home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Mladić túszai vagyunk
(o. i.)
2006.05.10.
LXI. évf. 19. szám

A HÉT HÍRE. Szerdán, a május elseje utáni ünnepeket követő első munkanapon érkezett a hír, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette a Szerbia és Montenegróval megkezdett stabilizációs és társulási tárgyalásokat. Ezt Olli Rehn, az unió bővítési biztosa jelentette be Brüsszelben. Elmondta: a tárgyalá...

A HÉT HÍRE. Szerdán, a május elseje utáni ünnepeket követő első munkanapon érkezett a hír, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette a Szerbia és Montenegróval megkezdett stabilizációs és társulási tárgyalásokat. Ezt Olli Rehn, az unió bővítési biztosa jelentette be Brüsszelben. Elmondta: a tárgyalások megszakítása azért vált szükségessé, mert Belgrád nem tartóztatta le és nem adta ki Hágának a népirtással és háborús bűnök elkövetésével vádolt Ratko Mladićot. ,,Szerbiának be kell bizonyítania, hogy senki sem áll a törvény felett, és bárkit bíróság elé állít, akit súlyos bűnökkel vádolnak' - közölte a bővítési biztos, miután tárgyalt Carla del Pontéval, a hágai törvényszék főügyészével, aki Belgrád együttműködési készségéről kedvezőtlen értékelést adott. A bővítési biztos azonban hangsúlyozta: Mladić kézre kerítése esetén a tárgyalások azonnal folytatódhatnának, s azok megszakítása ellenére még az idei évben be is fejeződhetnének. Ennek jegyében felszólította az ország demokratikus erőit: tegyenek meg mindent az európai perspektíva megtartása érdekében, hiszen ha ez a felfüggesztés tartós állapottá válik, az uniós bizottságnak nem marad más választása, mint a tárgyalások teljes megszakítása.
Hágában tartott sajtóértekezletén Carla del Ponte azt mondta, hogy Koštunica becsapta őt, amikor márciusban megígérte, hogy április végéig kiadja Mladićot. Közölte: a szerb kormány tíz nappal ezelőtt pontosan tudta, hol van az egykori tábornok: Belgrádban és a főváros környékén bujkál. A szerb kormányfő - aki felhívást intézett Mladićhoz, adja meg magát - megnyilatkozását a főügyész botrányosnak és tragikusnak nevezte. Szerinte ez csak Koštunica kétszínűségéről tanúskodik: arról, hogy Belgrád nem hajlandó letartóztatni az extábornokot, aki azért bujkálhat olyan eredményesen, mert a kormány szándékáról első kézből kap információt.
LEMONDOTT LABUS. Miroljub Labus, a szerbiai kormány alelnöke szerdán benyújtotta visszavonhatatlan lemondását Vojislav Koštunica kormányfőnek. Azért mondott le a kormányalelnöki tisztségről, mert az EU-val folytatott stabilizációs és társulási tárgyalások ,,akadályokba ütköztek', s nem tudni, hogy mikor folytatódnak. A sajtó képviselőinek elmondta: nem volt más választása, hiszen a tárgyalócsoport jól végezte a munkáját és a megállapodást már júniusban alá lehetett volna írni. Most viszont nem tudni, mi lesz: a tárgyalások folytatódhatnak már akár holnap, de az is megeshet, hogy öt évig kell erre várni.
Miroljub Labus, a G17 Plusz elnöke, kormányalelnöki lemondása ügyében nem konzultált a pártjával. Május 13-ára azonban összehívta a párt főbizottságát. Javasolni fogja, hogy a G17-es miniszterek vonuljanak ki a kormányból. A javaslatról a főbizottság dönt.
Mit mond erre a kormányfő? Vojislav Koštunica Mladić túszaival, az ország népével csak közlemények révén kommunikál, pedig igazán ideje volna most már kamerák elé ülni, és szóba állni velünk, polgárokkal. Ami Labus lemondását illeti: megpróbálta lebeszélni helyettesét erről a lépésről, ám nem látszik túl idegesnek amiatt, hogy megbukhat a kormánya. Hogy törököt fogtunk vele (mármint Koštunicával), azzal régen tisztában vagyunk. De az, hogy ennyire basaként viselkedik, már több a soknál. Ám sikerült megfejtenünk a legendás ,,tájékozatlanság"-ának az okát: a turbán, úgy látszik, remekül hangszigetel.
SZÍNJÁTÉK. Az embernek az a benyomása, hogy Ljubiša Ristić, a mágus, él, virul és rendez. Ezúttal nem valamelyik színház neve alatt rendez jeleneteket a szabadban, hanem a kormány megbízásából dolgozik. Rendez akciófilmbe illő jeleneteket: nekünk, a balga tévénézőknek, és a buta külföldnek. A hétvégén is kommandósok ,,tették tűvé' Mladić belgrádi házát (!) és annak szomszédságát - néhány belgrádi polgár ellen, segédkezés vádjával eljárás indult. Nagy fölhajtás volt Valjevóban is. Deszant Valjevóra címmel a Blic arról számol be, hogy a belügyminisztérium különleges egységei vasárnap reggel akciót indítottak Ratko Mladić bujtatóinak felkutatására és letartóztatására. Látványos volt. Mozgóképi aláfestés a kormányfő legújabb bejelentéséhez. Koštunica ugyanis a ,,lehető legátfogóbb" akciót ígérte Mladić kézre kerítése céljából, s azt mondta: átkutatják még a templomokat és a kolostorokat is, s a lőfegyver használatára is engedélyt kapnak a kommandósok.
BUDAPESTEN, SÓLYOM LÁSZLÓNÁL. Sólyom László magyar köztársasági elnök a múlt héten tanácskozásra hívta meg a határon túli magyar írókat, szerkesztőket, tudósokat, egyházi tisztségviselőket, a civil szférában tevékenykedő értelmiségieket. A Sándor-palota Tükör-termében fogadta a vendégeket, akik részt vettek a Határon túli magyarság a XXI. században elnevezésű konferencián. ,,Az a veszély fenyeget, hogy a határon túli magyarság a modernizációban lemarad... Iskolák, óvodák nélkül reménytelen a magyar identitást fenntartani. Az identitás megtartásától ugyanakkor elválaszthatatlan a többségi nemzethez való integrálódás... A konferencia nagyon fontos tanulsága: a magyar nemzetpolitikának van üzenete a többségi nemzetek számára is, ezért nem mindegy, hogy bezárkózunk a sértettség hangoztatásába, vagy a többségi nemzet felé is fordulunk, és prezentálunk a számára valamit' - mondta a tanácskozást követő sajtótájékoztatón Sólyom László.
A magyar köztársasági elnöktől erre a tanácskozásra a Vajdaságból hárman kaptak meghívót: Losoncz Alpár, az Újvidéki Egyetem tanára, Végel László mint a Családi Kör című hetilap publicistája, és Zsoldos Ferenc, a Délvidéki Magyarok Ifjúsági Szervezete és a Civil Mozgalom alapító tagja.
Szombaton este bejutott a Megsztár döntőjébe a kishegyesi lány, Rúzsa Magdolna. Mind az öt zsűritag egyöntetűen állította: Magdinak a döntőben a helye. Póka Angéla és Varga Ferenc esetében már megoszlottak a vélemények, a nézők pedig Varga Ferencet juttatták tovább. A gálára május 20-án kerül sor a Budapest Arénában, ahová 14 000 (!) néző fér be. Szurkolunk Magdinak, mert nagyon-nagyon tehetséges.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..