home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mit is szeretnénk?
Tóth Péter
2020.06.13.
LXXV. évf. 24. szám
Mit is szeretnénk?

A koronavírus-járvány alapjaiban rázta meg a globális és azon belül az uniós gazdaságot. Ez már a közeljövőben is igen súlyos társadalmi-gazdasági következményekkel járhat. Uniós és nemzeti szinten is valóban gyors és átfogó szakpolitikai válaszintézkedések valósultak meg. Elemezők szerint azonban az uniós gazdaság az idén még így is példátlan mértékű recesszióra számíthat. Sajnos mi nagymértékben függünk az unió gazdaságától, de nem szükségszerű, hogy ez nálunk súlyos válságot okozzon.

Szerbiában nem kell kampányidőszaknak lennie ahhoz, hogy azt tapasztalhassuk, elméleti közgazdászokban, pénzügyi elemzőkben és zseniális gazdasági tanácsadókban nincs hiány. Amikor aztán a választási kampányokban nyilvánosan bemutatott programokat nézzük, jószerivel csak frázisokkal és közhelyekkel találkozhatunk. Nemritkán még az eltérő ideológiákat valló csoportosulások gazdasági programjaiban is átfedéseket tapasztalhatunk. A foglalkoztatás, a versenyképesség növelése, a külföldi beruházások serkentése szinte mindenütt felbukkan. Nem is lehet ellenkezni vele, hiszen ki szeretné, hogy több legyen a munkanélküli, ne jöjjenek a külföldi beruházók (ez talán még kritikával illethető), vagy ne legyünk versenyképesebbek.

Sajnos kevés a gyakorlatban is gyorsan és hatékonyan megvalósítható elképzelés. Az ismétlődő szólamok többsége nehezen kérdőjelezhető meg, ám az is megállapítható, hogy kevés az olyan elgondolkodtató vagy további testreszabással és finomítással a gyakorlatban is alkalmazható felvetés, amelynek érdemes lenne valóban figyelmet szentelni. A gazdaságunkban meglevő kedvezőtlen folyamatok feltárását célzó, konkrét megoldásokat kínáló kezdeményezés alig fedezhető fel a pártok programjában. Kivétel nélkül minden program jónak és szépnek, már-már mesésnek tűnik. Az exportorientált gazdasági ágazatok fellendítése, a külföldi tőke idevonzása helyesnek és jónak hangzik, a főbb gondok és visszásságok beazonosításáról azonban jóformán semmit sem hallani. Tény, hogy gazdasági téren sok pozitív folyamat tapasztalható, de az sem igaz, hogy már nincsenek gondok.

Az ígéretek sok esetben óvatosnak is tűnnek. Nyilván az ígérgetők is tudatában vannak annak, hogy rövid távon gyakran teljesíthetetlen lesz a gazdasági fellendülésről szóló elképzelések valóra váltása. Az új utak keresésében több alternatíva is felvetődött, ezek közül néhány elméletről eleve lerí, hogy utópisztikus elveken alapszik. Szokás mondani, hogy merni kell nagyot álmodni, valamint azt is, hogy a rendszerelmélet tudományának elvei szerint kell a dolgokat szemlélni, ha egyszerű megoldásokat akarunk találni az esetenként végtelenül összetettnek tűnő problémákra.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a gazdasági elmaradottságból kivezető utat, ismernünk kell a rendszer törvényszerűségeit. Csak ez adhat esélyt arra, hogy felfedjük működésének hibáit. Ha a megoldás megfogalmazását azzal kell kezdeni, hogy nem félünk nagyot „álmodni”, akkor a célt úgy fogalmazhatjuk meg, hogy olyan gazdasági rendszert szeretnénk, amely nem termel hulladékot, nincs károsanyag-kibocsátása, egyúttal sok munkahelyet teremt, társadalmi tőkét épít, és ami még egy nagyon lényeges szempont az életképességéhez, hogy nem jár nagyobb költségekkel, mint a meglevő rendszer.

A természet valóban az egyik legtökéletesebb rendszer, melynek működése több milliárd éves alkalmazkodás eredménye. Nyilván csakis egy ilyen hatékony rendszer működését szem előtt tartva találhatunk megoldást egy valóban hosszú távon is fenntartható gazdasági szerkezet kialakítására.


Illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..