home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Mintegy 50 000 vajdasági magyar szavazott
Fehér Márta
2019.05.29.
LXXIV. évf. 22. szám
Mintegy 50 000 vajdasági magyar szavazott

Deli Andor újra mandátumot szerzett

A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok 70 százaléka adta le voksát — nyilatkozta lapunknak Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Fidesz—KDNP budapesti eredményváró rendezvényéről.

— Örömteli a pillanat, ez a Fidesz—KDNP egy markáns, jelentős, nagy sikere. Ami miatt én különösen örömmel álltam ott, az az a hozzájárulás, amit a vajdasági magyar közösség szavazati joggal rendelkező tagjai raktak hozzá a lista sikerességéhez. A mi információink szerint mintegy 50 000 vajdasági magyar adta le a szavazatát, ebből közel 38 000 volt az, amit az aktivistáink gyűjtöttek be. Nagyon sokan, több mint 6000-en vitték el a szavazatukat a főkonzulátusra, és megközelítőleg ennyien adták postára Szerbiában vagy Magyarországon. Ez valamivel több mint 70 százalékos teljesítmény, 70 700 szavazati joggal bíró vajdasági magyar van ugyanis. Szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik éltek szavazati jogukkal, és külön köszönetet az aktivistáknak, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi, községi vezetőinek, a civil szféra vezetőinek, akik mozgósították a közösséget. Számunkra külön értékes és ünnepi ez a nap, mert azt bizonyítja — és ilyen jellegű jelzéseket kaptam az este folyamán rengeteg embertől —, hogy a vajdasági magyar közösség egy nemzetileg elkötelezett, jól szervezett és célirányosan egy irányba húzó közösség.

* Ez további megerősítés lesz a VMSZ-nek és a vajdasági magyaroknak?

— Egészen biztosan. A jó teljesítmények mindig erősítő jelleggel bírnak mindenki számára. Ez nem pártkérdés, hanem elsősorban közösségi kérdés az én számomra.

* Deli Andornak mi lesz a legfőbb feladata az új mandátumban?

— Az, hogy helytálljon ebben a három szférában, amit eddig is sikerrel látott el. Egyrészről hogy a Fidesz—KDNP listáján politizálva az EP-ben képviselje Magyarország érdekeit, másrészről hogy az EP-ben érvényt szerezzen a vajdasági magyar érdekeknek, harmadrészben pedig hogy erőteljesen támogassa Szerbia uniós csatlakozását. Ugyanaz a feladat, mint az elmúlt öt évben.

* Szerb részről tapasztalható volt-e érdeklődés a választások kapcsán?

— Érdeklődés igen, szurkolás is sokak részéről az elmúlt napok, hetek folyamán. A kérdés apropóján szeretném kihasználni az alkalmat, és köszönetet mondani a szerb posta vezérigazgató asszonyának, mert rekordidő, három-négy nap alatt, mindenféle zökkenők nélkül jutottak el a borítékok a címzettekhez, azt követően pedig a postára feladott szavazatok gyakorlatilag 24 órán belül elindultak Budapest felé. Teljes nyitottság, segítőkészség, partnerség volt tapasztalható.

* Hogyan látja a választások után az EU-s erőviszonyokat?

— Azok az információk, amik az este folyamán morzsákként eljutottak hozzám, azt bizonyítják, hogy nemcsak a magyarországi belpolitika rendeződik át, hanem az európai politika is. A nemzeti választási eredmények jelentős mértékben átrendezik az egész európai politikai színteret és erőviszonyokat. Azok a pártok közül, amelyek az elmúlt minimum egy-két évtizedben meghatározták az európai politikát, nagyon sok elég komoly kudarcot élt meg. Az elkövetkező napok, hetek, hónapok megmutatják, hogy ez a politikaalakítás szempontjából mit fog jelenteni, de az egészen biztos, hogy a mai estétől az idő egy másfajta menetet vesz. Az, amihez hozzászoktunk, ami eddig jellemezte az európai politikát, az jelentős mértékben felülíródott a választók akaratának köszönhetően. 

 

Deli Andor: köszönöm a lehetőséget a folytatásra

Deli Andor személyében újra lesz vajdasági magyar származású képviselője is az Európai Parlamentnek. A Fidesz—KDNP listáján induló politikus a második mandátumát kezdheti Brüsszelben.

— Egyszerre öröm és megkönnyebbülés, és szerdán már jöhet a folytatás, hiszen a külügyi bizottság ülésén veszek részt, ahol a szerb országjelentés lesz napirenden. Továbbra is a magyar ügyek melletti kiállást, a kisebbségi kérdéseket, különösen a vajdasági magyar közösség helyzetét, illetve Szerbia uniós csatlakozásának segítését tekintem fő feladatomnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..