home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Mire várnak?
Fehér Márta
2018.05.21.
LXXIII. évf. 20. szám
Mire várnak?

Az IMF az „ideiglenes” nyugdíjcsökkentés megszüntetését javasolja — Zöldház épül Belgrádban — Brnabić: csökken a kisebbségekkel szembeni diszkrimináció, viszont van még munka

Az IMF az „ideiglenes” nyugdíjcsökkentés megszüntetését javasolja

A fővárosban tartózkodó IMF-küldöttség azt javasolta a szerb félnek, hogy négy év után változtassa meg a nyugdíj ideiglenes csökkentéséről szóló törvényt, mivel a legidősebbek járandóságának GDP-aránya 13,8 százalékról 11-re esett, és nem kell a költségvetés felét erre fordítani. Az IMF a Politika értesülései szerint arra hivatkozik, hogy három éve stabil az ország pénzügyi helyzete. A lap arról írt, hogy az IMF delegációja már korábban figyelmeztetett arra, hogy Szerbiának tartósan rendeznie kellene a nyugdíjkérdést, a csökkentés pedig nem lehet hosszú távú megoldás — azóta azonban semmi sem változott ezen a téren.

Ha az IMF, a Világbank és a Szerbiai Fiskális Tanács is egyetért abban, hogy a szerb pénzügy stabil és jó, hogy az eddigi monetáris politika kiváló eredményeket hozott, valamint észrevehető a gazdasági növekedés, akkor miért érvényesek még mindig, négy év után a nyugdíjasokra vonatkozó megszorító intézkedések? — teszi fel a kérdést a lap. (Politika)

 

Zöldház épül Belgrádban

 A német befektető 30 millió euróból varázsolja át az egykori Beobanka majdnem 5500 négyzetméteres homlokzatát, valamint a tetőt. A kreatív, szerbiai építészcsapat már bemutatta az ötlettervet, a növényeket is „tesztelték”. Nem mindegyik szereti egyformán a napsütést, és arra is figyelni kell, hogy azok kerüljenek magasabbra, amelyek ellenállnak a szélnek — magyarázta a csapat egyik tagja. A zöldépület balkáni Ökoközpontként működik majd, teljesen új technológiával készül, emellett energiatakarékos lesz. Megújuló energiaforrásokat használnak, azaz csökkentik a fogyasztást, és nemcsak a működtetés, hanem az építés során is bioklimatikus megoldásokat fognak alkalmazni. A 30 000 négyzetméter területű zöldkomplexumban üzlethelyiségek, irodák, szálloda és nyilvános garázs kap helyet, a tetején pedig panorámakilátó lesz, melyet bárki látogathat. A német befektető májusban szerzi be az építési engedélyt, és azt tervezi, hogy a szomszédos két objektumot — a villanygazdaságét és az adóhivatalét — is megvásárolja. (Szerbiai RTV)

 

Brnabić: csökken a kisebbségekkel szembeni diszkrimináció, viszont van még munka

 A szerb kormányfő harmadik alkalommal elnökölt a Nemzeti Kisebbségi Tanács ülésén, hangsúlyozva annak jelentőségét, illetve azt üzenve, hogy a kormány politikája a tolerancián, a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletén és a társadalmi integráció melletti elkötelezettségen alapul. Mint mondta, a kisebbségi csoportokkal és a nemzeti közösségek tagjaival szembeni diszkrimináció valóban csökkenő tendenciát mutat, ám az inkluzív társadalom eléréséhez még sokat kell dolgozni. A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsának képviselőivel ismertette az egységes szerbiai címtár projektumot, melyet a Köztársasági Földméréstani Intézet, a Szerbiai Posta, a Városok és Községek Állandó Értekezlete, valamint az önkormányzatok közösen valósítanak meg. Ezzel egy olyan adatbázis jön létre, amelynek köszönhetően a települések a jövőben az utcák és a települések névadásában a nemzeti tanácsok véleményét is kötelesek kikérni. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a nemzeti tanácsi törvény tervezetéről rendezett nyilvános vitákon március 29-e és április 18-a között részt vettek az állami és a tartományi szervek, a nemzeti tanácsok, a politikai pártok és mozgalmak, a különféle egyesületek képviselői, valamint polgárok is, majd hangsúlyozta, hamarosan parlament elé kerül a törvény, illetve az év végéig megtartják az országos kisebbségi önkormányzati választásokat. Branko Ružić államigazgatási és önkormányzati miniszter felhívta a figyelmet, hogy az előző ülésen hozott döntéssel összhangban Szerbia prioritásként kezeli a kisebbségi tájékoztatást, és ennek értelmében tizenkétszeresére növelve, csaknem 22 millió dinár összértékben írtak ki pályázatot a kisebbségi média számára. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..