home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Modern tanteremmel a fiatalok itthon tartásáért
Kartali Róbert
2022.10.20.
LXXVII. évf. 42. szám
Modern tanteremmel a fiatalok itthon tartásáért

3 millió dinár értékben felújított, modernizált és felszerelt tanteremmel segíti a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolát az Erdsoft vállalat. Az információs technológiák fejlesztésével foglalkozó cég ezzel a beruházásával is arra szeretné ösztönözni a programozónak tanuló fiatalokat, hogy tanulmányaik végeztével itthon próbáljanak meg érvényesülni.

— Mi azt szeretnénk megvalósítani, hogy a fiatalok itt, Szabadkán olyan oktatásban részesüljenek, mint amilyenben például Magyarországon vagy máshol részesülhetnének. Másrészről pedig ezekben a szakmákban a bérezési szintek Szabadkán is megnövekedtek. Ha itt lehet nyújtani olyan lehetőséget az embereknek, hogy a bérükből színvonalasan meg tudjanak élni, és megfelelő munkakörnyezetet is teremtenek számukra, akkor nem hiszem, hogy elmennek innen a fiatal szakemberek, mert itt születtünk, itt vagyunk otthon, ezt az életmódot szeretjük és szoktuk meg — fejtette ki véleményét Fürstner Igor, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója. — Intézményünk műszaki szakembereket képez. Legtöbb az informatikus, de vannak még villamosmérnök, gépészmérnök, mechatronikamérnök, illetve mérnöki menedzsment szakok is. Ezek iránt nagyon nagy a kereslet, hiány van belőlük, nem csupán nálunk, hanem a régióban is. A vállalatok természetesen szembesültek ezzel, ezért mindinkább jelen vannak az intézményünkben, és így együttműködve képezzük azokat a kiváló mérnököket, akik majd helyt tudnak állni a piacon. Néhány éve nyitottunk az ipar felé, és a vállalatok segítenek abban, hogy a felszerelésünket magasabb szintre emeljük, korszerűsítsünk és fejlődjünk. Emellett ösztöndíjakban is részesítik a hallgatóinkat, versenyeket, képzéseket szerveznek számukra.

— A pénz számít, mert ha nincsenek jó fizetések, akkor a fiatalok el fognak menni. De nem is számít a pénz, mert ha ugyanakkorák a fizetések, mint a többi cégben, attól még elmehetnek a fiatal programozók azért is, mert nem elég jó számukra a munkakörnyezet — összegezte a megnyitón Erdudac Dániel. Cégét 2014-ben alapította, amikor még a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola hallgatója volt. Az Erdsoft ma már a Sonrisa cégcsoporthoz tartozik. Mint mondta, a cégépítés mellett arra is felelősséget vállaltak, hogy itthon tartsák a szakembereket. A kezdetekben még a helyi cégek weboldalait készítették, most pedig már a többi közt Európa egyik legnagyobb légitársaságának rendszerét fejlesztik, valamint Magyarországon a gázszállítási rendszer digitalizálását is Szabadkáról végzik.

— Csaknem harmincan vagyunk a vállalatban, ideszámítjuk azokat a fiatalokat is, akik részei nálunk a tehetséggondozásnak, akik ide, erre a főiskolára járnak, de már ösztöndíjjal segítjük őket, hogy mihamarabb befejezzék a tanulmányaikat. A munkájukért nálunk már fizetést is kapnak, mely megfelel egy hazai átlagbérnek. Hamarosan ismét meghirdetünk egy ilyen lehetőséget a fiatal programozók számára.

Erdudac véleménye szerint Szabadka egy IT-város lehetne, de ehhez az kell, hogy minél több szakember legyen, és minél több fiatalt tudjanak mentorálni. Ezt a célt segíti elérni az új tanterem is, ahová különböző tartalmakat és eseményeket terveznek. Azon dolgoznak, hogy olyan előadókat, tudást, ismereteket és kapcsolatokat hozzanak el, amelyeket egy oktatási intézmény önerőből nem tudna.

A szerző felvétele

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..