home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Modern kori Noé-bárkák
Talpai Lóránt
2018.03.05.
LXXIII. évf. 9. szám
Modern kori Noé-bárkák

​​​​​​​Élénk az érdeklődés a nukleáris bunkerek iránt — Az orosz fegyveres erők a fejlődés új dinamikáját érték el —

Élénk az érdeklődés a nukleáris bunkerek iránt

Az utóbbi években világszerte megnőtt az érdeklődés a nukleáris bunkerek iránt, a leggazdagabbak ugyanis érthető módon szeretnék biztonságban tudni magukat, ha véletlenül globális katasztrófa következne be, legyen az egy becsapódó aszteroida, egy halálos járvány vagy a harmadik világháború kitörése. Ha valakit arról kérdeznek, milyennek képzel el egy atombiztos búvóhelyet, akkor valószínűleg egy konzervételekkel és kiságyakkal telerakott betonszobát lát maga előtt, viszont a mai létesítmények színvonalát már meg sem közelíthetik a XX. századi elődjeik. A dél-dakotai, jelenleg 5000 férőhelyes Vivos xPoint épületegyüttes egykori katonai bunkerekből áll. Az ár 25 000 és 200 000 dollár között mozog. A komplexum olyan, mint egy kisváros, hiszen az emberek színházba járhatnak, a gyerekek osztályteremben tanulhatnak, a nap végén pedig a lakók medencében és konditeremben fújhatják ki a gőzt. A még nagyobb luxusra vágyó ügyfelek számára pedig ott van a modern kor Noé bárkájaként emlegetett Vivos Europa One Németországban. Ebben 34 magánlakosztályt hoztak létre, s ezek alapterülete nem kevesebb mint 230 négyzetméter. Mint az egyik cég tulajdonosa elmondta, ha valakinek a XXI. században nincs bunkere, az egy kicsit olyan, mintha nem volna autóbiztosítása.

 

Az orosz fegyveres erők a fejlődés új dinamikáját érték el

„A modern fegyveres erők teremtik meg annak feltételeit, hogy az ország fejlődjön, a világban pedig stabil viszonyok alakuljanak ki” — mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben, a haza védelmezőjének napja alkalmából megtartott kitüntetésátadáson. „Úgy látszik, hogy ez mindig is így volt, hogy ez így normális. Elég, ha a fegyveres erők csak meggyengülnek, és máris olyan nehézségek merülnek fel, amilyenekre soha nem is gondoltunk, illetve olyan fenyegetések jelennek meg, amilyeneket el sem tudtunk képzelni” — hangoztatta. Putyin szerint az orosz fegyveres erők a fejlődés új dinamikáját érték el, olyat, amilyenre Oroszországnak szüksége van. Az elnök kifejezte háláját a Szíriában elesett Roman Filipov gárdaőrnagy hozzátartozóinak. Kijelentette, hogy a pilóta olyan hősiességről tett tanúbizonyságot, mint a második világháborúban a breszti erőd, Moszkva és Sztálingrád védői. Putyin az Oroszországi Föderáció Hőse posztumusz címet adományozta Filipov őrnagynak, akinek Szu—25-ös harci repülőgépét az Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentő övezet fölött lőtték le a — a Dzsebhat as-Sám elnevezés használatára áttért — dzsihadista an-Nuszra Front fegyveresei.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..