home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Mintegy 50 ezer vajdasági magyar szavazott
Fehér Márta
2019.05.27.
LXXIV. évf. 21. szám
Mintegy 50 ezer vajdasági magyar szavazott

Pásztor István: maximálisan elégedett lehet az ember

Elsöprő győzelmet aratott a Fidesz-KDNP a magyarországi európai parlamenti választáson.

A Nemzeti Választási Iroda előzetes adatai szerint, a szavazatok 99,98 százalékának összeszámlálása után a szavazatok 52,26 százalékot kapta, ami 13 mandátumot jelent a 21 közül.

A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok 70 százaléka adta le voksát — nyilatkozta lapunknak Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Fidesz-KDNP budapesti eredményváró rendezvényéről.

— Ez a Fidesz-KDNP egy markáns, nagy sikere. Ami miatt én különösen örömmel álltam ott, az az a hozzájárulás, amit a vajdasági magyar közösség szavazati joggal rendelkező tagjai raktak hozzá a lista sikerességéhez. A mi információink szerint mintegy 50 ezer vajdasági magyar adta le a szavazatát, ebből közel 38 ezer volt az, amit az aktivistáink gyűjtöttek be. Nagyon sokan, több mint hatezren vitték el a szavazataikat a főkonzulátusra, és megközelítőleg ennyien adták postára Szerbiában vagy Magyarországon. Ez valamivel több mint 70 százalékos teljesítmény, ugyanis 70700 szavazati joggal bíró vajdasági magyar van.

 

Deli Andor: köszönöm a lehetőséget a folytatásra 

Deli Andor személyében vajdasági magyar származású képviselője is lesz az Európai Parlamentnek. A Fidesz-KDNP listáján induló politikus második mandátumát töltheti majd Brüsszelben.

— Egyszerre öröm és megkönnyebbülés, holnaptól pedig jöhet a folytatás. Szerdán már a külügyi bizottság ülésén veszek részt, ahol a szerb országjelentés lesz napirenden. Továbbra is a magyar ügyek melletti kiállást, a kisebbségi kérdéseket, különösen a vajdasági magyar közösség helyzetét, illetve Szerbia uniós csatlakozásának segítését tekintem fő feladatomnak — mondta lapunknak Deli Andor.


Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszél a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az EP-választás napján, 2019. május 26-án (MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Így szavazott Magyarország

A Nemzeti Választási Iroda előzetes adatai szerint, a szavazatok 99,98 százalékának összeszámlálása után a pártokra leadott szavazatok száma a következő:

FIDESZ-KDNP - 1 789 623 (52,26 százalék)
DK - 555 246 (16,21 százalék)
MOMENTUM - 339 177 (9,90 százalék)
MSZP-PÁRBESZÉD - 228 319 (6,67 százalék)
JOBBIK - 219 706 (6,42 százalék)
MI HAZÁNK - 113 657 (3,32 százalék)
MKKP - 89 855 (2,62 százalék)
LMP - 74 693 (2,18 százalék)
MUNKÁSPÁRT - 14 401 (0,42 százalék)
 
A leadott szavazatok alapján a mandátumok megoszlása a következő:
FIDESZ-KDNP: 13
DK: 4
MOMENTUM: 2
MSZP-PÁRBESZÉD: 1
JOBBIK: 1
 
A leadott szavazatok alapján a következő pártok nem szereztek mandátumot, mert nem érték el az öt százalékos bejutási küszöböt:
 
MI HAZÁNK
MKKP
LMP
MUNKÁSPÁRT
 
A választás hivatalos végeredményét a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása (ennek határideje május 30.) és összeszámlálása, valamint a levélszavazatok beérkezése és összeszámlálása után a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg, legkésőbb június 14-én.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..