home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Mit hoz a hétfő?
(o. i.)
2007.12.05.
LXII. évf. 49. szám

EREDMÉNYTELEN TÁRGYALÁSOK. Senkit sem lepett meg, hogy a Bécs melletti Badenben eredménytelenül végződtek a Kosovo státusáról folytatott szerb-albán tárgyalások. A tárgyalások utolsó fordulójában, három nap alatt sem jutottak dűlőre. Hiába ígért az albánoknak 20 évre szóló ,,csodaautonómiá”-t...

EREDMÉNYTELEN TÁRGYALÁSOK. Senkit sem lepett meg, hogy a Bécs melletti Badenben eredménytelenül végződtek a Kosovo státusáról folytatott szerb-albán tárgyalások. A tárgyalások utolsó fordulójában, három nap alatt sem jutottak dűlőre. Hiába ígért az albánoknak 20 évre szóló ,,csodaautonómiá”-t - melynek értelmében a kosovói fociválogatott saját zászlaja alatt és ,,külön ország színeiben szerepelhetne a nemzetközi porondon... S hiába ült a közös vacsoránál egy asztalhoz az albánokkal Boris Tadić (Vojislav Koštunica tüntetőleg egy görög étteremben vacsorázott). Hiába az összekötőcsoport, a trojka minden próbálkozása: Priština hajthatatlan, független államnál alább nem adja. A státusrendezés határideje, december 10-e hétfőn lejár. S nem tudni, mi következik azután.
A Kosovo függetlenségét elismerni hajlandó államok türelemre intik Prištinát: tartózkodjon a függetlenség azonnali kikiáltásától, várja ki a szerbiai elnökválasztás végét. A kérdés csak az, hogy Belgrád egyáltalán kiírja-e az elnökválasztást. A hatalmi koalíció (DP, SZDP, G17) ezzel kapcsolatos megállapodása ugyanis semmi konkrétumot nem tartalmaz, csak azt, hogy december 10-e után dől el minden. Svetislav Basara író a minap arra figyelmeztette Szerbia elnökét, Boris Tadićot, hogy ,,bizonyos politikai berkekben biztosra veszik, hogy a Szerbiai Demokrata Párt valóban képes lenne bevezetni a rendkívüli állapotot abban az esetben, ha Kosovo kikiáltaná függetlenségét. Ezek az erők megpróbálják majd kihasználni az alkalmat, hogy leszámoljanak politikai ellenfeleikkel. Az író szerint már folyamatban van az ,,áruló szerbek névsorának az összeállítása.
A Demokrata Párt egyébként hivatalosan is bejelentette, hogy Boris Tadić pártelnök indul a szerbiai elnökválasztáson. Ezzel kapcsolatban Tadić kijelentette: Kosovo kérdésében semmilyen háborús megoldás nem jöhet számításba. A hétvége híre, hogy a Liberális Demokrata Pártnak is lesz elnökjelöltje Čedomir Jovanović személyében. Jovanović Az élet a törvény szlogennel vezeti majd kampányát, s arra számít, hogy már december 11-én kiírják s január 20-án tartják meg az elnökválasztást, s ,,azért lesz ilyen rövid a kampány, hogy az LDP-nek minél kevesebb ideje legyen kimondani az igazságot, azt: Szerbia megrothad egy korrumpált hatalom miatt.
PEDAGÓGUSSZTRÁJK. Szerbia választásokra készül, s ez a 2008-ra tervezett köztársasági költségvetésből is látszik. A kiadási tételek jóval magasabbak, mint a tervezett bevételek (nem tudni, miből pótolják majd a hiányt), a hatalmai koalíció ugyanis mindenkinek ígér némi emelést. A közalkalmazottaknak, az igazságügyi, az egészségügyi, az oktatásügyi dolgozóknak is stb. A választási büdzsében előirányzott választási ,,ajándék nagyságával szinte senki sem elégedett. Nem is lehet, hiszen az drágulások folyamatosak, sok árucikk (élelmiszerek, tisztítószerek, ruházati termékek stb.) Szerbiában drágább, mint Németországban! A polgárok bevételei (fizetés, nyugdíj) pedig fényévi távolságra vannak a németországiaktól. Aki teheti, az hangot is ad elégedetlenségének: az igazságügyben vagy a tanügyben például.
A pedagógussztrájkba november 19-én száznál kevesebb iskola kezdett - a múlt pénteken már Szerbia 1748 általános és középiskolája közül 1517-ben tartottak rövidített, 30 perces órákat. A pedagógus szakszervezetek teljes munkabeszüntetéssel fenyegetőznek, ha nem sikerül megállapodniuk. åk 20%-os fizetésemelést kérnek 2008-ra, míg a kormány 5%-os fizetésemelést tervez náluk a jövő évre. A tárgyalások a múlt héten nem jártak sikerrel, mert a pénzügyminiszter konkrét javaslata - hogy január 27-éig, Szent Száva, az iskolák védőszentjének napjáig minden oktatásügyi dolgozó 5000 dináros karácsonyi jutalomban részesül, márciusban 1,5, szeptemberben pedig 2,5%-os emelést kapnak. Ez messze van a 20%-tól. Ami egyébként a számokat illeti, még az adatokban, a foglalkoztatottak számában sem tudnak közös nevezőre jutni: a minisztérium 125 000 dolgozót tart számon, a szakszervezetek pedig 117 000 dolgozóról tudnak. A minisztérium kimutatása szerint a tanítók, tanárok átlagfizetése augusztusban 29 000 dinár volt, ami csak valamivel nagyobb a szerbiai átlagfizetésnél, a kisegítő személyzet keresete pedig 9-11 000 dinár volt.
KÖLCSÖN KISVÁLLALKOZÓKNAK. Január 21-jétől megszűnik az Új Kézfogás Közalapítvány (ÚKKA), amely a határon túli régiókban külön kölcsönprogramot működtetett. A közalapítvány 2004 és 2007 között kisvállalkozásokat részesített 1 0006 000 eurós támogatásban. Ezt a kölcsönkeretet a Vajdaságban most a Szekeres László Alapítvány (SZLA) veszi át, mely rendelkezési jogosítványt kapott a teljes pályázati konstrukció lebonyolítására - mondta Szabadkán, a Magyar Házban megtartott sajtótájékoztatón Józsa László, a SZLA Kuratóriumának elnöke. Aláhúzta: ebben a projektumban valósul meg először - és, sajnálatos módon, utoljára is -, hogy a pénzeszközökkel való rendelkezési jogosítványt teljes egészében a határon túli magyar közösség kapta meg. A pályázatot kiírták (lapunkban is közöljük), a pályázati határidő pedig január 15.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..