez valamilyen szempontból jó. Amikor a kritika egészséges és helyénvaló, akkor javulást eredményezhet. Gyakran előfordul azonban, hogy nincs igazunk, amikor azt mondjuk, hogy Szabadka piszkos, vagy hogy a szolgáltatások minősége nem kielégítő. Emlékeztetném a kritizálókat arra, hogy nézzék meg, milyen a helyzet más városokban. Igaz, hogy nem mindig a rosszabb helyzetben levőkkel kell összehasonlítanunk magunkat, de Szabadka az életfeltételek tekintetében jó helyzetben van. Az önkormányzat azon igyekszik, hogy tisztább és élhetőbb legyen a város. Nem éppen a legjobb szituáció fogadott, de a jelenlegi infrastrukturális beruházások és törekvések, amelyeket a Vízművek, a Távfűtőművek, a Suboticatrans és a Suboticagas végez, azt mutatják, egyértelműen az a cél, hogy a szolgáltatások javuljanak.
* Önnek mint polgármesternek mi a legnagyobb ambíciója a következő négy évben?
- Ambícióból van elég, de azok a legfontosabbak, amelyek a külföldi befektetők itteni beruházásaira vonatkoznak. Szabadkának rajta kell maradnia a külföldi beruházók térképén. Három heti munkánk után az a véleményem, hogy rajta is marad, mivel csupán ebben a három hétben több külföldi beruházó is érdeklődött a szabadkai lehetőségek iránt. Ezek a vállalatokat komolyan érdekli a beruházás, ezenkívül hamarosan megkezdi a termelést a Calzedonia, a Swarovski, a Dunkenmotoren és a ContiTech. Ez optimizmusra ad okot, és megerősíti a hitet, hogy további munkahelyek nyílnak a városban. Az üzleti világ jellemzője, hogy ahová nagy és neves cégek érkeznek, az csaliként szolgál a többi nagy cég befektetéséhez is. A másik fontos dolog, hogy a szabadkaiak visszakapják a városközpontot. Lehetőségeket keresünk a korzó felélesztésére. Módot kell adni a vendéglátósoknak, hogy újra benépesítsék a központot különféle kávézókkal, mint ahogyan régen is példa volt rá. Tehát a belvárost is helyre kell állítani, hogy az újra a régi pompájában tündököljön.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..