home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Mintát a falra — tapétatrend
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2023.11.01.
LXXVIII. évf. 43. szám
Mintát a falra — tapétatrend

Mondjuk ki nyíltan, imádjuk a különféle mintájú tapétát a falainkon. A tervezőknek köszönhetően sokat változott a negyven évvel ezelőtti divat, amikor még egy egész szobát betapétáztunk virágmintával.

Többféle tapétaanyaggal találkozhatunk — a papírból készülttől kezdve a textiltapétán át egészen a fémhatásúig, illetve az üvegszálasig.

A tapéta falra történő felhelyezése is sokkal könnyebb, mint a régmúltban, hiszen ma már egyszerűen felkenjük a ragasztót a falra, és ráillesztjük a kitekert rolnit. Találkozhatunk gyapjúrost tapétával, melynek nagy előnye, hogy mosható, ezáltal tovább marad tiszta, s így a falunkat is hosszabb ideig díszítheti. A mai tapéták további előnye az is, hogy ha ráuntunk a minta nézegetésére, könnyedén el tudjuk távolítani, és a fal szinte máris újrafesthető, illetve új mintával díszíthető.


A szerző felvételei és látványtervei

A színek harmonizálása mellett lényeges a stílus, illetve a mintázat összehangolása is. Fontos, hogy mielőtt kiválasztanánk az új tapétát, elemezzük egy kicsit a lakásunk stílusvilágát, mintázatát is, hogy az otthonunkhoz legjobban illőre essen a választásunk.

Az üzletekben többféle irányzattal találkozhatunk.

— A modern irányzathoz sorolhatjuk a retrót, az újbarokkot, a minimált, illetve a bambuszból és nádból készült tapétákat, melyek igazán népszerűek mostanság.

— A klasszikus irányzathoz a barokk és a szecessziós mintázatok illenek, melyek jellemzője a sötétebb árnyalat. Aki igazán drámai hatást szeretne elérni, annak ez mindenképp nyerő lehet.

— Az elmúlt időszakban a retróé a főszerep, hiszen a retró mintázat manapság mindenhol jelen van. Segítségével igazán trendi miliőt tudunk varázsolni.

— A vintage stílus azokhoz illik, akik nagyon kedvelik a nosztalgikus világot. Ha belegondolunk, milyen volt a ’80-as évekbeli otthonok hangulata, akkor képbe kerülhetünk ennek az irányzatnak az érzésvilágával, mely melegséggel tölti be a teret.

— A fotótapéta nagyon alkalmas a nappali vagy akár a gyerekszoba dekorálásához. Segítségével New Yorkot, a párizsi Eiffel-tornyot vagy a floridai tengerpartot is beköltöztethetjük lakásunkba, annak függvényében, ki mit szeretne ott látni, érezni.

— A natúr bambusztapéták csoportjába tartozik minden olyan tapéta, amely természetes alapanyagú. Ide soroljuk a szizál-, a juta- és a tengerifű-alapú anyagokat. Árnyalatok tekintetében a természetes földszínek, a barna, a sárga és további meleg színek jellemzik.

Noha a bátor kísérletezés sosem árt, azért választás előtt mindenképp legyünk körültekintőek, hiszen nem mindegyik tapétastílus illik minden otthonba.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..