home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Mire jut több pénz Vajdaságban?
Fehér Márta
2019.10.08.
LXXIV. évf. 40. szám
Mire jut több pénz Vajdaságban?

A tartományi pótköltségvetés elfogadásával újabb összeget irányoztak elő az iskolaépületek javítására, a minőségi ivóvízellátásra, falusi házak vásárlására, és kultúrára is több jut az idén a korábban tervezettnél. A vajdasági képviselőház az idei első félévi büdzsé megvalósításáról szóló jelentést is elfogadta. 

A 2018 decemberében elfogadott vajdasági költségvetés összege 74 428 662 812,32 dinár, mely több mint 467 millió dinárral növekedett, azaz 74 896 468 654,83 dinárt tesz ki. A költségvetés egyes tételeivel több eszközt irányzott elő a tartományi kormány, mint amennyi a reális igény lett az év végéig, ezért átcsoportosításra volt szükség — magyarázza Pelt Ilona, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselője. Ezzel a képviselőház elfogadta a kormány javaslatát, hogy a költségvetésben előirányzott fontos projektumokra szánt eszközöket növeljék — ilyenek például az oktatást támogató, illetve a mezőgazdaság fejlesztésére vonatkozó programok.

— Ezzel az átcsoportosítással módosulnak, helyesebben növekednek bizonyos költségvetési tételek, de nem változnak a közpolitika által meghatározott fejlesztési projektumok, illetve intézkedések. Hogy mely tételek lettek csökkentve? Kiemelhető, hogy a közadósság alapján a kötelezettség számításának paramétereit magasabb szinten tervezték, mint amennyi a jelen időszakban fel lett használva, ezért innen lehetett átcsoportosítani bizonyos eszközöket. Ez történt a szüléspártoló politika népszerűsítésénél is: azok a munkanélküli anyák igényelhettek anyasági pótlékot, akik harmadik vagy negyedik gyereküket szülték, de sajnos nem volt elég a felhasználó. Így a képviselőház olyan döntést hozott, hogy a fennmaradt eszközöket, 155 millió dinárt, más fontos programok megvalósítására fordítja, melyekre igény van, de nem volt elegendő eszköz előirányozva. Fontosnak tartom elmondani, hogy 50 millió dinárral megnövekedett az oktatási intézmények felújítására szánt összeg. Tehát az iskolák a tetőszerkezet vagy a nyílászárók cseréjére kaphatnak pénzt, hogy a gyerekek biztonságban lehessenek, nehogy a vakolat rájuk essen, mert sajnos vannak ilyen iskolák is, illetve a vizesblokkok felújítására is lehet pályázni. Ez a két évvel ezelőtt indult program nagyon fontos, hiszen a minőségi oktatás nemcsak arról szól, hogy jól felszerelt osztálytermeink legyenek, hanem hogy ne ázzon be a tető. 20 millió dinár jut még fiatal párok falusi házvásárlására, és ugyancsak a mezőgazdasági titkárságon van egy új lehetőség az önkormányzatok részére, 117,5 millió dinárról van szó, mely az ivóvíz minőségének a javítására használható fel. Tudom, hogy ez nem egy akkora összeg, amely megoldja az egész térség problémáját, viszont lépésről lépésre olyan helyeken is, mint az én falum, Doroszló, ki lesznek cserélve a vízvezetékcsövek, ami lehetővé teszi, hogy egészséges legyen az ivóvíz. Más helyeken is hasonló gondokkal küzdenek, úgyhogy azt gondolom, egy égető problémát tudunk és tudtunk az elmúlt időszakban kezelni. 64,8 millió dinár jut a pótköltségvetéssel a kultúrára, ebből 60 millió az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021 programra. A szabadkai Népszínház építésére előirányzott 330 millió dinár a köztársasági költségvetésből nem a vajdasági transzfereszközökből valósul majd meg, hanem közvetlenül a város kapja meg a pénzt Belgrádtól.

Az első félév költségvetési eredményeiről szóló jelentés kapcsán Pelt Ilona kiemeli, hogy olyan projektumok valósultak meg, mint a víztisztító berendezésekre vonatkozó Topolya, Kishegyes és Szenttamás községben. Hozzáteszi, hogy a Krivaja szennyezettsége és annak kezelése nagyon időszerű kérdés, hosszú évek gondját próbálják ezzel megoldani. Béregen pedig egy kisebb vízgyár épült — emlékeztet. Emellett lassan befejeződik a topolyai diákotthon építése és felszerelése, egy nagyon régi projektum zárul le ennek köszönhetően.


Fotó: Vmsz.org.rs

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..