home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Mint hajdanán, gyermekkorunkban
Tóth Tibor
2012.11.07.
LXVII. évf. 45. szám
Mint hajdanán, gyermekkorunkban

A ludasi helyi közösség vezetősége és a falu polgárai évenként több önkéntes munkát is szerveznek, amellyel szebbé, lakhatóbbá kívánják tenni környezetüket. Eddig többnyire önerőből végezték mindezt, segítséget csak elvétve kaptak.

Az idén azonban pályázat útján Szabadka városa 100 000 dinárban részesítette őket, s ebből elvégezhették a legégetőbb munkálatokat. A ludasi iskola mögött, a két móló között, mintegy 2500 négyzetméternyi területen kivágták a nádat, markológéppel kitisztították a tó medrét az iszaptól, és egy horgászásra, csónakázásra, fürdőzésre alkalmas idegenforgalmi övezetet alakítottak ki.

— Nagy nap ez a mai Ludas életében, hiszen végre megvalósult egyik régóta dédelgetett álmunk — mondta elégedetten Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség elnöke. — Az iskola alatti részen végre ugyanaz a szép kép fogad, mint egykor, gyermekkorunkban. E területen akkoriban egyáltalán nem volt nád, teljesen tiszta vízfelület fogadott minket, ahol kedvünkre horgásztunk, csónakáztunk. Később a tó szennyezettsége miatt a nád teljesen elválasztotta a partot a vízfelülettől, nekünk pedig mólókat kellett építenünk, hogy egy kicsit beljebb, tiszta vízfelülethez jussunk. Ezzel az akcióval, amit több polgárnak és több szervezetnek a segítségével sikerült véghez vinnünk, újra visszaállítottuk a húsz-egynéhány év előtti állapotot, amikor a part és a vízfelület között még nem volt nád. Köszönetet szeretnék mondani mindazoknak az embereknek, akik ebben segítettek, többek között Szabados Klárának, Vesna Vidernek, Szabadka városának, polgárainknak. Remélem, hogy további összefogással még több elképzelést megvalósíthatunk, s a tónak ez a része minden polgárnak és idelátogatónak a kedvére szolgál.

Kovács Gábor, a ludasi helyi közösség tanácsának és a Természetbarát Kör elnöke elmondta, hogy a nádas rendezése csak az első lépés volt. A munkálatoknak tovább kellene folytatódnia Ludas idegenforgalmi övezetében.

— A nyári szárazság miatt a Tisza—Palics-csatornából megfelelő mennyiségű vizet kellett volna átpumpálni a tó vizének szinten tartásához, pénzhiányra hivatkozva azonban csupán minimálisan emelték meg a vizet. A tó vízállása az alsó részen mindössze húsz centiméter. Reméljük, hogy a megkezdett munkát a jövőben tovább tudjuk folytatni, amihez három dolog kell: pénz, pénz és pénz. A helyiek összefogásában nem kételkedem — mondta a tanácselnök.

Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja elmondta, hogy Palics összes szennyvize bármiféle fizikai tisztítás nélkül a tóba folyik. Minderre egy zárt csatorna építése lehetne a megoldás, az ezzel kapcsolatos terv a városi képviselő-testület következő ülésén már napirendre is kerül.

— A csatorna nem javít majd sokat a tó helyzetén, de legalább konzerválja a meglévő állapotokat. A tó sajnos nincs olyan állapotban, amilyenben lennie kellene. Az önkormányzat mindig segíteni fogja az ehhez hasonló kezdeményezéseket. Remélem, a következő évben is találunk pénzt ilyen célokra — mondta Osztrogonác Simon.

A ludasiak kezdeményezése és összefogása dicséretre méltó. Vigyáznunk kell a tóra, hiszen ha mi nem gondoskodunk saját „vagyonunkról”, helyettünk nem teszi meg más.

(Szabó Attila felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..