home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Mladić még mindig szabadlábonÁRVÍZ VAJDASÁGBAN...
(tv.)
2006.04.11.
LXI. évf. 15. szám
Mladić még mindig szabadlábonÁRVÍZ VAJDASÁGBAN...

Mladić még mindig szabadlábonÁRVÍZ VAJDASÁGBAN IS. A vajdasági vízgazdálkodási vállalat pénteken rendkívüli árvízvédelmet hirdetett a Dunának Gombostól a Tisza torkolatáig terjedő szakaszán, valamint a Tisza teljes szakaszán. A Duna és a Tisza tovább árad, a Száva, a Temes és az Aranka apad. Bo...

Mladić még mindig szabadlábon
ÁRVÍZ VAJDASÁGBAN IS. A vajdasági vízgazdálkodási vállalat pénteken rendkívüli árvízvédelmet hirdetett a Dunának Gombostól a Tisza torkolatáig terjedő szakaszán, valamint a Tisza teljes szakaszán. A Duna és a Tisza tovább árad, a Száva, a Temes és az Aranka apad. Bojan Kostreš, a Vajdasági Képviselőház elnöke felszólította a polgárokat, hogy önkéntesként kapcsolódjanak be az árvízvédelembe. Hozzátette: másfél hónapig magas lesz a vízállás, ezért állandó felügyeletet kell tartani a gátakon és erősíteni kell őket. Közben lezárták a forgalmat a péterváradi híd és a Trandžament között, miután a Duna elöntötte a vár alatti részeket. A Radio 021 információi szerint a híd közelében levő laktanyába és katonai kórházba is betódult a víz, miután elöntötte a több száz éves csatornarendszert.
A szerbiai hidrometeorológiai intézet legfrissebb előrejelzése szerint Újvidéknél kedden tetőzik a Duna, 740 cm-en. A vajdasági vízgazdálkodási vállalat képviselői szerint nem lesz baj, mert a rakpartot 8 méteres vízszinthez tervezték.
Bezdánnál állítólag vasárnap tetőzött a Duna és az elkövetkező napokban stagnálni fog a vízállás.
KEDVEZŐ HOZZÁÁLLÁS. Vojislav Koštunica szerbiai kormányfő pénteken kabinetjében fogadta Kasza Józsefet, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, és dr. Korhecz Tamás tartományi kisebbségügyi, közigazgatási és jogalkotási titkárt. A tanácskozáson több témakort jártak körül a tárgyalófelek. Szó esett a magyarellenes atrocitásokról, a magyar nyelv hivatalos használatának problémájáról, megállapították, hogy a hivatalos szervek nem állnak a helyzet magaslatán, a közbiztonság helyzete is terítékre került, valamint szó esett a szabadkai rendőrfőnök leváltásáról is.
- Követeltük e kérdés megoldását, mert nem vagyunk elégedettek az elvégzett munkával, a rendőrség hozzáállásával. Oda egy olyan embert kell kinevezni, aki képes vezetni a rendőrség munkáját és nem kisminkelt adatokkal próbálja igazolni az elvégzett munkát - nyilatkozta a tárgyalások után a VMSZ elnöke. Kasza József azt is elmondta, hogy a kormányfőnek kedvező a hozzáállása mindezekhez a témákhoz. A legutóbb hat hónappal ezelőtt tárgyaltak, azóta a semmi sem változott. Reméljük, ezúttal érdemi változás is történni fog.
LESZ MÁSODIK FORDULÓ. A tárgyalófelek eredményesnek mondták az Európai Unióval folyó stabilizációs és társulási tárgyalások szerdán Belgrádban megtartott második fordulóját, de megjegyezték: ennek folytatása a hágai nemzetközi törvényszékkel való maradéktalan együttműködéstől függ. Az EU-küldöttséget vezető Reinhard Priebe, a Nyugat-Balkán kérdéseivel megbízott uniós vezető szavai szerint erre a második körre is azért kerülhetett csak sor, mert az Európai Bizottság értékelése szerint az Államközösség Hágával való együttműködésében előrelépés történt.
Szalai Attila karikatúrája

SZORUL A HUROK? Ratko Mladić fia, Darko a Blic c. napilapnak kijelentette, hogy több ízben találkozott a szerbiai hatalom képviselőivel. Arról tárgyaltak, hogy az apja önként feladná-e magát. Darko Mladić nem bocsátkozott részletekbe, s cáfolta a híresztelést, hogy elővezették volna a szerbiai állambiztonsági szolgálat emberei. Azt üzente, a nyomásgyakorlás eredménytelen lesz. Nem pontosította viszont, azt jelenti-e ez, hogy az apja nem adja fel magát.
Szavai szerint a nyomásgyakorlás december vége óta tart, amikor leállították apja nyugdíjának a folyósítását. A találkozók egyre gyakoribbak - tette hozzá.
Darko Mladić a Večernje novostinak megerősítette, hogy nagybátyjait: Miroslav, Vukašin, Krsto és Branko Jedićet elővezették a rendőrök. A Glas javnosti ehhez hozzáteszi: Darko Mladićot nem hallgatták ki.
ZÁROLTÁK A VAGYONUKAT. A Szerbia és Montenegró-i parlamenti képviselői pénteken elfogadták a szökésben levő hágai vádlottak vagyonának zárolását szabályozó törvényt.
Szerbiai részről 47 képviselő szavazott igennel, 20 pedig nemmel.
A szerbiai kormánykoalíció (DSS-G17 Plusz-SPO-NS) meg az ellenzéki Demokrata Párt (DS) honatyái voksoltak igennel. A Szerb Radikális Párt (SRS) és a Szerb Szocialista Párt (SPS) képviselői már korábban jelezték, hogy szavazatukkal nem fogják támogatni a törvény meghozatalát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..